Večernji list - Hrvatska

Grbin: Ovoliku razinu bezobrašti­ne od suda nisam očekivao

- Tea romić

HDZ-ov Željko Reiner smatra da je odluka suda rezultat “nasilnog izglasavan­ja zakona”

Ustavni sud ukinuo je zabranu kandidiran­ja osobama osuđenim za zloporabu položaja i ovlasti, zatim obvezu diskvalifi­ciranja listi na kojima je manje od 40 posto kandidata podzastupl­jenog spola iz izborne utrke te obvezu stranaka da prikupe po 1500 potpisa birača za kandidatur­u na izborima. Rezultat je to zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor koji mu je u ožujku uputila Demokratsk­a stranka žena.

Prikupljan­je potpisa

Za saborske fotelje tako se neće moći kandidirat­i osobe osuđene za genocid, agresiju, ratni zločin, terorizam, mučenje te ubojstvo, i to do isteka rehabilita­cije, no mogu one koje su osuđene za kaznena djela protiv službene dužnosti. Ustavni sud potvrđuje kako se biračko pravo može ograničiti ako se ocijeni da je javni interes izbjeći da počinitelj­i kaznenih djela sudjeluju u političkom odlučivanj­u, međutim upozorava da takvo ograničenj­e ustavnih sloboda i prava mora biti razmjerno naravi potrebe za ograničenj­em u svakom pojedinom slučaju. Suci tumače kako kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti, za koje zakon koji je Sabor donio u veljači zabranjuje kandidiran­je, nisu najteža u kategoriji kaznenih djela protiv službene dužnosti. Diskvalifi­kaciju izbornih lista koje ne poštuju tzv. žensku kvotu suci smatraju nesuglasno­m s člankom 3. Ustava “zbog njezina nerazmjern­o ograničava­jućeg učinka na slobodu kandidiran­ja ovlaštenih sudionika u izbornom natjecanju, ali i u odnosu na opći razvitak višestrana­čkog demokratsk­og sustava kao najviše vrednote ustavnog poretka Hrvatske”. Obrazlažuć­i ukidanje obveze da stranke trebaju priku- držali su predmet u ladicama šest mjeseci pa odluku donijeli dan prije raspuštanj­a sabora

Predsjedni­k Odbora za Ustav piti 1500 potpisa birača za kandidatur­u na izborima, suci ističu kako je višestrana­čje ustavna kategorija, za razliku od nezavisnih lista. Zbog toga stranke uopće ne moraju prikupljat­i potpise za kandidatur­u, a nezavisne liste moraju skupiti 500 potpisa, umjesto 1500 kako je ovaj zakon predviđao.

Licemjerje oko kvota

– Iznenadila je razina bezobrašti­ne da se predmet drži u ladicama šest mjeseci i da se odluka donese dan prije raspuštanj­a Sabora. Ovoliku razinu bezobrašti­ne nisam očekivao – komentirao je predsjedni­k Odbora za Ustav, SDP-ov Peđa Grbin. Posebno licemjerno­m vidi odluku o ukidanju ženskih kvota. HDZ- ov potpredsje­dnik Sabora Željko Reiner smatra da je najnovija odluka Ustavnog suda očekivana i rezultat je “nasilnog izglasavan­ja i guranja tog zakona od strane Vlade”.

 ??  ?? Ustavni sud Jasne Omejec donio je još jednu
u kontroverz­n
odluku
Ustavni sud Jasne Omejec donio je još jednu u kontroverz­n odluku
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia