Večernji list - Hrvatska

Kule i zidine debele dva stražarile nad cestom nalazIšte

Senzaciona­lan arheološki nalaz rimske utvrde kod Pronađeni i ostaci kuće iz 5. stoljeća koji su potvrdili da se tada gradilo vrlo slično kao danas

- Snježana Bičak

Arheološka istraživan­ja na lokalitetu Crkvišće u Gornjem Bukovlju kod Generalsko­g Stola trenutačno je jedno od najznačajn­ijih arheološki­h lokaliteta u Hrvatskoj. Kasnoantič­ka rimska utvrda koju istražujem­o i koja je nastala krajem 3. stoljeća, jedina je, uz Kuzulin na istočnoj Medvednici, dosad nađena i istraživan­a rimska utvrda u Hrvatskoj – kazao je Krešimir Raguž iz karlovačko­g Konzervato­rskog odjela.

našli novac i visak

S njim te dr. Anom Azinović Bebek, voditeljic­om istraživan­ja iz Službe za arheologij­u Hrvatskog restaurato­rskog zavoda i njenim kolegom Petrom Sekulićem, obišli smo vrijedan lokalitet gdje su, nakon četiri godine istraživan­ja, ponovno došli do novih vrijednih podataka. Lokacija je, zbog blizine rijeke Mrežnice, plodnog polja i uzvisine, bila atraktivna stanovnici­ma još u prapovijes­ti, zatim u vrijeme Rimskog Carstva, u 3. stoljeću kada je nastala vojna utvrda opasana kulama i obrambenim zidinama debelim i do dva metra, te sve do 5. stoljeća kada je unutar zidina izgrađena i crkva. – Istražujuć­i kuću za stanovanje pronašli smo 15 novčića koji su bili u kožnatoj vrećici i koji su nam “odali” da je tu bilo vrlo živo u 4.i 5. stoljeću. Uz novac, u vrećici je bio i olovni visak koji su koristili građevinar­i. Nađen je i rimski ključ pored vrata kuće. Tu su i čaše, potpuno sačuvana zdjela, što je rijetkost naći u jednom komadu, zatim dio žlice, mali utezi koji su vjerojatno služili u nekom tkalačkom stanu, male kamene sjekirice, kopče za odjeću. Svi ti nalazi sugeriraju nam način života tamošnjeg stanovništ­va – objasnila je Ana Azinović Bebek. Prema riječima Petra Sekulića, rimska je vojna utvrda sagrađena kako bi se je publika već imala priliku upoznati na Zagrebačko­m festivalu komorne glazbe, a ovaj susret u Lisinskom bit će poseban po tome što će Yura Lee predstavit­i suvremenu korejsku glazbu. Štoviše, upravo je pozornica Lisinskog odabrana kao mjesto na kojem će biti praizveden­a koncertant­na trostavačn­a skladba “Ko- Oh” za violu i orkestar, s Yurom Lee kao solisticom.

u izvedbi jedne bake

Autor je Texu Kim, rođen 1980., trenutačno rezidentni skladatelj Korejskog simfonijsk­og orkestra. Njemu je kao inspiracij­a poslužila tema drevne korejske uspavanke koja je svojedobno, u izvedbi jedne korejske bake, na natjecanju uspavanki u Beču proglašena najljepšom na svijetu. Dok u Hrvatsku dolazi sve više Korejaca, ovo će biti prilika da i pokoji Hrvat skokne do Koreje, barem na krilima glazbe. Koncert u Lisinskom ujedno će biti i proslava velikog državnog praznika koji Južna Koreja slavi 3. listopada. To je Nacionalni dan utemeljenj­a (na korejskom Dan otvorenog neba) kojim Korejci obilježava­ju dan nastanka svoje nacije i prve države 2333. godine prije nove ere.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia