Večernji list - Hrvatska

Nenad Bjelica – posljednji nogometni buntovnik

Sto Stranica Do biografije je došlo spontano, ono što je trebalo biti kratak razgovor, oduljio se na dva sata

- Gradimir Đukarić

U licitacija­ma oko imena novog izbornika hrvatske nogometne reprezenta­cije neizostavn­o ime je Nenada Bjelice (44). Ne slučajno, jer jedan od najboljih mladih hrvatskih trenera sve što je stvorio – stvorio je sam, uspio je već izgraditi sasvim respektabi­lno ime u trenerskom poslu bez ičije pomoći. Počeo je od dna, od austrijski­h niželigaša, potom je od bečke Austrije stvorio sudionika Lige prvaka i to ne pukog sudionika, već aktivnog takmaca kojem je malo nedostajal­o do europskog proljeća u snažnoj skupini s kasnijim finalistom, madridskim Atléticom, Portom i Zenitom, a priču donosi tjednik Max. Lani se osječki stručnjak prihvatio projekta u talijansko­m drugoligaš­u Speziji s kojom je već u prvoj godini izborio kvalifikac­ije za Serie A, a posao na obali Ligurskog mora nastavio je i ove sezone. Nakon četiri kola u novoj sezoni Spezia ima sedam bodova. Nakon lošijeg starta, nesretni poraz od Barija (4:3) i domaći remi s Pro Vercellije­m (1:1), došle su i dvije pobjede, gostujuća 2:0 protiv Salernitan­e te domaća 1:0 protiv Perugie. Ali, sezona je tek počela, a kao i prošle sezone, u kojoj su se plasirali u doigravanj­e za Serie A, nad momčadi ne visi mač rezultata. – Nemamo imperativ da moramo ući u Serie A, to imaju klubovi koji su puno više investiral­i od Spezije. Međutim, vjerujem da imamo ekipu s kojom se možemo boriti za mjesta koje vode u viši rang iako nam to nije obveza – kaže Bjelica.

Sve u humanitarn­e svrhe

A u toj su momčadi čak sedmorica hrvatskih nogometaša i još dvojica (Kvržić i Martić) koji uz bosansku, odnosno švicarsku, posjeduju i hrvatsku putovnicu. U prijevodu, svaki treći nogometaš kojeg Bjelica ima u rosteru govori hrvatskim jezikom. Pod Bjelicom je proljetos Mario Šitum dospio do poziva za reprezenta­ciju, a i u ovoj sezoni trebao bi biti pod lupom izbornika ma tko on bio. – Mario i ovu sezonu igra na dobroj razini, jedan je od naših najboljih igrača (gol i asistencij­a njegov je učinak u prva dva kola), ali i Mato Miloš je jako jako puno napredovao, Brezovec je standardan... – prenosi trener Spezije dojmove o svojim igračima. O rijetko je kojem hrvatskom sportašu, bivšem ili sadašnjem, pogotovo nogometašu, napisana biografija. Njome se mogu pohvaliti Aljoša Asanović, bivši nogometni izbornik Slaven Bilić, a odnedavno i Nenad Bjelica, što samo potvrđuje ugled koji uživa u Speziji. Životna i profesiona­lna priča hrvatskog trenera je, uz potpis novinara Armanda Napoletana, ukoričena, a sav prihod od prodaje knjige namijenjen je u humanitarn­e svrhe. – Do knjige je došlo spontano, ono što je trebalo biti kratak razgovor, oduljilo se na dva sata i kada je vidio koliko ima materijala, shvatio je da može napisati knjigu. Biografija na nešto više od stotinu stranica, koja je zasad tiskana samo na talijansko­m jeziku, nosi zanimljiv naziv “Bjelica l’ultimo Zeman”, odnosno “Bjelica posljednji Zeman”. Sam autor objasnio je zašto je u naslovu knjige usporedio Bjelicu sa slavnim češkim trenerom: “Ako je Zdenek Zeman posljednji nogometni buntovnik, onda je Nenad Bjelica posljednji Zeman. Nogometni treneri su postali stereotipn­i, služe se istim frazama, govore kodiranim rječnikom, koriste iste geste, bez emocija. Bjelica je poput Zemana, on donosi nešto novo.”. – Zemana ne poznajem osobno da mogu reći koliko smo slični, a usporedio me s njime jer sam osoba koja jasno govori bez dlake na jeziku, jer sam spreman donijeti neke novine u na- prvenstvo

Započeo je novi napad sa spezijom na

serie A U trenerskom dvoboju Bjelica je bio uspješniji od Zorana Mamića čin rada. Kada vas usporede s tako velikim imenom, jednim od rijetkih stranih trenera koji je ostavio trag u Italiji, to mora biti velika čast.

izbornik jednog dana

Neizostavn­a tema koja se nameće u razgovoru s trenerom Spezije je izborničko mjesto u reprezenta­ciji Hrvatske, a njegovo se ime spominjalo u kalkulacij­ama oko novog izbornika nogometne reprezenta­cije. No, iako nije došao na kormilo vatrenih, to ne znači da jednog dana ne želi postati izbornikom. – Biti izbornik je čast svakome treneru. Trenutačno sam u klupskom nogometu, dobro mi je i zadovoljan sam, a ako jednog dana dođe poziv za klupu reprezenta­cije, onda ću o tome razmišljat­i. Nakon rezultata na Svjetskom prvenstvu prošle godine Nenad Bjelica bio je jedan od onih koji su zdušno stali u obranu odnedavno bivšeg izbornika. – U ono vrijeme ja sam stao iza čovjeka jer ne volim kada se gazi nekoga tko je na podu. Mi smo svjetski prvaci u tome da kad vidimo da je netko pod zemljom, da ga još više zatrpamo. Mladog i perspektiv­nog trenera koji ima dobru budućnost počeli su prozivati ljudi koji su također imali loše rezultate da bi sami sebi skupljali jeftine bodove. U tom trenutku bilo je najlakše napasti Kovača, a ja nisam takav čovjek. Kako sam stao iza Kovača, stao bih iza svakog trenera. Ni nakon što je Niko Kovač smijenjen Bjelica nije siguran je li to bio pravi potez i najbolja odluka iako ga nije iznenadila. – Vrijeme će pokazati je li Kovačeva smjena bila preuranjen­a, ali evidentno je da reprezenta­cija u zadnje dvije utakmice nije imala zajednički duh, da nije izgledala kako je izgledala na početku kvalifikac­ija. Zbog čega je došlo do poremećeni­h odnosa, unutar reprezenta­cije ili između igrača i izbornika ili igrača, izbornika i Izvršnog odbora, ne znam reći jer nisam bio “unutra”. Ali izvana je vidljivo da reprezenta­cija nije igrala s istim nabojem kao na početku kvalifikac­ija za Europsko prvenstvo u Francuskoj sljedeće godine i promjena je bila očekivana.

Biti izbornik čast je svakom treneru, no sad radim u klubu, kaže Bjelica

 ?? Marko PrPić/PiXSELL ??
Marko PrPić/PiXSELL
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia