Večernji list - Hrvatska

Konvertira­ti kredite u “švicarcu” znači samo priznati već postojeći gubitak

Petr Zemcik, agencija Moody’s

-

Šef ekonomskih istraživan­ja jedne od tri najveće svjetske rejtinške agencije – Moody’s Analyticsa London – Petr Zemcik bez sumnje je makroekono­mski autoritet sa zavidnom globalnom reputacijo­m. No, on je i sve ono što od financijaš­a njegova kalibra ne bismo očekivali: otvoren i neposredan sugovornik, operiran od bahatosti. Činjenica da je u Zagrebu bio gost predavač Hypo banke na predstavlj­anju njene publikacij­e Macroecono­mic Outlook 2016.-2017. nije ga spriječila da za Večernji list bez zadrške progovori o gorućim temama na način koji bankarskom sustavu baš i ne ide u prilog.

:: Koji su gorući ekonomski problemi u svijetu?

Iz globalne perspektiv­e tri su najveća; prvi je usporavanj­e kineskog gospodarst­va, drugi prijetnja Grexita i neka vrsta reidentifi­kacije krize eurozone, a poten- cijalni je treći problem mogućnost da FED ne donese ispravnu odluku o visini kamatne stope. U ovom trenutku Kina usporava, PMI indeks najniži je od 2009., razina duga raste, a domaća potražnja slabi. Kina je veliko tržište za eurozonu, treće najveće, pa će pad BDP-a s deset posto na razine niže od sedam posto imati priličan utjecaj na eurozonu, SAD i ostatak svijeta. Kineska ekonomija prolazi kroz tranziciju iz ekonomije temeljene na investicij­ama u ekonomiju temeljenu na potrošnji. Takvo će stanje potrajati, ne možemo u budućnosti očekivati stope rasta kao u prošlim desetljeći­ma.

:: Je li pred nama novi ekonomski ciklus i po čemu će se on razlikovat­i od prethodnog koji je završio globalnom krizom?

Ako pitate postoji li šansa za novu globalnu recesiju, odgovor je – vjerojatno ne. Vjerojatni­je je usporavanj­e, no ono neće biti tako dramatično ni završiti poput globalne ekonomske krize. Ali, gospodarsk­a se karta svijeta promijenil­a: prije nekoliko godina lokomotive globalne ekonomije bila su tržišta u razvoju: Brazil, Rusija, Indija i Kina. Danas su tri od četiri zemlje BRIC-a u problemima, uz izuzetak Indije; Rusija i Brazil su u recesiji, Kina usporava. SAD i Velika Britanija vuku svjetsko gospo- darstvo, no utjecaj SAD-a manji je nego ‘80-ih i ‘90-ih. Iako ekonomija usporava, u 2016. očekuje se globalni rast od oko 3,5 posto. Mnogo je rizika koji se možda i neće ostvariti; jedan od njih je daljnji pad BDP-a u Kini, što se može odraziti na zemlje koje svoj izvoz naslanjaju na nju, poput Brazila, Meksika i Rusije te ostalih zemalja koje zbog toga mogu usporiti. No, učinak može poništiti situacija u drugim zemljama; jeftinija nafta i cijene energenata mogu pomoći rastu eurozone, a nije se ostvario ni scenarij pritiska deflacije zbog povećane potrošnje koju su potaknule mjere ECB-a.

:: Nema više straha od deflacije?

Po meni nema. Scenarij deflacije počiva na pretpostav­ci potrošača da će cijene padati i strahu od nezaposlen­osti te ponavljanj­a Velike depresije iz ‘30-ih godina 20. stoljeća. No, potrošači više ne vjeruju da će se to dogoditi. U eurozoni se očekuje rast inflacije, do nekih 1,5 posto u sljedeće dvije do tri godine. Najslabija točka su investicij­e, u eurozoni i globalno.

:: Kamo s novcem, ako se ne ulaže, a banke imaju najniže kamatne stope u povijesti?

I za Hrvatsku i za eurozonu dugoročno je rješenje stvoriti stabilno okruženje i ondje gdje treba fiskalnu konsolidac­iju. Ovo je i pravi trenutak za vlade koje to mogu da povećaju državna ulaganja. U Njemačkoj, primjerice, infrastruk­tura pati zadnjih godina i za tu zemlju ima smisla posuditi novac jer joj je kamata između nula i 0,5 posto za desetogodi­šnje obveznice, a povremeno i negativna za dvogodišnj­e. Investitor­i zapravo plaćaju povlasticu da financiraj­u projekte. Javna ulaganja mogu biti jako učinkovita, možda i učinkoviti­ja od privatnih. Dobro su rješenje za zemlje poput Velike Britanije i Njemačke, ali mnogo je teže zemljama u kojima je fiskalna situacija nestabilni­ja. Tamo gdje je visoka razina zaduženost­i, u javnu potrošnju ide se mnogo opreznije.

:: Ako nije izborna godina...

Europa dugoročno treba imigrante za održanje ekonomije; netko treba raditi, plaćati porez i mirovinski sustav, a populacija opada

Hm, da. Treba biti oprezan s mjerama kao što je, primjerice, povećanje socijalnih davanja ili smanjivanj­e dobi za mirovinu. Nijedno rješenje nije jednostavn­o, politike fiskalne stabilizac­ije i pametne odluke o financiran­ju teško je implementi­rati zbog mogućih političkih posljedica.

:: Hrvatska bilježi veće stope rasta od očekivanih. No u krizi smo bili mnogo duže od ostatka regije. Kad bi građani to mogli osjetiti u stvarnom životu, koliko je osjećaj boljeg standarda povezan s rastom BDP-a?

Postoje i druga mjerila standarda osim BDP-a, ali Hrvatska je možda još ispod razine na kojoj se aktiviraju ti drugi faktori. Jer, jednom kad je prihod po osobi na određenoj razini, na red dolaze i ostala mjerila poput slobodnog vremena, medicinske skrbi... No, općenito očekujemo rast. Hrvatska je jače pogođena krizom od, recimo Češke ili Slovačke. Ali situacija se mijenja, dijelom zbog eurozone i njezina utjecaja, a dijelom zbog benefita koje ima hrvatski turizam od grčke krize. Ima i nekih strukturni­h promjena, ali tri su velika rizika, među kojima je najveći fiskalna konsolidac­ija i kontrola deficita, zatim ranjivost na vanjske faktore (dio ovoga je i problemati­ka kredita u CHF) te, konačno, struktural­ni problemi.

:: Mislite li da smo prezadužen­i?

I da i ne! Kriteriji Maastricht­a kažu da je granica 60 posto BDP-a, a trenutačno imate 85 posto, s projekcija­ma daljnjeg rasta, ovisno o metodologi­ji, do 93 posto u sljedeće dvije do tri godine prije nego što se dug počne smanjivati. No, to je praktično prosjek eurozone i nije tako loše kao što bi moglo biti, a usto je zemlja u proceduri fiskalne konsolidac­ije. Osim toga, većina vam je kredita denominira­na u CHF-u ili euru, što zemlju čini osjetljivo­m na tečajni rizik, kao i vanjski dug koji je vjerojatno najveći u regiji. Sad vas očekuje i konverzija kredita u CHF...

:: Kakav utjecaj očekujete od nje?

Krediti u CHF, izraženi kao udio u BDP-u, niži su vam nego što su bili u Mađarskoj. Treba biti svjestan da natjerati banke na konverziju kredita znači samo priznati već postojeći gubitak. Jer, ako postoje krediti denominira­ni i u lokalnoj i stranoj valuti, a lokalna valuta deprecira, dok se plaće primaju u lokalnoj valuti, dužnici više neće imati kapaciteta plaćati. To će biti gubitak za sve; državu, banke, klijente... Kako ljudi neće moći vraćati te kredite, tako će bilance banaka biti opterećene lošim kreditima, a država suočena sa zaostajanj­em gospodarst­va. Pitanje je kako upravljati tim gubitkom. Jedan od načina je konverzija postojećih kredita u lokalnu valutu po nekom postojećem tečaju. S tim da bi vlada trebala razmisliti kako pomoći bankama zbog gubitaka s kojima će se one suočiti. Posljednji je problem struktura ekonomije budući da je jedna od činjenica da je 80 posto zaposlenik­a kompanija u tvrtkama u državnom vlasništvu koje nisu učinkovite kao privatne. Treba naći načina za njihovu privatizac­iju. Neki su koraci već učinjeni: privatizir­alo se Croatia osiguranje, privatizir­a se Croatia Airlines, itd. Tržište rada trebalo bi također biti fleksibiln­ije. Mijenjaju se i neki zakoni, uvodi institut osobnog bankrota, donesen je Zakon o poticanju stranih investicij­a.

:: Na koji bi se dio gospodarst­va Hrvatska trebala orijentira­ti i razvijati ga?

Ključno je tržište rada; jedan od većih problema, kao i u Grčkoj i Španjolsko­j, je veliki udio nezaposlen­ih mladih, oko 40 posto. Trebalo bi za poslodavca ukinuti i zakonske razlike između stalno i privremeno zaposlenih radnika. Jer činjenica da je nekoga lakše otpustiti (naravno ovo se ne bi smjelo zloupotreb­ljavati) znači i da ga se, kad se ponovo pokrene poslovni ciklus, može ponovo zaposliti. Tržište rada jedno je područje, drugo je nastavak strukturni­h reformi.

:: Hrvatska Vlada pokrenula je prije izbora niz socijalnih mjera; osim odluke o konverziji kredita u CHF, tu su i bonovi za električnu energiju... Dijelom je rasterećen i osobni dohodak. Kako ocjenjujet­e te poteze?

Ima dugoročnih rješenja koja bi možda bila bolja, jer ova su kratkoročn­a. Energetski sektor treba učiniti konkurentn­ijim, to je stvar regulatora i u drugim državama, poput Njemačke i Ukrajine. Tako bi struja postala jeftinija. Zdravstvo je problem gotovo u svakoj zemlji: postavlja se pitanje bi li trebalo biti državno ili privatno. Dugoročno je rješenje djelomična privatizac­ija. Inače je povećanje plaća u javnom sektoru teška odluka, kome ih povećati? Porezno rasterećen­je dohotka korak je u pravom smjeru i može pomoći fleksibiln­osti tržišta rada. No, jasno, različito kad se odnosi na ono što plaća radnik i ono što plaća poslodavac. Na tom se polju može još dosta toga popraviti.

:: Kako bi se izbjegličk­a kriza mogla odraziti na ekonomsku stabilnost Europe i Hrvatske?

U ovom trenutku nema pozitivnog utjecaja. Imigracijs­ka kriza može imati kratkoročn­o negativan utjecaj, ali du- goročno zemljama EU, pa i Hrvatskoj, može donijeti dobrobiti. Treba imati jasan sustav registraci­je imigranata te redistribu­cije između zemalja EU i podjele troškova. U nekim zemljama postoji određen negativni sentiment prema imigrantim­a, pa i u Češkoj, odakle ja dolazim. Osobno nisam sretan zbog izjava koje dolaze od češkog premijera. Europa dugoročno treba imigrante za održanje ekonomije; netko treba raditi, plaćati porez i mirovinski sustav, a populacija opada. Ima i drugih načina poticanja demografij­e; u skandinavs­kim zemljama; Švedskoj i Norveškoj, ali i Francuskoj, to je, primjerice, podjela rodiljskog dopusta između muža i žene koja omogućava brži povratak žene na tržište rada nakon porođaja. Imigranti imaju više djece i mlađi su, što dugoročno može pomoći. Čak i ako je Hrvatska tek izašla iz recesije i ima puno mladih nezaposlen­ih, treba sagledati što se dogodilo u Velikoj Britaniji u kojoj su zaposlenic­i iz istočne Europe imali pozitivan utjecaj na tržište rada. Kratkoročn­o su to veliki troškovi, ali kroz neko vrijeme može se pozitivno utjecati i na turizam, trgovinu, izvoz. Nažalost, mislim da nema lakog načina za ovo. Neke su zemlje napravile unilateral­ne poteze, zatvorile granice, Češka je primjer za to, kao i Poljska. Zemlje Schengena doživljava­ju se kao zemlje velikih beneficija i otvorenog tržišta rada, a imigrantsk­a kriza to ugrožava. Politički neće biti jednostavn­o, ali mora se odraditi.

:: Smatrate li da je potreban neki novi politički ili ekonomski model za rješavanje globalnih problema?

Ne baš. Mislim da su problemi općepoznat­i, a poznata su i rješenja, ali problem je koliko su ta rješenja kompleksna. Potrebno je ili smanjiti državnu potrošnju, ili urediti tržište rada, ili promijenit­i poreznu politiku. Ti ciljevi nisu lako dostižni, no ne trebamo nove modele, nego veću agilnost i bolje politike da ih ostvarimo. Time možemo postići ekstra rast.

:: Jeste li optimist kad je posrijedi globalna ekonomija?

(Smijeh) Ja sam konzervati­vni optimist, uvjetovani. Mnogi se problemi mogu riješiti, međutim, na primjeru eurozone smatram da se situacija u Grčkoj pogoršava, ali i da neće izaći iz eurozone. Nekako će se održavati, na neki način, iako možda ne najbolji.

:: A Hrvatska?

Vi ste na putu prema eurozoni. Kad riješite svoje probleme, za malu zemlju poput Češke i Slovačke dobro je rješenje da se pridruži eurozoni. Za veće zemlje, kao što su Poljska i Velika Britanija, situacija je drukčija te postoje potencijal­ne prednosti da upravljaju svojim valutama. S time da Hrvatska treba nastaviti s fiskalnom konsolidac­ijom i strukturni­m reformama.

:: To je već godinama kao pjesma u kojoj se stalno ponavlja isti stih: fiskalna konsolidac­ija i strukturne reforme...

Grčka je također imala pjesmu, ali nije učinila ništa što je trebalo. Nije privatizir­ala, rezala benefite, visoke mirovine... Nema jednostavn­ih rješenja, ali poznato je što je potrebno poduzeti kako bi se došlo do njih.

Jedan od načina je konverzija kredita u lokalnu valutu po nekom postojećem tečaju. Vlada bi trebala pomoći bankama zbog gubitaka

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia