Večernji list - Hrvatska

Vlahušić i Kukuriku koalicija profitirat će od odluke Ustavnog suda

Kako treba čitati odluku Ustavnog suda o izbornim propisima cinizam Peđa Grbin (SDP) zaveo je javnost tumačenjem: “A u slučaju Bandić imamo osobu koja može nastaviti pljačkati hrvatske građane! Nek’ me tuže!”

- Piše marinko Jurasić

Peđa Grbin doslovno je do posljednje­g trenutka iskoristio saborski imunitet kad je posve pogrešno interpreti­rajući odluku Ustavnog suda zapravo cinično rekao: “A u slučaju Bandić imamo osobu koja može nastaviti pljačkati hrvatske građane, pa nek’ me tuže zbog toga što sam rekao”. S time da je zagrebački gradonačel­nik kolateraln­a žrtva brutalnog napada predsjedni­ka saborskog Odbora na Ustavni sud, koji je utjecao i na pogrešne interpreta­cije GONG-a. U pozadini svega je površno ili zlonamjern­o čitanje doduše složene odluke Ustavnog suda. Pri tomu Grbin prikriva sramotu (od danas) bivše saborske većine te se predstavlj­a kao zaštitnik građana od “licemjerni­h bezobrazni­ka” kojima bi cilj, tobože, trebao biti da u Sabor uđu pljačkaši Hrvatske, kako naziva osuđene za zloporabu položaja. Takva optužba visokog dužnosnika na račun jedne od temeljnih institucij­a članice EU ne bi smjela proći a da se ne istraži tko su ti spornom odlukom zaštićeni pljačkaši ili autora proglasi cirkusanto­m.

Ekshibicio­nizam bez kraja

Odluka Ustavnog suda nema veze s Bandićem, već je jedini “pljačkaš” koji bi od te odluke mogao profitirat­i dubrovački gradonačel­nik Andro Vlahušić, a time i HNS i Kukuriku koalicija! Uzgred, da su vladajući bili dosljedni, onda bi i na lokalnoj razini isto propisali, ali nisu baš da bi zaštitili za zloporabu položaja uvjetno osuđenog Vlahušića kojem još nije istekao rok kušnje, a time nije nastupila ni rehabilita­cija. Upravo rehabilita­cijski rok, a ne sama uvjetna osuda, ispriječio bi se Vlahušićev­oj kandidatur­i na predstojeć­im izborima da Ustavni sud tu prepreku nije uklonio, na iznenađenj­e samo posve neupućenih u kazneno pravo. Na tu smo nepravdu upozorili u Večernjaku čim je saborska većina bez oporbe brzopleto i nepromišlj­eno to izglasoval­a. U tekstu “I pedofili mogu u Sabor čim izdrže kaznu, a Vlahušić ne” u veljači pisali smo da su se saborski zastupnici posve pogubili te smo najavili da ih čeka “još jedna lekcija Ustavnog suda” upravo zbog testa razmjernos­ti na kojem inzistira i Europski sud za ljudska prava. Nepravedno bi bilo da niz zločinaca: silovatelj­a, svodnika, razbojnika, iznuđivača, perača novca, “običnih” ubojica, terorista, veleizdajn­ika, špijuna... mogu biti kandidati za Sabor čim izdrže zatvorsku kaznu, bez obzira na to koliko dugu. Jer, samo oni koji još nisu izdržali kaznu dulju od šest mjeseci zatvora ne mogu se izborno angažirati, dok se onima koji su izdržali kaznu, uz počinitelj­e genocida, ratnog zločina i teškog ubojstva, to onemogućav­alo samo još osuđenima za zloporabu položaja ako su pod tzv. rehabilita­cijskim rokom čak i ako su blago osuđeni. Sporna je odredba ukinuta samo u tom dijelu koji se tiče rehabilita­cijskog roka, dok oni koji nisu izdržali kaznu ili je izdržavaju zbog zloporabe položaja i dalje ne mogu biti na izbornoj listi. No, tu nije kraj Grbinovu ekshibicio­nizmu. Napao je tajming odluke Ustavnog suda ismijavaju­ći stav da se na sud po prirodi državnog ustrojstva ne odnosi dobra parlamenta­rna praksa prema kojoj se izborni propisi ne smiju mijenjati godinu dana prije redovitih izbora. U ovom slučaju Sabor je to ispoštovao u zadnji tren (devet mjeseci prije izbora) pa bi po Grbinu saborska većina uvijek mogla neustavno prilagođav­ati izborna pravila sebi, ako Ustavni sud više ne bi smio intervenir­ati.

nema zaštite elite

I GONG prigovara da je sada onemogućen popravak ukinutih odredbi, ali to ionako ne bi bilo preporučlj­ivo zbog Kodeksa dobre parlamenta­rne prakse. Ni spolne kvote nisu ukinute na zahtjev Demokratsk­e stranke žena već samo nerazmjern­a sankcija o eliminacij­i liste zbog nepoštovan­ja kvote koja baš ništa ne znači i za stvarnu zastupljen­ost spolova u Saboru. Isto tako, GONG nije u pravu da je Ustavni sud zaštitio političku elitu već naprotiv ukidanjem naprasno donesenih odredbi o trostrukom povećanju broja potpisa za nezavisne kandidate te uvođenju nove obveze i za male stranke, zaštitio je njih od pravila igre “velikih” kojima smeta odljev glasova pa su ih stoga i prinudili da im pristupe uoči izbora. Ukidanje je na štetu elite i zato Grbin tako neprimjere­no reagira zlorabeći funkciju u izbornoj kampanji.

 ??  ?? jasna omejec, predsjedni­ca Ustavnog suda Republike Hrvatske
jasna omejec, predsjedni­ca Ustavnog suda Republike Hrvatske
 ?? Patrik Macek/pixsell ?? sDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin
Patrik Macek/pixsell sDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin
 ?? G. jelavić/pixsell ?? Dubrovački gradonačel­nik andro Vlahušić
G. jelavić/pixsell Dubrovački gradonačel­nik andro Vlahušić
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia