Večernji list - Hrvatska

Neki i kažnjavati

-

ni Dublinskog sporazuma koja bi dovela do toga da izbjeglica izabere državu u koju bi htio otići i da onda ona odlučuje hoće li mu dati azil ili ne. No dok do takve izmjene ne dođe, sve bi se države trebale pridržavat­i Dublinskog sporazuma. Prema tom sporazumu, ako jedna osoba koja je u jednoj državi podnijela zahtjev za dobivanje azila ilegalno uđe u drugu državu, onda je ta država vraća prvoj. Mađarska je bila u lipnju 2015. preplavlje­na zahtjevima za dobivanje azila i počela je graditi žičanu ogradu prema Srbiji. U Francuskoj u 2015. godini bilo je do sada 50 tisuća izbjeglica smješteno u centrima, što je 9 posto više nego prošle godine, a što je čak pet puta više nego u Španjolsko­j ili 10 puta više nego u Njemačkoj ili 18 puta više nego u Velikoj Britaniji. Francuska je za izbjeglice

Srbijanski predsjedni­k

(ali ne za promet ljudi i roba) zatvorila nakratko svoju granicu prema Italiji, pa je i neke imigrante iz unutrašnjo­sti vraćala u Italiju, ali nisu padale teške riječi između Rima i Pariza. U Francuskoj je na snazi zakon iz 2013. kojim su ilegalni imigranti počinili kazneno djelo i mogu biti kažnjeni sa do pet godina zatvora, a predviđeno je i kazneno djelo solidarnos­ti, odnosno za one koji pomažu tajnom imigrantu.

kazne Mnoge zemlje imaju zakone koji brane ulazak u državu bez dokumenata

Nekažnjava­nje migranata

U Italiji je na snazi zakon iz 2002. godine prema kojem se također ilegalni ulazak imigranta smatra kaznenim djelom, s kaznom od jedne do četiri godine, ali postoje mnoge druge okolnosti zbog kojih takve osobe ne završavaju u zatvorima, već ili bivaju izbačene ili dobivaju status izbjeglice. Osim toga pokrenut je postupak uvođenja zakona o nekažnjava­nju tajnih imigranata, a ove godine je u Italiju ušlo više od 120.000 izbjeglica. Zakoni su jedno, a političke retorike drugo. Političari mogu i napadati neku družavu ili neku odluku, ali bi se države trebale ponašati prema zajednički­m normama.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia