Večernji list - Hrvatska

Putin vjeruje da može slomiti iSil i tako zadužiti europu

-

Za danas najavljeni susret između Vladimira Putina i Baracka Obame pokazat će jesu li dvojica lidera, nakon maloga hladnog rata, spremna ozbiljno zatomiti vlastiti ego i učiniti nešto na smirivanju sirijske krize. Za koju su obojica dobrim dijelom i odgovorni. Putin dolazi u trenutku kad ojačava svoju poziciju u Siriji tako da na gostujući teren ne stiže kao autsajder. Dapače, na noge Obami dolazi u trenutku kad je doslovce došao kao spasitelj Europe na Bliski istok gdje je stvorio novu alijansu za borbu protiv ISIL-a, a iz koje vjeruje da će izaći kao pobjednik i dugoročno zadužiti Stari kontinent, zaustavlja­jući izbjegličk­u krizu. Dakako da Putinova zamisao može i propasti jer tzv. Islamska država još uvijek ne pokazuje znakove slabosti, a ova kriza zahtijeva snažan kopneni angažman. A pitanje je tko će na kraju poslati glinene golubove na teren i suočiti se s velikim vojnim rizikom. Putin i Obama bi prije svega mogli protresti stanje na terenu i, ono što je najvažnije, isključiti mogućnost da se njihove snage u Siriji sukobe. Rusija i Amerika ne smiju dopustiti da se dogodi ni mikroincid­ent između njihovih snaga (o čemu već mnogi izražavaju bojazan) jer te dvije zemlje ne smiju zaratiti. U tom bi se slučaju obistinile najcrnje prognoze da je na Bliskom istoku doista počeo 3. svjetski rat. Dakle, jedna od osnovnih tema njihova današnjeg susreta bit

Vladimir Putin dolazi na noge Obami u New York, ali ne kao autsajder jer je upravo osnažio svoju poziciju u Siriji

 ??  ?? VLADIMIR PUTIN Formirao je svoju koaliciju, ali će za uspjeh biti važno da na terenu surađuje sa zapadnim “saveznicim­a”
VLADIMIR PUTIN Formirao je svoju koaliciju, ali će za uspjeh biti važno da na terenu surađuje sa zapadnim “saveznicim­a”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia