Večernji list - Hrvatska

Akcija mladih jedina je aktivna – stranka mladih

- Božena Matijević (Linda Draškić)

U vrijeme kada će mnogi reći da su mladi najugrožen­ija skupina našeg društva jer zbog krize i masovne nezaposlen­osti masovno i odlaze iz Hrvatske, nameće se pitanje – gdje su političke stranke – mladih? Naime, dok u Registru političkih stranaka u Hrvatskoj od ukupno 147 domaćih stranaka imamo njih 13 koje u svom nazivu imaju – umirovljen­ike ( a nedavno je osnovana i 14., nazvana Stranka hrvatskih umirovljen­ika – Umirovljen­ici), samo tri političke stranke u svom nazivu imaju – mlade. To su: Hrvatska stranka mladih ( HSM, osnovana 2004. u Zaprešiću), Akcija mladih (AM, rođena 2005. u Rijeci) i Agenda mladih demokrata (AMD, nastala 2011. u Zagrebu).

Od tri ostala – jedna

Na parlamenta­rnim izborima koji su uslijedili nakon njihova osnutka mizerno su prolazili. Tako je 2007. HSM osvojio 1803 glasa, dok je AK pridobio tek 467 glasova. A 2011. u utrci za zastupničk­a mjesta AM je uspjela dobiti 564 glasa, a udruženi HSM i AMD tada su zajedno “ušićarili” samo 356 glasova. No, danas od tih triju stranaka mladih, živi i radi tek – jedna, riječka Akcija mladih koja se sprema i za predstojeć­e izbore. – Mi smo ustvari jedina stranka mladih koja kon- tinuirano postoji od svog osnutka 2005., a proizašli smo iz civilnog društva. Sad imamo ukupno 19 vijećnika u Istarskoj, Primorsko-goranskoj i Zadarskoj županiji koji su ta mjesta osvojili na zadnjim lokalnim izborima. Imamo i aktivne ogranke u svim većim gradovima Hrvatske. A kada govorimo o nepostojan­ju više stranaka mladih, važno je znati da na izbore ionako izlazi tek 1015% mladih do 30 godina pa se onda ne treba čuditi da se tako malo mladih uopće želi baviti politikom. Ustvari, posljednji­h 20 godina sustavno se radi na tome da se mlade udalji od politike i da uopće ne izlaze na izbore jer su upravo mladi potencijal­no najopasnij­a skupina za dvije najveće stranke. I to zato što su, kada izlaze na izbore, mladi voljni tražiti radikalne promjene i posve drukčija rješenja – kazao nam je glavni tajnik Akcije mladih Bojan Kurelić. I dok se velike stranke otimaju za “svoje” umirovljen­ike pa je tako HSU i dalje uz SDP, BUZ se pridružio HDZ-ovoj koaliciji, Stranku umirovljen­ika dovabio je Milan Bandić, a Čačićevi Reformisti čak osnovaše svoje Umirovljen­ike, zanimalo nas je pitaju li veliki politički igrači uopće za jedinu preostalu stranku mladih. Snube li je ili oni mlade vide jedino

glavni tajnik Akcije mladih kroz svoje vlastite stranačke mladeži.

Suradnja s Mostom

– I HDZ i SDP direktno su nas zvali jako malo, ali indirektno jako puno. Naše djelovanje u Rijeci i Zadru pokazuje zašto nismo za suradnju ni s jednima, ni s drugima. Sada s Mostom Bože Petrova radimo na zajedničko­j platformi koja je puno šira od samih parlamenta­rnih izbora. U Mostu smo prepoznali jedinu nezavisnu političku inicijativ­u koja svoju priču gradi kao i Akcija mladih, od temelja prema vrhu, od lokalnog prema nacionalno­m. A kada govorimo o velikim strankama, onda uopće ne možemo govoriti o političkim strankama, već o interesnim skupinama, što znači da i te članove stranačkih mladeži u velike stranke dovodi isključivo interes, nema tu ideologije niti ideala. Umirovljen­ičke stranke pak uvijek idu s onima koji su jači, zastupajuć­i direktne interese umirovljen­ika i osobne interese čelnika tih stranaka – kazao je Kurelić dodavši da su načela Akcije mladih borba protiv korupcije, učinkovito­st državne uprave i regionaliz­acija zemlje. Kako ima 37 godina, i sam reče da je “već izvan granice mladih” pa čeka da ga netko zamijeni. Aleksandar Stanković ugostio je jučer u Nedjeljom u dva HDZ- ovu europarlam­entarku i stručnjaki­nju za financije Ivanu Maletić. Na samom početku Maletić je komentiral­a domoljubnu retoriku premijera Zorana Milanovića. - Nisam čula ništa sa tog skupa o planovima za budućnost Hrvatske. Milanović nije domoljub, sudeći prema tome što radi. Vlada je svojim ponašanjem otvorila Pandorinu kutiju, povisila je plaće liječnicim­a, a onda je to isto trebala napraviti i učiteljima i profesorim­a - rekla je. Osvrnula se i na aktualnu situaciju velikog broja izbjeglica i migranata koji ulaze u našu zemlju. - Problem izbjeglica je eskalirao i Vlada je pokazala i na ovom pitanju da reagira ad hoc. Kada se počela graditi žičana ograda na granici s Mađarskom u lipnju, tada je Vlada trebala znati da će izbjeglice krenuti prema nama - rekla je. Napomenula je da će HDZ, pobijedi li na izborima, raditi na poticanju proizvodnj­e te da imaju plan za zapošljava­nje 40 tisuća ljudi. – Industrijs­ka proizvodnj­a mora biti generator izvoza. Mi smo definirali gospodarsk­i plan s poduzetnic­ima i gospodarst­venicima jer smo ih pitali što im nedostaje i kako im možemo pomoći da budu uspješni. Dobili smo odgovore da im nedostaju sirovine, energenti su preskupi, izvori financiran­ja su potpuno zatvoreni, a Vlada se na to ne osvrće već četiri godine – rekla je. Najavila je da će HDZ- ova vlada u prvoj godini ići na smanjenje deficita sa 5,7 na 5 posto, a bude li gospodarsk­i rast između četiri i pet posto, HDZ će smanjtii PDV. Prvo bi PDV smanjili na 23 posto, a zatim na 20.

HDZ-ova europarlam­entarka u Nedjeljom u 2 najavila nova radna mjesta dođe li HDZ na vlast nakon izbora

 ??  ??
 ??  ??
 ?? GrGur žučko/ PIXSell ?? Ivana Maletić
GrGur žučko/ PIXSell Ivana Maletić
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia