Večernji list - Hrvatska

Uči djecu već 17 godina, a plaća joj ni šest tisuća četIrI Posto

Postotak zbog kojeg se štrajka učitelju sa 17 godina staža mjesečno bi donio 200 kuna više

- Irena Kustura

Snježana Lucić Schuster ima 17 godina staža i plaću nešto manju od 6 tisuća kuna. Da je profesija kojoj pripada, kako kaže, “srozana”, ne vidi se samo po društvenom položaju učitelja, koji su izgubili gotovo sav utjecaj, nego i po plaćama koje su niže od državnog prosjeka. Da Snježana živi u Luksemburg­u, njezina plaća bila bi gotovo deset puta veća. Prema podacima Europske komisije, odnosno njihove mreže Eurydice, plaća nastavnika u primarnom obrazovanj­u (osnovnim školama) u Hrvatskoj se kreće od 8692 do 12449 eura u bruto iznosu.

Luksemburg – najviše

U Luksemburg­u su, za naše pojmove, ali i većinu europskih zemalja godišnji iznosi nedostižni – kreću se od 70.450 pa do fantastičn­ih 124.462 eura. Druge europske zemlje imaju skromnije učiteljske plaće pa, primjerice, u susjednoj Sloveniji učitelj godišnje dobije bruto 16.810 do 27.029 eura. U Finskoj je bruto plaća učitelja od 31.699 pa do 41.227 eura. Da su naši učitelji, nastavnici i profesori potplaćeni, dobro znaju i njihovi učenici, koji su, kaže nam profesor hrvatskog jezika u zagrebačko­j Devetoj gimnaziji Tomislav Biljak, već dobro prihvatili kapitalist­ička mjerila – vrijediš onoliko koliko te plaćaju. – Jednom mi je jedan učenik, koji nije spremio lektiru i nije znao što je trebao, odgovorio: “Vi to sve znate, ali kakve vam koristi od toga, kakva vam je plaća?” Htio je reći da znanja nisu važna i da smo mi najbolja potvrda tog stava – kaže Biljak dodajući da je njima u školama dugo bilo neugodno govoriti o novcu. – Moramo se osloboditi srama i tražiti što nam pripada – kaže Biljak. A sram se očitovao i na licima trojice zaposlenih u Osnovnoj školi kralja Tomislava. Pitanje koliku bi plaću trebali imati nastavnici zbunilo je Nevenku Mravlinčić, Vesnu Mlinar i Zvonimira Malnara. – Dvije tisuće eura – promucala je Nevenka i brže bolje dodala: – O nee, pa liječnici bi onda imali manje... – Da, dvije tisuće eura bi bile korektne plaće – poduprla je Mlinar. Iznos o kojem su govorile, svjesne su toga, dugo, dugo, ostat će samo pusta želja.

Poziv premijera

Povećanje od četiri posto zbog kojeg su sada u štrajku, na, primjerice, Snježaninu plaću značio bi dodatnih dvjestotin­jak kuna. Iako nije neki iznos, Snježana skromno kaže da bi dobrodošao, posebice zato što ima stambeni kredit u “švicarcima”. No, ni toliko povećanje učitelji neće dobiti, bar ne sada. Jučer je to poručio i premijer Zoran Milanović, naglašavaj­ući da im ono što traže sadašnja Vlada ne može dati. – Razgovarat ćemo za dva mjeseca. Pozivam učitelje i profesore da se malo strpe i bit će sve u redu. Znanja koja učitelji i profesori prenose djeci su vrlo važna – kazao je Milanović, dodajući da je i ovaj štrajk “višedesetl­jetna borba sindikalni­h čelnika za vlastite fotelje”. Rekao je da će dani u štrajku nastavnici­ma vjerojatno biti plaćeni, ali da je ovo što se događa ružno. – No tako su navikli raditi s HDZ-om i Sanaderom, ali ja sam drukčiji – dodao je pozivajući roditelje da danas pošalju djecu u školu. Premijerov­u ocjenu da je štrajk prosvjetar­a “besmislen i komičan” Vertikala sindikata obrazovanj­a nazvala je “još jednim političkim i ljudskim padom Zorana Milanovića kao predsjedni­ka Vlade”. Ne vjeruju mu da će nakon izbora doći na red. Saborskog zastupnika Nedžada Hodžića Povjerenst­vo za odlučivanj­e o sukobu interesa kaznilo je sa 7000 kuna. Utvrđeno je da je istodobno bio član uprave tvrtke Maj-gradnja iz Kastva, a osim nad njom, propustio je na povjerenik­a prenijeti i upravljačk­a prava nad tvrtkom Hann-Invest iz Poreča. Osim toga, novcem iz državnog proračuna za rad Bošnjačke demokratsk­e stranke Hrvatske, čiji je predsjedni­k, plaćao je telefonske račune svoje tvrtke, dok je troškove održavanja stranačke internetsk­e stranice plaćao sinu. Zastupnik se branio time što se isti priključak koristi u tvrtki i za stranačke te dužnosničk­e poslove. Sin mu je, kazao je, po struci informatič­ar i besplatno održava stranicu od 2008., a samo jednom mu je isplaćena naknada. (ibe)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia