Večernji list - Hrvatska

Brutalno nasilne slike andrasa Urbana koje tjeraju na razmišljan­je

- Bojana radović

Puritanski se zgražati nad golotinjom mnogo je lakše nego pokušati shvatiti ovu umjetnički snažnu i jasnu sliku današnjeg svijeta

glumci do krajnjih granica ogoljuju ne samo svoja tijela nego i emocije

Tko nam danas siše krv? – pitanje je kojim se bavi predstava “Drakula”, premijerno izvedena u Zagrebačko­m kazalištu mladih u petak, 26. rujna. Redatelju “Drakule” Andrasu Urbanu slavni istoimeni roman Brama Stokera poslužio je tek kao okvir za sliku kojom do- slovno napada publiku. Odgovor na pitanje o današnjim krvopijama poražavaju­ći je. Predstava poručuje da suvremenom čovjeku ne treba vampir jer živi u vampirskom svijetu i vampir je sam sebi. Toj poruci podređeno je sve u ovom kazališnom komadu.

Dramaturgi­ja bez dijaloga

No, “Drakula” nije predstava u klasičnom smislu te riječi, jer ju je redatelj Andras Urban, uz kojeg je veliki posao napravila i dramaturgi­nja Kata Gyarati, u potpunosti lišio dramskih dijaloga. Njegovi se junaci sporadično obraćaju publici, ali na sceni su u prvom redu zbog njih samih, a ne zbog interakcij­e s drugima, baš kao u životu suvremenog čovjeka. Predstava je s jedne strane radikalni performanc­e, a s druge spoj na trenutke i brutalno nasilnih slika koje jesu koreografi­rane, ali ni- pošto nisu ples. Glumci su Matevž Biber, Mia Biondić, Dado Ćosić, Jurij Drevenšek, Davide Gagliardin­i, Edvin Liverić, Gian Marco Pellecchia, Nika Rozman i Lucija Šerbedžija. Oni ovdje “rade” prvenstven­o svojim tijelima i emocijama, ogoljujući i jedno i drugo do krajnjih granica, u scenama u kojima majka svršava s dojenčetom na grudima, prizorima masturbaci­je, seksa koji ne vodi zadovoljen­ju, nasilja koje ne završava... sve do kolektivno­g valjanja u krvi koja je, nimalo slučaj-

no, prolivena po zemlji balkanskog podneblja. Urban je stvorio kazališno djelo koje ne ostavlja mjesta ravnodušno­sti i koje će uzbuditi mnoge duhove, djelo koje upravo u Zagrebu ima i značenje više.

Izazovna koprodukci­ja

Predstava je, naime, nastala u koprodukci­ji Drame Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora, ZKM-a i Prima al Teatro Due iz Parme. Slovenska premijera bila je u svibnju, talijanska slijedi u studenom, a zagre- bačka se dogodila u gradu u kojem se zabranjuju kazališni plakati zbog zagrljaja dviju Gospi. Naravno, upitno je hoće li tko od pravovjern­ih dušobrižni­ka, koji se nad teatrom zgražaju na ulici, sjesti u mrak kazališta i pokušati shvatiti jednu jasnu, umjetnički snažnu sliku svijeta koji nas okružuje ili ćemo ponovno slušati puritanska zgražanja nad golotinjom, što je mnogo lakše nego zamisliti se nad porukama koje predstava baca u lice publici, tjerajući je da misli.

 ??  ??
 ?? ZKM ?? Urban je stvorio kazališno djelo koje ne ostavlja mjesta ravnodušno­sti i koje će uzbuditi duhove
ZKM Urban je stvorio kazališno djelo koje ne ostavlja mjesta ravnodušno­sti i koje će uzbuditi duhove
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia