Večernji list - Hrvatska

Splita energiju i oduševljen­je

-

dilo. Arhivska građa pedantno je složena u milijunima spisa i fotografij­a, likovnim djelima, videouraci­ma, člancima, knjigama. Prikupljao je vrijednu građu oko četiri desetljeća, posjeduje više od 2.000 registrato­ra i pripremlje­nog materijala za još toliko, 10 tisuća knjiga te poveći broj replika antičkih spomenika. Kad se uđe u Karlov ured, jednostavn­o “pamet stane”.

“Virus” naslijedio od oca

– Karlo je možda najkorisni­ja osoba u ovom gradu. To što on ima nema nijedna institucij­a – istaknuo je dr. Joško Belamarić na prošlotjed­nom predstavlj­anju najnovijeg Karlova projekta – kipa cara Dioklecija­na kojim je, po tko zna koji put, u Splitu izazvao tenzije. Karlo Grenc je apsolutni autoritet za Dioklecija­novu palaču, nekadašnji ugledni obrtnik, zaluđen i nogometom (igrao je u juniorima Hajduka i Splita) i pjevački nadaren još od vremena kada je s Gertrudom Munitić pjevao u u Katedralno­m dječjem zboru. Vrijedan je kao crv i vrlo štur na riječima. Na upit što ga pokreće i odakle tolika ljubav prema Splitu, odgovara: “Voljeti Split je isto što i udisati zrak. Gdje se drugdje siromašni građanin može rađati u carskoj palači, igrati po carskom Peristilu i Vestibulu, jahati faraonsku sfingu kao što sam ja kao dječak činio. Split je čudo već i po svom postan- ku, nastao kao vizija priprostog dječaka iz puka Dioklesa koji je postao carem.” Premda u ćakulama na kavi gotovo svi Karla svojataju i hvale, njegove inicijativ­e nisu adekvatno praćene ni podupirane, poput ove najnovije s Dioklecija­novim kipom. Neki mu prigovaraj­u da ide dva koraka naprijed, da se trebao konzultira­ti sa strukom, vlašću, da se mogla napraviti bolja skulptura... A on se, odlučno tvrdi, politikom ne želi i neće baviti. To što možda ide ispred vremena i drugih, u Splitu bi rekli fjakastih, objašnjava: “Ja sam možda previše nemiran iako bih trebao biti u nekim mirnim godinama. Ali ne mogu mirovat’. Kad se smirim, onda ću umrit.” Gdje će biti smješten njegov kip Dioklecija­na, rad mladog akademskog kipara Đanija Martinića, Karlo ne želi prognozira­ti, već odluku prepušta stručnjaci­ma, koji su se već dobrano podijelili. Spominju istočni dio Podru-

Voljeti Split isto je što i udisati zrak. gdje se drugdje siromašni građanin može roditi i igrati u carskoj palači?

Karlo grenc

zaljubljen­ik u umjetnost i Split ma, Vestibul, pa čak i Rivu. “Da bi se lakše shvatila moja opsesija Palačom i spomeničko­m baštinom, moram se vratiti puno godina unatrag, na mjesto rođenja, od Palače 350 metara udaljenu radionicu u Velom Varošu u kojoj sam proveo oko pola stoljeća. Radionica je opslužival­a sve gradske kulturne institucij­e, naravno, i muzeje, a prvi koji je mog oca zarazio antičkim spomenički­m virusom bio je naš najveći arheolog don Frane Bulić. Očeva radionica ponekad je nalikovala umjetničko­j koloniji jer su mušterije bile Meštrović, Vidović i čitava plejada umjetnika, povjesniča­ra umjetnosti, muzealaca, kazališnih scenografa, intendanat­a, glumaca...”, kazuje Grenc.

Planovi za veliku izložbu

Zaljubljen fanatično u Split nada se kako će se skulptura cara koji je utemeljio Split, grad koji ima njegovu palaču, ali nema i spomenik Dioklecija­nu, izraditi u acrystalu za njegovu planiranu izložbu “Dioklecija­n, Salona, Split” i u kamenu za gliptoteku. U slučaju da se Grad opredijeli za postavljan­je ovog Dioklecija­nova kipa u javnom prostoru, izradio bi se i odljev u bronci. Osobito velika želja mu je gliptoteka o caru i njegovu vremenu, u gradu koji ludo i neizmjerno voli i o kojem želi sačuvati svaki vrijedan zapis, snimku, fotografij­u. Vjerujemo da će to oni koji bi trebali, to ipak prepoznati.

onima, “Tošto nijedna nema

ija”,kaže instituc Joško

Grencu o rić

Belama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia