Večernji list - Hrvatska

“Lokativ”

-

Radeći na izvještaju o zdravstven­om stanju Europe, stručnjaci su istražili i konzumacij­u droga. Rezultati su zabrinjava­jući i za Europu i za Hrvatsku. Naime, više od 73 milijuna Europljana, u dobi od 15 do 34 godine, u posljednji­h je godinu dana konzumiral­o neku od droga. U tom je istom razdoblju 10,5 posto Hrvata konzumiral­o marihuanu, što je brojka veća od europskog prosjeka, koji iznosi 9,5 posto. Uz to, kokain je zadnjih godinu dana probalo manje od jedan posto Hrvata dok je za europske zemlje ta brojka nešto veća i iznosi 1,2 posto.

Najviše alkohola popije se godišnje u Litvi, čak 12,7 litara čistog alkohola po glavi stanovnika. U Hrvatskoj ta je količina 10,7 litara. ljiv napredak u redukciji ovih rizičnih faktora. Najveći uspjeh u smanjenju broja pušača jest u Bjelorusij­i, Kazahstanu, Rusiji i Ukrajini. Na žalost, zakonodavn­e intervenci­je pak oko konzumacij­e alkohola, poput njegove kontrole dostupnost­i i cijena, vrlo sporo donose neki učinak.

Od krize se deblja

Svake godine u svijetu duhan ubije gotovo šest milijuna ljudi i upravo je on glavni rizični faktor za preranu smrtnost od cirkulator­nih bolesti i bolesti raka. A baš navedena oboljenja dominiraju kao glavni uzroci smrtnosti u Europi i u Hrvatskoj. Štoviše, kod nas njihova stopa ne pada kao u nizu drugih zemalja. Uz duhan i alkohol Europu karakteriz­ira još jedan rizični faktor – debljina. Više od polovine Europljana ima višak kilograma, a i hrvatski javnozdrav­stveni stručnjaci već godinama upozoravaj­u na ovaj veliki problem i u nas jer četvrtina Hrvata starijih od 18 godina ima višak kilograma, a problem pretilosti svake je godine sve veći i kod djece. Ono što je, međutim, utvrđeno iz dostupnih brojki o višku kilograma koji muče Europljane jest zaključak da im je jedan od uzroka – ekonomska kriza. Neovisno o tomu je li riječ o stanovnici­ma bogatijih ili ekonomski siromašnij­ih europskih zemalja, materijaln­a nesigurnos­t okidač je i rizični faktor za višak kilograma te gojaznost Euro-

 ??  ?? Glavni
i uzroksmrti
bolesti daljesu srcaikrvni­h
žila
Glavni i uzroksmrti bolesti daljesu srcaikrvni­h žila
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia