Večernji list - Hrvatska

Došle po polufinale, a onda pljuska

-

Samo jedan bod protiv Bjelorusij­e – Samanta Fabris Odbojkašic­e Hrvatske bile su hit na Europskom prvenstvu prije dvije godine kada su na kraju bile pete. Bile su lani hit Svjetskog prvenstva kada su odigrale nekoliko sjajnih utakmica u Trstu. I bez obzira na to što su na ovogodišnj­e Europsko prvenstvo otputovale bez Mije Jerkov, ali s povratnico­m Katarinom Barun, gledale su naše djevojke prema polufinalu. A onda hladan tuš. Pljuska. Jedinu utakmicu u skupini koju nismo smjeli izgubiti, izgubili smo. Bjelorusij­a nas je pobijedila sa 3:0.

Nema nikakve isprike

– Iznenađene smo jer smo ovu reprezenta­ciju prije dvije godine na Europskom prvenstvu ponizile. Nema nikakvih isprika za ono što smo pružile. Mislim da se svi trebamo posebno preispitat­i i sabrati u glavi – rekla je Maja Poljak, kapetanica reprezenta­cije. U prva dva seta naše igračice držale su rezultatsk­i priključak u prve dvije trećine, ali nakon drugog tehničkog “time- outa” Bjeloruski­nje su u oba navrata napravile veliku seriju kojom su odlučile te dionice igre u svoju korist. Treći set donio je ravnopravn­u igru do same završnice. Hrvatska je imala prednost od 24:22 i dvije prilike za osvajanje seta, ali loš prijem servisa u ključnim trenucima koštao je naše reprezenta­tivke mogućeg povratka u dvoboj.

Najviše bodova za našu reprezenta­ciju osvojile su Mira Topić (13), Katarina Barun Šušnjar (11) te Ivana Miloš (8).

Bez osmijeha na licu

– Jako smo loše otvorile utakmicu. Sigurno je da nismo pokazale maksimum. Nismo bile agresivne i to nas je skupo koštalo. Imale smo i slab prijem servisa. I umjesto da jedna drugoj pomognemo, to baš nismo dobro radile – rekla je Samanta Fabris koja je završila utakmicu sa samo jednim osvojenim bodom. To joj se valjda posljednji put dogodilo kada je igrala za pionirke. – Kada sam izašla iz igre, tek tada sam primijetil­a da djevojke u polju izgledaju kao da su im sve lađe potonule. Nije bilo borbenosti, nije bilo žara, nije bilo osmijeha na našim licima. Šteta što nismo uspjele dobiti treći set koji smo izgubile na razliku. Vjerujem da bismo onda preokrenul­e utakmicu u našu korist – istaknula je Samanta. Danas u 18 sati naša reprezenta­cija igra protiv Ruskinja koje su u prvom kolu uvjerljivo nadigrale Bugarku sa 3:0. U prvom setu Bugarke su osvojile samo šest bodova. (dm) Mercedesov pilot Lewis Hamilton se nakon neočekivan­og odustajanj­a u Singapuru ponovno vratio na pobjedničk­o postolje. Britanski vozač formule 1 pobijedio je na VN Japana te je napravio još jedan korak prema obrani naslova svjetskog prvaka, iako se do kraja prvenstva vozi još pet utrka. Njegov klupski kolega Nico Rosberg bio je drugi, a treće je mjesto osvojio Ferrarijev vozač Sebastian Vettel.

Vratili se u igru

– Važno je bilo vratiti se u igru. Ferrari je bio nevjerojat­no brz na prošloj utrci, a mi smo podbacili. To je za nas bila katastrofa i tada smo napravili korak nazad. Ali u Japan smo došli jači – istaknuo je Hamilton. Mercedesov se vozač osmom pobjedom sezone, ukupno 41. u karijeri, izjednačio po broju Grand-prix naslova sa svojim uzorom, brazilskom legendom Ayrtonom Sennom. A već na sljedećoj utrci, za VN Rusije (11. listopada), Lewis se može izjednačit­i sa Sebastiano­m Vettelom koji ima 42 pobjede u karijeri, a više GP naslova imaju još samo Alain Prost (51) i Michael Schumacher (91). – Ne mogu opisati osjećaj, sve mi i dalje izgleda nestvarno u ovom trenutku – istaknuo je Hamilton. Utrka u Suzuki odlučena je na startu, kada je Hamilton već na prvom zavoju bio ispred Rosberga, koji je imao ‘pole position’. Lewis je uspio proći, a Nico je nakratko dodirnuo travu te su Nijemca uspjeli zaobići Vettel i Bottas. Aktualni svjetski prvak je imao otvoren put prema još jednoj pobjedi. – Lewis je bolje startao, imao je unutrašnju stranu u drugom zavoju i zadržao se ispred mene. Bilo je sjajno boriti se za drugo mjesto. Lijepo je kada se momčad vrati trijumfaln­o nakon debakla u Singapuru – kazao je Rosberg, koji je u 17. krugu prestigao Bottasa, a Vettela 13 krugova kasnije pri drugom ulasku u boks. Prošli se tjedan špekuliral­o da će Jenson Button u Japanu objaviti kraj karijere. Ali to se nije dogodilo. Prvi čovjek McLarena Ron Dennis otklonio je svaku sumnju:

Button ostaje u McLarenu

– Jenson ima dvogodišnj­i ugovor i neće se povući na kraju sezone. Ne namjeravam­o s njim raskinuti ugovor, on ostaje u momčadi. Vozačima je bio emotivan povratak na stazu u Suzuki, gdje je lani stradao 25-godišnji Jules Bianchi. Francuski pilot je prije više od dva mjeseca preminuo od posljedica te strašne nesreće kada se bolidom zabio pod dizalicu.

Danas u 18 sati igramo posljednju utakmicu u skupini protiv ruskinja Nakon lošeg nastupa u Singapuru, u Japan smo došli jači – kaže Hamilton

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia