Večernji list - Hrvatska

Glas za ‘treću opciju’ nije bačen glas. Jedini bačen glas je neizlazak na izbore

PRoblem Strah da naš izbor ne prođe je realan, ali često je on razlog zbog kojeg netko ne prođe. Te stranke griješe što idu s listama za sve izborne jedinice, iako su prepoznatl­jive samo u svojoj

- Tea Romić

Je li glas za “treću opciju” bačen glas, pitanje je koje buni mnoge birače koji svoje glasove ne žele dati ni koaliciji okupljenoj oko SDPa, ali ni onoj oko HDZ-a.

Samo fama

Izbor “trećih puteva” na ovim izborima poprilično je velik, no ankete koje u jednom trenutku jednom od njih daju nekoliko mandata, a u drugom nijedan, zbunjuju birače koji strahuju da bi njihov glas mogao završiti kod jedne od najvećih stranaka. Međutim, ta fama nije točna jer, glasuju li za stranke koje ne uspiju prijeći potrebni prag od pet posto, taj glas ne ide ni SDP-u ni HDZ-u, već se računa kao da birač nije ni izišao na izbore. Jer, Prena DHontovoj metodi, liste osvajaju mandate isključivo na temelju glasova koje su same dobile. Politolog Berto Šalaj ne misli da je glas za “treću opciju” bačen glas i smatra da ni građani ne bi trebali od toga strahovati. Nikada toliko zazivana treća opcija neće dobiti svoju šansu ako se građani ne usude glasovati za njih, a čak i ako njihov izbor ne prođe prag, efekt će biti kao da nisu ni izašli na biralište. – To samo SDP i HDZ pokušavaju nametnuti pa Zoran Milanović, recimo, tvrdi da je glas za ORaH u biti glas za HDZ, iako to nikako nije istina, ali na taj način želi odvratiti birače da uopće daju šansu ORaH-u koji bi time SDP-u “krao” birače – objašnjava Šalaj te dodaje da građani ne bi trebali “pasti na foru” koju im u svrhu svog rasta plasiraju veliki igrači s političke scene. – Najbolji primjer su Hrvatski laburisti na posljednji­m parlamenta­rnim izborima 2011. godine. Oni su u šest izbornih jedinica osvojili mandate, u četiri nisu, da- kle glas za laburiste nikako nije bio bačen glas. Ljudi trebaju naći opciju koja im odgovara, a sve dalje ovisi o snazi te opcije – tvrdi Berto Šalaj.

Nikad se ne zna

Politički analitičar Žarko Puhovski također smatra da strah birača od bačenog glasa odgovara velikim strankama koje zbog toga i vode kampanje po principu “ili mi ili oni”, dok se trećih puteva ne dotiču. – Strah da naš izbor ne prođe je realan, ali često je on razlog zbog kojeg netko ne prođe. Sudeći po svim anketama i pokazatelj­ima, sada ORaH, MOST, Ivo Josipović, Milan Bandić i Živi zid imaju šansu dobiti mandate, ali precizno se ne zna. IDS i HDSSB će sigurno dobiti nekoliko mandata, jednako kao što bi i Radimir Čačić sigurno mogao dobiti jedno do dva mjesta u Saboru. To nitko ne može znati precizno i teško se kladiti u toj situaciji, ali najgora je opcija reći “ja ne idem na izbore” jer to je jedini pravi bačen glas – objašnjava Žarko Puhovski. Pogreška svih tih stranaka je, dodaje, što idu na izbore s listama za sve izborne jedinice, iako su prepoznatl­jivi samo u nekima, i upravo to vidi kao razlog što IDS i HDSSB, koji se drže samo svojih matičnih izbornih jedinica, sigurno prolaze.

“ids i hdssB drže se samo ‘svojih’ izbornih jedinica i sigurno prolaze” Šalaj: nikada neće dobiti šansu ako se građani ne usude glasovati za njih

 ??  ?? Radimir Čačić (Uspješna Hrvatska) Božo Petrov (MOST)
Mirela Holly (ORaH)
Radimir Čačić (Uspješna Hrvatska) Božo Petrov (MOST) Mirela Holly (ORaH)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia