Večernji list - Hrvatska

Svaku opasku vujovića doživljava­o sam kao napad

OdLazaK Nije mi žao što nisam otišao u PSG. U Zagrebu imam veliku minutažu i jako dobro radimo

- Mia Bednaž

Sportski tjednik Max donio je priču o Luki Stepančiću ( 24), desnom vanjskom pucaču rukometaša PPD Zagreba. Dva tjedna vukao je prehladu, a onda u zagrebačko­j Areni Wisli Plock zabio osam golova. Dva dana nakon toga zaigrao je u SEHA ligi protiv Vardara... “Generacija Portugal” za sobom nije ostavila samo odličja nego i klince koji su na njihovim utakmicama odrastali. Stepančić je za reprezenta­ciju igrao na EP-u u Španjolsko­j i SP-u u Kataru, a našao se i na popisu novog izbornika Željka Babića za EP u Poljskoj. – Uzor mojoj generaciji bio je Petar Metličić, kao vođa tadašnje repke, i, naravno, Ivano Balić. On je bio i ostao jedan i jedini, po meni najbolji igrač svih vremena. Biti dio momčadi zbog koje sam počeo pratiti i baviti se rukometom ostvarenje je svega što sam sanjao i zbog čega sam trenirao. Velika mi je čast i ponos kada dobijem poziv za reprezenta­ciju. Kada se okupimo, to su ljepši dani u godini – rekao je Luka. Kaže, otac mu je bio nogometni golman pa je prvo počeo istrčavati na travnate terene, a tek poslije na parket. U zadnjoj nogometnoj godini bio je vratar.

Bit će mi teško otići

– Kada sam se posvetio rukometu, sjećam se da mi je tata rekao: “Hvala, sine, ipak je bolje da te zimi pratim u dvorani nego vani na kiši i snijegu” – kroza smijeh se prisjećao mladi Labinjanin. Trenirao je i karate, bavio se brdskim biciklizmo­m, završio Športsku gimnaziju, upisao Ekonomski fakultet u Varaždinu, a dolaskom u Zagreb upisao je stručni studij za izobrazbu rukometnog trenera na Kineziološ­kom fakultetu. – Završio sam i glazbenu školu za klavir – dodao je. Visok je 203 cm, kao i Igor Vori. To bi bila i idealna visina za košarkaša. – Košarka nikad nije bila u nikakvim planovima. Možda zato što je u Labinu nije bilo. Iako ju danas dosta pratim, pogotovo NBA. Inače se zna dogoditi da vidim nešto od odjeće što mi se sviđa i već znam da nema mog broja. S krevetima do sad nisam imao nikakvih problema. Jedini problemčić bio je nedavno u Parizu. Krevet nije bio kraći nego malo uži, a Zlatko Horvat i ja spavali smo zajedno – ispričao je. Od svestranog djeteta postao je igrač za kojega je prestižni PSG Zagrebu ponudio odštetu od 200 tisuća eura. – Sigurno godi interes takvog kluba, odnosno projekta koji taj klub ima. To mi je motivacija da još više radim. Ali, iskreno, nije mi žao što nisam otišao. U Zagrebu imam veliku minutažu, radimo jako dobro, prava smo klapa i atmosfera u ekipi je odlična. Bit će mi teško kad bude došlo vrijeme rastanka. Za Zagreb je ugovorno vezan do ljeta 2016. Još je ostala jedna sezona da ga trener Veselin Vujović izbrusi.

Uz Vuju ide i smijeh

– Dosta sam tvrdoglav i bilo je puno nesuglasic­a između nas na početku. Svaku njegovu opasku doživljava­o sam kao napad, iako mu je cilj bio da budem bolji. Do preokreta je došlo kada sam upoznao njegov način rada i kada sam počeo prihvaćati kritike. To se vidjelo i na mojoj igri i na igri cijele momčadi. Premda sam u početku sve shvaćao kao veliku kritiku, bilo je tu puno smijeha. Vujović nesumnjivo posjeduje veliko iskustvo. Uveo je u trening puno igrica s kojima se nismo prije susretali. To je jedan drukčiji sustav rada na koji smo se svi jako dobro naviknuli. Često ćete čuti da je rukomet postao moderno gladijator­stvo. A Stepančić kaže da se već itekako navikao na batine koje dobiva na terenu. – Rukomet je otišao u tom nekom smjeru gladijator­stva, otvorene borbe prsa o prsa. Bojim se da više nećemo gledati igrače poput Ivana, koji je unosio puno ljepote i vica u rukomet. Sustav natjecanja u rukometu trebao bi se promijenit­i. Jako je teško u 12 mjeseci odigrati velika prvenstva (EP, SP i OI) i igrati na visokoj razini u klubovima koji igraju Ligu prvaka. Nažalost, zbog toga je i sve više ozljeda. Ako se pita ženska populacija, Luka je jedan od najpoželjn­ijih rukometaša. No ostat će samo melem za oči jer je već nekoliko godina u vezi s djevojkom Anom. – Ona je iz Zagreba i zajedno živimo već nekoliko godina. Od kuće sam otišao prije osam godina, tako da sam neke navike sam stekao. No lakše mi je pri samoj pomisao da u inozemstvo neću ići sam. I meni i njoj bit će teže daleko od obitelji, ali to je ono što ovaj moj posao nosi... – bio je iskren Stepančić. Cijeli tekst pročitajte u Maxu.

Uz PPD Zagreb Stepančić je vezan ugovorom do ljeta 2016. godine

 ?? GoRan STanzl/PixSEll ?? Stepančić s navijačima u zagrebačko­j Areni
GoRan STanzl/PixSEll Stepančić s navijačima u zagrebačko­j Areni

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia