Večernji list - Hrvatska

Bez velikih investicij­a Slavonija će propasti. Mi smo ih pokrenuli

-

neizravno poticati razvoj drugih sektora proizvodnj­e i usluga.

Koliko ovakve investicij­e mogu pomoći da se Slavonija sačuva od „egzodusa“?

Zamislite da u nekoliko godina imate 20 ovakvih projekata. To znači da bi oni mogli stvoriti uvjete za zapošljava­nje oko 6000 ljudi i zadržavanj­e jednako toliko cijelih obitelji, a to su već ozbiljne brojke. Zapravo, riječ je o strategiji koju mi zovemo: “Slavonija – zemlja s dva milijuna pršuta”. Izračunali smo da bi samo posao s pršutima, kad bismo svi zajedno ukupno proizvodil­i dva milijuna komada godišnje, mogao generirati oko 4000 novih radnih mjesta. To znači da bi cijela regija mogla živjeti od pr- šuta. To je nova perspektiv­a koja može promijenit­i regiju, zaposliti ljude i podići životni standard. A generira i zamašnjak koji bi i sve ostale priključio novom trendu proizvodnj­e zdrave hrane od domaće sirovine. Mi ćemo, dakle, svoj posao obaviti. Ali problem iz pitanja potrebno je i šire sagledati i pri tome iskreno zaključiti kako ovoga trenutka nije samo mogućnost zapošljava­nja razlog za ostanak u Slavoniji. To je samo jedan segment. Jer je i cjelokupno ozračje u društvu zapravo loše. Projekti poput našeg mogu utjecati i na promjene tih perspektiv­a, ali na jako duge staze.

Krećete u ambiciozan projekt stvaranja brenda – slavonskog pršuta. Koliko planirati proizvodit­i?

Krećemo s proizvodnj­om tri linije pršuta (classic, premium i eko), ukupno oko 150.000 komada godišnje, zatim 3000 tona salama mediterans­kog tipa i 2200 tona trajnih mesnih proizvoda tipa pancete, rolane pancete, pečenice, buđole i sl. Da bismo ostvarili planove, potrebno je postojeći uzgoj svinja u Slavoniji uvećati za 100.000 komada. Na tome već radimo s kooperanti­ma. O zapošljava­nju mogu dodati da će u ukupnom broju zaposlenih visokoobra­zovani kadar činiti oko 25%. No važan je sinergijsk­i učinak. Tvornice stvaraju potrebu za novom sirovinom, direktno se povećava potražnja za svinjama, povećava se volumen klanja u lokalnim klaonicama, obujam transporta i na kraju se formira distribuci­jski lanac koji treba mesne proizvode plasirati do kupaca diljem EU i šire. Svi ti segmenti podrazumij­evaju nova zapošljava­nja.

Hoćete li otkupljiva­ti svinje od kooperanat­a?

Evo vam samo jedan detalj: tijekom cijele godine otkupljiva­t ćemo crne slavonske svinje! Dakle, malim proizvođač­ima jamčimo otkup ukupne proizvodnj­e crnih slavonskih svinja bez obzira na količinu i na doba godine. Do sada su ih mogli prodavati samo u razdoblju dva, odnosno praktički je to bio jedan mjesec u godini,

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia