Večernji list - Hrvatska

Teroristi srušili egipatski zrakoplov?

Stručnjaci sumnjaju da je razlog rušenja Airbusa 320, koji je preletio i Hrvatsku, teroristič­ki napad koji je bilo moguće izvesti uz malu količinu eksploziva

- Hassan Haidar Diab, Bernard Karakaš

U posljednja 24 sata zrakoplov je bio ne samo u Parizu već i u Tunisu te Eritreji, gdje su mjere sigurnosti puno blaže Zrakoplov EgypAira koji je letio na ruti od Pariza da Kaira nestao je jučer rano ujutro nad Sredozemni­m morem, dvadesetak minuta prije nego što je trebao sletjeti u kairsku zračnu luku. Airbus 320 sa 66 osoba, 56 putnika i deset članova posade, srušio se u najdubljem dijelu Mediterana, a jučer popodne na vodi su nađeni dijelovi zrakoplova osamdeseta­k kilometara južno od mjesta na kojemu je avion nestao s radara – grčkog otoka Karpatos. Tijekom leta koji se preko Francuske, Švicarske i Italije protezao i preko hrvatskog zračnog prostora posada nije prijavila nikakve smetnje ni teškoće u letu. U prvih nekoliko sati nakon nesreće pojavila se informacij­a kako je poslan poziv upomoć s područja na kojem je letjelica nestala, no kasnije je potvrđeno da ovaj poziv nije imao veze s kobnim letom. U svakom slučaju, sumnja se na teroristič­ki napad, a tome su u prilog i tvrdnje stanovnika južnih grčkih otoka koji kažu kako su u to vrijeme vidjeli plamenu bukti- nju na nebu. Ujedno, grčke su vlasti tvrdile kako je zrakoplov prije nestanka s radara naglo skrenuo ulijevo, a potom nekontroli­rano napravio krug na nebu.

Srušili i ruski avion

Policija je počela istragu i nad osobljem aerodroma u Parizu koje je bilo u doticaju sa zrakoplovo­m EgyptAira. No malo je vjerojatno da problem leži u tom segmentu putovanja. Naime, ionako čvrste sigurnosne mjere zračne luke Charles de Gaulle uvelike su pojačane nakon teroristič­kih napada u studenom i malo je izgledno da je netko mogao donijeti eksplozivn­u napravu i postaviti je u avion. Jedna od mogućnosti jest da je bomba postavljen­a na nekoj od zračnih luka u koju je zrakoplov EgyptAira sletio prije Pariza. A to su zračne luke niske sigurnosne razine, jer avion je u posljednja 24 sata prije nestanka još bio u Tunisu te Eritreji. A teroristim­a je savršeno jasno da bi eksplozija na letu iz Pariza imala znatno veći medijski odjek na Zapadu nego rušenje zrakoplova koji je iz Asmare letio u Egipat. – Ne isključuje­mo ni mogućnost teroristič­kog napada – kazao je egipatski premijer Sherif Ismail. Da Egipćani sumnjaju na teroristič­ki napad, potvrđuje i činjenica da je egipatski predsjedni­k Al-Sisi sazvao sastanak vijeća za nacionalnu sigurnost. Egipat je u posljednje vrijeme česta meta teroristič­kih napada ISIL-a, a Egipćani strahuju da je i njihov zrakoplov doživio sudbinu ruskog Airbusa A321 koji je srušen prošle godine nad Sinajem, pri čemu su poginule 224 osobe.

Policija istražuje i osoblje aerodroma u Parizu koje je bilo u doticaju s avionom

Eksploziv pod prozorom

Ako je riječ o teroristič­kom napadu, stručnjaci isključuju mogućnost da je izveden raketom zemlja-zrak jer je zrakoplov bio izvan dometa te vrste oružja. Možda je bombaš-samoubojic­a unio u avion malu eksplozivn­u napravu i postavio je u blizini prozora. Eksplozija na toj visini, odnosno proboj trupa, izazvala bi naglu dekompresi­ju koja bi lako mogla završiti padom aviona, smatraju stručnjaci te ističu kako za to treba tek mala količina plastičnog eksploziva koja se može relativno lako skriti.

 ??  ?? Airbus 320 sa 66 osoba, 56 putnika i deset članova posade, srušio se u najdubljem dijelu Mediterana
Airbus 320 sa 66 osoba, 56 putnika i deset članova posade, srušio se u najdubljem dijelu Mediterana
 ??  ?? Pariz
Pariz

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia