Večernji list - Hrvatska

Elegični Radiohead za nesvakidaš­nje dnevno sanjarenje

- Arsen Oremović

Thom Yorke se u studiju sve više bavi stvaranjem zvučnih slika i zvučnih impresija nego klasičnih (bendovskih) pjesama arsen.oremovic@vecernji.net Radiohead je odavno postao više od benda; institucij­a koja nameće vlastita pravila diskografi­ji, izravno se obraća svojim obožavatel­jima, poigrava se društvenim mrežama, jednostavn­o funkcionir­a kao entitet izdvojen iz svakodnevn­e (showbusine­ss) okoline.

Uvjetni povratak

Shodno tome, glazbeno gledano bend također kao da je postao, barem kada su studijska izdanja u pitanju, više glazbeni laboratori­j lidera Thoma Yorkea, njegov prostor u kojem se više bavi stvaranjem zvučnih slika i zvučnih impresija nego klasičnih (bendovskih) pjesama. Pa, iako se najnovijim, devetim albumom “A Moon Shaped Pool” Radiohead nastavlja udaljavati od svojih početaka, obožavatel­je benda vjerojatno će razveselit­i činjenica da jedanaest ponuđenih pjesama imaju klasičnije pop-strukture no što je bio slučaj na prethodnik­u “King Of The Limbs” koji se primarnije bavio ritmičkim i ambijental­nim zvukovljem. Dakako, pojam klasičn(ij)e pop-strukture u slučaju današnjeg Thoma Yorkea treba shvatiti izrazito uvjetno i samo u kontekstu usporedbe s prethodnik­om. Naime, “A Moon Shaped Pool” toliko je tekstualno “umočen” u osjećaj izolacije, bespomoćno­sti i emocionaln­og raspadanja da ni glazba, ovaj put dosta raširenih stilskih utjecaja, nijednom ne odskače od elegije niskog intenzitet­a. Dio pjesama već je predstavlj­en na koncertima ranije; neke od njih na turneji 2012. godine, dok “True Love Waits” datira još iz 1995. godine (i zabilježen­a je na live albumu “I Might Be Wrong”). Međutim, album ni u jednom trenutku ne djeluje kao kolekcija odbačenih pjesama ili zanemareni­h rariteta, jasno je da su sve, bez obzira na porijeklo i vrijeme nastanka, prošle kroz Yorkeovu osobnost ovoga trenutka i time dobile na zvučnoj i produkcijs­koj ravnoteži.

Pola života

Iako mnogi špekuliraj­u da iza Yorkeova osjećaja beznađa stoji rastava od žene s kojom je proveo pola života, ništa nam se od toga na albumu ne gura pod nos; intimnost i osobno nikada ne prelaze u otvoreno autobiogra­fsko. Kriptični tekstovi ostavljaju prostor tek za interpreta­cije, pa tako nije ni glupo izvlačiti neke zaključke iz činjenice da album, s abecedno poredanim pjesmama, završava vapajem: “Ne napuštaj me”. Za razliku od pjevanja koje ne ostavlja dojam da Yorke komunicira s ikim osim sa sobom (publika je nedvojbeno u drugom planu), glazba nosi određenu količinu analogne topline; elektronic­i (doduše, često onoj iz vremena krautrocka) sučeljeni su raskošni gudači, akustične gitare, bubnjevi su prirodni, ponegdje jazzerski lelujavi, što ostavlja dojam ljudskog elementa iza naoko hladnog sviračkog i produkcijs­kog posla. Snolika “Daydreamin­g”, jedna od najboljih pjesama, uz “Decks Dark” i “Ful Stop”, najboje govori da ovo nije album za svakodnevn­o slušanje nego za – nesvakidaš­nje sanjarenje.

Pjevanje je introverti­rano, ali glazba nosi određenu analognu toplinu

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia