Večernji list - Hrvatska

Nezaustavl­jivi, a ne mogu ni na Euro

Sevillina su tajna sjajni skauti koji su nadomjesti­li čak i Rakitića, kaže Peternac

- Srđan Hebar

Na listi igrača kluba iz Andaluzije su Argentinci, Poljaci, Danci, Ukrajinci, pa čak i oni iz – Konga. Većinom imaju između 26 i 32 godine srdjan.hebar@vecernji.net Klub nogometnih anonimaca, društvo čija imena ste, možda, tek načuli, čija prezimena nekima samo zvone u magli – Soria, Rami, Mariano, Coke, N’Zonzi..., a nekima su – prvi glas. A to spomenuto društvo pobjedom nad Liverpoolo­m (3:1) u Baselu napravilo je hat-trick s titulama Europske lige! Svake godine osvoje drugu po vrijednost­i europsku titulu, što ne može biti slučajnost. Jednom se još i ‘omakne’, ali baš takva dominacija anonimaca? Pa u čemu je tajna?

Di Stéfano, Cruijff, Müller...

Da povučemo paralelu, pronađemo takvo društvo, moramo otići daleko u povijest, u pedesete i sedamdeset­e godine prošlog stoljeća kada su u Ligi prvaka, tadašnjem Europskom kupu, dominirali Real Madrid (pet puta zaredom LP) s Alfredom Di Stéfanom, Ajax (3) s Johanom Cruijffom i Bayern (3) s Franzom Beckenbaue­reom i Gerdom Müllerom. No to su bili nogometaši koji su ‘frontmeni’ najpopular­nijeg sporta. A Sevilla? Njezinih aktualnih igrača nema na španjolsko­m popisu za Euro u Francuskoj. A Vincente del Bosque je, štoviše, i slagao španjolsku momčad bez velikih imena, nije zvao Costu, Matu, Martineza, Torresa... OK, na Euro ide njihov treći vratar vratar Sergio Rico, a bit će zadužen skupljati lopte iza De Gee i Casillasa. – Tajna? Nemaju velika imena, nemaju veliki budžet, ali imaju fenomenaln­e klupske skaute – kaže nam Alen Peternac (44), stručnjak za španjolska nogometna pitanja, čovjek koji je dao pet (!) golova na jednom susretu u Primeri i bio četvrti strijelac lige. Sportski direktor Monchi na toj je poziciji već 16 godina, a vjerojatno će biti do 2020. Skauti su im po cijelom svijetu, od Južne Amerike do Balkana. Recimo da im treba napadač, tada oni u klu- bu, na početku sezone, naprave široku listu, recimo 15 ili 20 igrača koji bi im mogli pomoći. I zatim prate te napadače diljem svijeta. Na polusezoni sjednu za stol i smanje listu na dvojicu ili trojicu. I onda ih prate do kraja sezone te na kraju izaberu – jednog. Prate sve, uključujuć­i i ponašanje izvan terena. I tu teško promaše... Pogledamo li listu igrača kluba iz Andaluzije – na njoj su Argentinci, Poljaci, Danci, Ukrajinci, pa čak i Kongoanci.

Import-export Sevilla

– Na igračima sjajno i zarade. Sjetite se kapetana Ivana Rakitića, koji je otišao u Barcelonu (došao iz Schalkea za devet, otišao za 18 mil. eura, nap.a.) ili Carlosa Bacce (došao iz Bruggea za osam, otišao u Milan za 30...). I obojicu su uspjeli nadomjesti­ti. Veliki klubovi u tom gradu na jugu imaju savršen ‘ bazen’ za pronalazak sjajnih igrača, koji će tek odlaskom iz Seville postati prave, velike zvijezde – kaže Peternac. Susretao se i Zagrepčani­n sa Sevillom u svoje doba, bivši je igrač Valladolid­a, Zaragoze, Murcije... – Maradona je već otišao iz Seville, no za nju je igrao Davor Šuker. Bili su to uvijek pravi dvoboji, ponekad bih gol više zabio ja, ponekad on... I onda su bili odlični, imaju temperamen­tnu publiku, rado se sjećam toga doba... Ovo je novo doba, doba dobrog nosa skauta iz Seville. Biznis, uvoz-izvoz, import-export.

 ??  ?? Coke je s dva pogotka Liverpoolu (3:1) osigurao hat-trick u Europskoj ligi
Coke je s dva pogotka Liverpoolu (3:1) osigurao hat-trick u Europskoj ligi
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia