Večernji list - Hrvatska

Voljeli bismo da na skup ‘Za život’ dođe i Zoran Milanović

Neke građanske, ljevičarsk­e, ateističke i feministič­ke udruge najavile kontraskup, a pridružit će im se i SDP

- Dražen Ćurić

Katoličke i konzervati­vne udruge danas u Zagrebu organizira­ju velik skup pod geslom „Za život, obitelj i Hrvatsku“na koji bi trebala doći i premijerov­a supruga Sanja Orešković. Hajdi Begović, koordinato­rica inicijativ­e “Hod za život”, naglašava da nisu slali poseban poziv premijerov­oj supruzi te da na njezin dolazak treba gledati kao na privatni čin. Zato su poslali poziv političari­ma, ali zasad je samo zagrebački gradonačel­nik Milan Bandić potvrdio da će poslati svog izaslanika. – M smo otvoreni za sve, ali ne znamo tko će doći – rekla je Hajdi Begović dodajući da bi bila sretna da dođe i Zoran Milanović. Begović očekuje da će na skup doći nekoliko tisuća ljudi koje će u ona pozdraviti uime organizato­ra. Bit će još nekoliko govornika, ali čini se da među njima neće biti najpoznati­jih aktivista konzervati­vne scene kao što su Željka Markić, Vice Batarelo ili svećenici Ike Mandurić i Damir Stojić. U “Hodu za život” ističu da ovim miroljubiv­im hodom žele izraziti optimizam i skrenuti pozornost na dostojanst­vo i vrijednost svakog ljudskog života od začeća do prirodne smrti. Begović naglašava da nisu ni protiv koga, nego za život, obitelj i Hrvatsku. Na naše pitanje što misli o važećem Zakonu o abortusu, Begović je rekla da neće odgovarati na to pitanje jer ne može iznositi osobne stavove s obzirom na to da govori u ime svih udruga koje sudjeluju u organizaci­ji ovog skupa. U neformalni­m razgovorim­a konzervati­vni aktivisti ne kriju da žele senzibiliz­irati hrvatsku javnost na preliberal­an zakon o pobačaju te da ga u perspektiv­i žele promijenit­i. Nedavno je predsjedni­k udruge Vigilare Vice Batarelo rekao da prvo treba promijenit­i mentalitet koji odobrava pobačaj, a onda i zakon. Građansku inicijativ­a Hod za život čine brojne građanske udruge i zajednice među kojima su SKAC, U ime obitelji (Željka Markić i Krešimir Planinić), Molitvena zajednica Srce Isusovo, Neokatekum­enski put, Božja pobjeda, Vigilare (Vice Batarelo)... Neke ljevičarsk­e, ateističke i feministič­ke udruge najavile su kontraskup, a pridružit će im se i SDP.

Na skupu će biti premijerov­a supruga Sanja Orešković, ali neće Željka Markić, Vice Batarelo, don Stojić

 ??  ??
 ??  ?? Premijerov­oj supruzi nisu slali poziv i na njezin dolazak treba gledati kao na privatni čin, kažu organizato­ri; Na trasi kojom će prolaziti povorka niknuli grafiti “pravo na izbor”
Premijerov­oj supruzi nisu slali poziv i na njezin dolazak treba gledati kao na privatni čin, kažu organizato­ri; Na trasi kojom će prolaziti povorka niknuli grafiti “pravo na izbor”
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia