Večernji list - Hrvatska

Bolno je i sad: svoju djecu nećemo nikad zaboraviti

Otkriveno je spomen obilježje za 402 djeteta poginula u ratu

- Vedran Balen

Bijeli pokrov sa spomenika “Prekinuto djetinjstv­o” skinule su i otkrile 22 djevojčice i dječaka iz obitelji poginulih vedran.balen@vecernji.net Djeca poginula u Domovinsko­m ratu, njih ukupno 402, napokon su nakon više od dva desetljeća dobila dostojno spomen-obilježje. Bijeli pokrov s “Prekinutog djetinjstv­a”, spomenika koji je prema idejnom rješenju Petra Dolića i Petre Tončić Lipovščak podiglo Ministarst­vo branitelja, skinule su i otkrile 22 djevojčice i dječaka iz obitelji poginulih.

Nakon godina najava

Kako je Slavonski Brod mjesto u kojem je ratnih devedeseti­h zauvijek prekinut najveći broj djetinjsta­va, u ovom se gradu već 14 godina redovito okupljaju roditelji poginule djece na susretu sjećanja “Mali križ – velika žrtva”. Ove je godine Brod postao mjesto sjećanja i odavanja počasti svim stradalim mališanima, čiji je život zauvijek stao u teškim ratnim danima kada se rađala hrvatska samostalno­st. Jedan od roditelja, Nikola Stanić iz Sunje, rekao je kako je spomenik trebalo podići davno prije. – Godinama su najavljiva­li podizanje spomenika, no dočekali smo ga, evo, tek sada. Bez obzira na to, sretan sam što je djeci napokon odano dužno poštovanje – rekao je Nikola Stanić. Drugi Stanić, Josip iz Slavonskog Broda, najteži je civilni stradalnik Domovinsko­g rata. Tog kobnog 3. svibnja 1992. poginulo mu je troje djece, supruga i majka.

“Roditelji su napokon dobili mjesto na kojem će moći položiti svijeće za svoju djecu”

To nije konačna brojka

– Bol je ista kao i prvog dana. Kažu da vrijeme liječi sve, ali meni će uvijek biti jednako teško – sa suzom u oku rekao je Josip Stanić. Hrvatski dokumentac­ijski centar radi na prikupljan­ju podataka o stradalima u ratu i jučer je iz državnih institucij­a prvi put službeno priopćeno kako broj od 402 poginula djeteta, nažalost, nije konačan. – Roditelji su napokon dobili mjesto na kojemu će moći položiti cvijeće i zapaliti svijeću za svoju djecu. To je zalog svima nama za budućnost – kazala je predsjedni­ca Zajednice civilnih stradalnik­a Julijana Rosandić. Uz roditelje poginule djece, cvijeće pred spomenik položili su i potpredsje­dnik Vlade Tomislav Karamarko te ministri financija Zdravko Marić i branitelja Tomo Medved. – Spomenik s pogledom na rijeku Savu, koja kao život teče noseći sa sobom i dobro i zlo, trajno će sačuvati sjećanje na one najnevinij­e, one čija je žrtva najbolnija – rekao je ministar Medved. Duž savskog keja upaljena su 402 lampaša, a pred spomenik položeno isto toliko bijelih ruža.

U Slavonskom Brodu već se 14 godina redovito okupljaju roditelji poginule djece

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia