Večernji list - Hrvatska

Dim u zrakoplovu neposredno prije pada

Znakovito je da nijedna teroristič­ka organizaci­ja nije preuzela odgovornos­t

- Luka Capar luka.capar@vecernji.net ZAGREB

Istražitel­ji i dalje tragaju za crnim kutijama, nove spoznaje upućuju na požar u zrakoplovu uoči nestanka s radara i pada u more

Egipatska vojska objavila je prve fotografij­e dijelova zrakoplova EgyptAira koji se u četvrtak srušio u Sredozemno more, a prema informacij­ama s terena, još nisu pronađene crne kutije čiji bi podaci trebali pomoći istražitel­jima u otkrivanju uzroka pada zrakoplova.

Traže se crne kutije

U subotu su se također pojavila i nove spoznaje o dimu unutar zrakoplova koji je registrira­o sustav za praćenje signala iz zrakoplova koji se šalju automatski. Pariški Ured za istraživan­je i analizu (BEA), koji je u Egipat poslao trojicu stručnjaka, potvrdio je u subotu da je “automatski komunikaci­jski sustav zrakoplova izdao upozorenja o dimu u kabini netom prije nego što je prekinut prijenos podataka”. Stručnjaci su iz toga zaključili da nije bila riječ o otmici zrakoplova ili sukobu u samom zrakoplovu, već je najvjeroja­tnije riječ o požaru čiji uzrok može biti kvar tehničke prirode, kratki spoj ili pak eksplozija bombe.

Sve opcije otvorene

Iako su egipatske vlasti od samog početka najviše sumnjale na teroristič­ki čin, istražitel­ji ponavljaju da su još uvijek sve mogućnosti otvorene te kako nema sigurne potvrde da se radi o terorizmu. – U ovom trenutku odgovorni za istragu ispituju sve mogućnosti i nijedna nema prednost – izjavio je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault oku- pljenim novinarima nakon susreta s obiteljima žrtava u Parizu. Dodao je kako informacij­e koje se tu i tamo pojavljuju, ponekad i proturječn­e, prečesto navode na gotovo sigurne zaključke te upozorio da to nije dobro jer obitelji pate zbog toga. – Dakako da je potraga za zrakoplovo­m danas najvažnija, kao i pronalazak crnih kutija, što će nam omogućiti da dobijemo odgovore na pitanja – rekao je francuski ministar. Znakovito je kako ni dva dana nakon pada zrakoplova nijedna teroristič­ka organizaci­ja nije preuzela odgovornos­t za ovaj događaj pa je moguće da je ipak riječ o tehničkom kvaru ili pilotovu samoubojst­vu po uzoru na “slučaj Lubitz”. Podsjetimo, Airbus 320 EgyptAira sa 66 putnika i članova posade nestao je s radara u četvrtak rano ujutro ubrzo nakon što je napustio grčki zračni prostor na letu iz Pariza u Kairo.

Stručnjaci smatraju da je požar izazvao tehnički kvar, kratki spoj ili eksploziv Unatoč sumnjama na terorizam, istražitel­ji tvrde da nijedna opcija nije odbačena

 ??  ?? Egipatska vojska objavila je prve fotografij­e dijelova zrakoplova
Egipatska vojska objavila je prve fotografij­e dijelova zrakoplova

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia