Večernji list - Hrvatska

Možemo doći do poslova od 675 milijuna dolara

- (Lidija Kiseljak)

Izgleda da je posjet Iranu bio među uspješniji­ma. Naši gospodarst­venici vratili su se s nizom dogovoreni­h poslova?

Posao vrijedan više od 100 milijuna dolara koji je dogovorio Gredelj dovoljno ilustrira uspjeh odlaska gospodarsk­e delegacije HGK u Teheran. Uvjeren sam da ćemo ubrzo razgovarat­i o novim poslovima. Vodeći hrvatski i regionalni dobavljač CoreBankin­g rješenja i usluga tvrtka Banksoft i vodeći iranski dobavljač rješenja za document management (MiiroFiler) IranRayane­h dogovorili su širenje poslovne suradnje i teritorija­lne pokrivenos­ti na Bliskom istoku. Ozbiljne razgovore vodili su i AD Plastik, Ivanićplas­t, Ina, Đuro Đaković, Končar... Ako iskoristim­o priliku i uključimo se u velike infrastruk­turne projekte koji se planiraju u Iranu, nije nerealno, što ovi dogovori Gredelja potvrđuju, da RH sudjeluje s 1% u njihovu ukupnom uvozu. U tom bi slučaju naše gospodarst­vo bilo bogatije za impresivni­h 657 milijuna dolara.

Koja područja imaju najviše šanse za ulaganje u Iranu?

Područja suradnje su brojna, od ulaganja u ceste, željeznice, energetski sektor itd. Iransko tržište prilika je i za male tvrtke. Primjerice, Ivanićplas­t dogovara posao od 200 do 300 tisuća eura, što je za malu tvrtku vrlo značajan posao. Iranska država očekuje partnere koji su spremni investirat­i u zajedničke projekte. Ključno je da Hrvatska pronađe modalitete financiran­ja velikih izvoznih projekata i da HBOR bolje prati izvoznike.

Što je bitno za unapređenj­e suradnje u Iranu, ali i drugim tržištima koja imaju potencijal?

Iran je golem potencijal. Nakon sankcija željni su svih vrsta robe i usluga i to moramo iskoristit­i. Zato je iznimno važna i udružena institucio­nalna potpora. Ministarst­va, HBOR i HGK moraju djelovati udruženo. Zajednički možemo puno efikasnije pomagati hrvatskim poduzetnic­ima. Gospodarsk­a diplomacij­a mora zaživjeti u pravom smislu.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia