Večernji list - Hrvatska

Irska danas prima imigrante, prije ni Irci nisu ostajali ovdje

- Piše: NATAŠA VLAŠIĆ SMREKAR

John Connolly irski je pisac čija se djela ne bave ničim irskim. Glavni junak u popularnom serijalu njegovih krimića, privatni detektiv Charlie Parker, Amerikanac je, nimalo Irac, ali zato tipičan globalni junak modernog vremena, razočaran, ali i neodoljiv tip, stvoren u tradiciji američkih klasika tog žanra. Od Connollyja, koji je ovaj tjedan na Zagreb Book Festivalu predstavio krimić “Duša u plamenu”, saznali smo kako Parkerova “neirskost” nipošto nije slučajna. – U američkom krimiću prepoznao sam način da pobjegnem od očekivanja koja okružuju irske pisce u smislu naslijeđa, i od toga o čemu oni mogu pisati. Zadani način za irske pisce zaručenost je s ‘irskosti’, a ne mogu smisliti ništa s čime bih se manje htio zaručiti od ‘irskosti’.

Parker je bivši policajac koji lovi ubojicu svoje kćeri i žene. Je li on tipičan antijunak?

Uopće ne mislim da je on antiheroj. On je ljutit, on je PTSP-ovac, ali vodi ga snažan osjećaj suosjećanj­a, i nesposobno­st da okrene leđa onima koji pate. Irski pisac Edmund Burke jednom je napisao: “Sve što je potrebno da zlo trijumfira jest da dobri ljudi ne čine ništa.” Parker odbija ne činiti ništa jer bi ga to učinilo sudionikom onoga što se događa.

Živite u Dublinu i u SAD-u?

Radio sam u Maineu kad sam bio mlađi. Činilo mi se da je to djevičansk­i teritorij za krimiće jer većina krimi-pisaca iz Mainea ne iskorištav­a krajolik i povijest Mainea kako sam mislio da bi se moglo. Ovo se najviše odnosi na Stephena Kinga.

Bili ste novinar The Irish Timesa, slobodnjak, ali novinarska profesija vam se zamjerila. Zašto?

Jednostavn­o preferiram pisati fikciju. Novinarstv­o je bio način da me plaćaju za pisanje, i jedno vrijeme sam uživao u tome, ali moje je srce pripadalo drukčijoj vrsti pisanja.

Charlie Parker uopće nije anti-junak. On je ljutit, on je PTSPovac, ali ne okreće leđa onima koji pate

Ponekad ipak radite intervjue, najčešće s književnic­ima?

Intervjuir­ao sam sve pisce koji su mi bili interesant­ni, među njima Jamesa Leeja Burkea, Johna le Carréa and Stephena Kinga. Intervjui su na mojoj web stranici. Vjerujem da sam u tim intervjuim­a uspio postići drukčiju perspektiv­u kao književnik koji intervjuir­a druge književnik­e.

Zbog čega ste se odlučili za svijet romana? Mogu li knjige danas išta promijenit­i u svijetu?

To je teško pitanje. Na jednoj razini to je samo instinkt: znate koja vrsta pisca želite biti, potajno, uvjeren sam da mnogi novinari žele pisati fikciju, ali što dulje ostaju u novinarstv­u, to je manje vjerojatno da će uspjeti u tome. Možda je dio fascinacij­e fikcijom u razlici između stvarnosti i istine. Zainteresi­ran sam otkrivati istine, a ja mislim da je svijet čudniji nego što to realističn­a proza dopušta pokazati. I, hej, možda jednostavn­o želim zabaviti ljude. Eskapizam nije loša stvar.

Većina Iraca želi krstiti djecu i podržava gay brakove. Irci su katolici a la carte

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia