Večernji list - Hrvatska

Uefa kaznila Dinamo s 200 tisuća eura!

U zadnje tri godine Dinamo je u minusu 6,9 mil. eura, a Uefa tolerira pet milijuna

- Robert Junaci robert.junaci@vecernji.net ZAGREB

U 2016. godini nećemo imati problema zbog prodaje Brozovića, Čopa, Brekala, Pinta, Halilovića, Šimunovića... – kaže Svetina U Dinamo je stigla nova ‘čestitka’ Uefe. Zbog kršenja financijsk­og fair playa Dinamo mora platiti 200.000 eura i za sljedeću europsku sezonu ne može više prijaviti 25, već samo 23 igrača. Plavi su se dosad busali u prsa urednim poslovanje­m, čak su i dobili određene bonuse Uefe za financijsk­o poslovanje. Name, dobivali su novac od kazni klubovima koji su kršili taj fair play pa im je tako prošle godine sjelo blizu 250.000 eura.

Ozbiljno upozorenje

Uefa je dijelila novac klubovima koji su poštivali fair play novčanog poslovanja, a najveći platiše bili su Manchester City i PSG koji su kažnjeni sa po 20 milijuna eura! Tako je ova kazna Dinamu prava sitnica, ali i ozbiljno upozo- renje. Na to je na jednoj od Skupština kluba upozoravao i Zdravko Mamić. – Nama su rashodi postali preveliki. Financijsk­i fair play Fife i Uefe klubovima tolerira 5 milijuna eura minusa tri godine u nizu, stoga klub mora u preoblikov­anje – govorio je Mamić, a jednom nam se povjerio: – Ne bismo tako naglo prodali Brozovića, ali ušli bismo u nedozvolje­ni minus za oko pola milijuna eura, zato smo pristali na ponudu Intera. Već je nekoliko sezona i financijsk­o izvješće govorilo o minusima u poslovanju koji su nastali jer nisu sjele neke od rata za prodane igrače. Veliki je problem bila Genoa koja nije platila ništa za Vrsaljka, a već ga je u međuvremen­u prodala, čak nije zbog toga ni dobila licenciju za europska natjecanja. I sad je Dinamo u minusu zbog tih rata, ali dobio je Uefinu licenciju. – Zbog transfera Pinta i Brekala kao i posebnog računovods­tvenog tretmana Brozovića i Čopa gdje se veći dio transfera knjiži u 2016. godini kao i ugovorenih bonusa kod Halilovića i Šimunovića sigurno nećemo imati nikakvih problema zadovoljit­i kriterije financijsk­og fair playa. Što se tiče minusa, on je napravljen radi zadržavanj­a momčadi i neprodavan­ja igrača što smo si mogli priuštiti jer smo imali dobit iz prenesenih razdoblja – objasnio je glavni direktor Dinama Tomislav Svetina.

Kamo je nestao ‘kisik’!?

A o licenciji Uefe govorio je i Matej Škegro, financijsk­i direktor Dinama. – Uefa je napravila detaljan uvid u naše poslovanje i kao olakšavaju­ću okolnost navela da smo izvršili sve obaveze prema igračima, trenerima, stranim klubovima i agentima. Klub je predao detaljan plan poslovanja za 2016. godinu, u kojem stoji da se navedeni minus stavi u granice financijsk­og fair playa. Na osnovu tog plana odobrena nam je licencija. Mogli su plavi malo bolje paziti na trošenje kad su već toliko uspješni s prodajom igrača, a dvije godine uzimaju i od Lige prvaka više od po deset milijuna eura. Kako bi rekao legendarni Ćiro: – Kamo je nestao ‘kisik’!?

 ??  ?? Dinamo će u sljedećoj europskoj sezoni moći prijaviti 23 umjesto 25 igrača
Dinamo će u sljedećoj europskoj sezoni moći prijaviti 23 umjesto 25 igrača

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia