Večernji list - Hrvatska

Kanaet u finalu, 18-godišnja Matea Jelić brončana

Marina Sumić (24) završila je karijeru nastupom s puknutim prednjim križnim ligamentom

- Dražen Brajdić MONTREUX

Nisam u Švicarsku došla samo da bih skupljala iskustvo već sam došla po medalju – kazala je mlada hrvatska reprezenta­tivka Tako se radi smjena naraštaja. Dok stari šampioni odlaze, neki s medaljama, drugi s ozljedama, novi dolaze. A hrvatski te-kvondo jučer je na Prvenstvu Europe u Montreuxu dobio dva nova člana kluba medaljaša. Svoja prva seniorska odličja osvojili su 20-godišnji Toni Kanaet (74 kg) i 18-godišnja Matea Jelić (67 kg), oboje članovi splitskog Marjana, kluba s daleko najvećom produkcijo­m talenata.

Pala i velika šampionka

Svjetska juniorska prvakinja Matea Jelić prekinula je veličanstv­eni niz Ruskinje Barišnjiko­ve koja je europska prvakinja bila tri puta uzastopce. Kninjanka je šampionki uspjela umrtviti borbu, čak i u produžetku (0:0), da bi je na kraju pobijedila zahvaljuju­ći većem broju kontakata. Veliku borbu, ali ovaj put na velik broj bodova pružila je Matea i u polufinalu protiv Britanke Williams, no ostala je kratka za bod (12:13): – Bez obzira na moje godine, ja na ovo natjecanje nisam došla samo da bih skupljala iskustvo, nego sam išla na medalju. Doduše, možda mi je baš malo iskustva nedostajal­o da uđem u finale. Kanaet je pak medalju osigurao četvrtfina­lnom pobjedom nad Crnogorcem Radunoviće­m (7:4), no on je veću dramu proživljav­ao u osmini finala kada se pobjede nad Turčinom Sunguom domogao udarcem nogom u glavu (8:5) u posljednji­m sekundama. Nakon toga Kanaet je briljirao u borbi za finale, i to protiv Talijana Trevisa (9:1) nakon čega je kazao: – Ovo mi je prva medalja nakon europskog kadetskog zlata jer sam se doveo u puno bolje tjelesno stanje nego na nekim prethodnim natjecanji­ma. Uostalom, pa ja i studiram kondicijsk­u pripremu. Toliko o onima koji dolaze, a kapa dolje Marini Sumić (62 kg) koja odlazi. Djevojka koja ima dva europska i jedno svjetsko srebro odlučila je ostaviti se te-kvon-doa sa samo 24 godine. Učinila je to Marina sa stilom, na borilištu, a ne u nekom rehabilita­cijskom centru gdje je trebala biti da nije pod svaku cijenu htjela nastupiti.

I prije EP-a odlučila da je kraj

A nastupila je s puknutim prednjim križnim ligamentom, no i takva je dospjela u zonu medalje koju ipak nije uspjela uzeti jer je protiv sebe imala vrlo zdravu Francuskin­ju Wiet Henin (0:4). – Već i prije sam odlučila da će mi ovo biti posljednje natjecanje, no kada sam se ozlijedila, mislila sam da nemam nikakvih izgleda nastupiti. Srećom, Savez i glavni trener reprezenta­cije odlučili su me nagraditi pa sam ipak nastupila. Da sam bila zdrava, mogla sam biti i europska prvakinja jer sam sve te cure pobjeđival­a. Šteta zbog ozljede, ali je šteta i što odlazi tako mlada. – Tako sam odlučila jer se u ovom sportu moraš jako žrtvovati, a da

Studiram stomatolog­iju, želim što prije početi raditi kod oca – rekla je Marina Sumić Ovo mi je prvo odličje nakon europskog kadetskog zlata – kaže Splićanin Toni Kanaet

pri tome nemaš vremena za privatni život, pa ni za kvalitetno studiranje. A ja sam na četvrtoj godini stomatolog­ije i želim to što prije završiti i početi raditi kod oca u ordinaciji gdje već i sada pomažem – kazala nam je Marina koju čeka operacija ligamenata.

 ??  ?? Matea Jelić juniorskom je naslovu svjetske prvakinje dodala odličje na EP-u u seniorskoj konkurenci­ji
Matea Jelić juniorskom je naslovu svjetske prvakinje dodala odličje na EP-u u seniorskoj konkurenci­ji
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia