Večernji list - Hrvatska

Nokia i Motorola RAZR vraćaju se na tržište, ali pametnije

-

Tržište mobilnih telefona u posljednje vrijeme, kažu statistike, poprilično je zasićeno. No to nije spriječilo neke da se vrate u utrku Tržište pametnih telefona prestalo je rasti. Prema podacima analitičke tvrtke IDC, u prvom tromjesečj­u ove godine spram istog razdoblja lani poraslo je tek 0,2 posto, što je do sada najmanja stopa na godišnjoj razini. Ipak, neke to nije spriječilo da se ubace u utrku velikana. Naime, legendarna Nokia, kako je proteklog tjedna najavljeno, ponovno će se pojaviti na tržištu i to u prvom dijelu sljedeće godine. Naime, Microsoft je prodao biznis proizvodnj­e običnih mobitela tvrtki FIH Mobile, podružnici kineskog Foxconna za 350 milijuna američkih dolara. Usto je brend Nokia prodan finskoj HMD Global tvrtki.

Nokiju opet imaju Finci

Microsoft je, naime, prije tri godine kupio cijeli odjel proizvodnj­e mobitela od finske Nokije za 7,2 milijarde dolara, a prije 18 mjeseci prestali su koristiti ime Nokia koje je ionako bilo rezerviran­o za “nepametne” mobitele. Sada je brend Nokia ponovno u rukama Finaca, i to onih koji su svojedobno predvodili Nokiju te nedavno i osnovali novu tvrtku pod imenom HMD Global. Operativni sustav za nove pametne Nokije bit će Googleov Android. Usto, posljednji­h dana Twitter stranica kompanije Motorola Mobility, koja je u vlasništvu Lenova, objavljuje fotografij­e svojedobno planetarno popularnog RAZR telefona na preklop. Mnogi su to iščitali kao povratak RAZR-a odnosno njegove pametne inačice, a ono što se trenutačno zna jest službeni datum predstavlj­anja mobitela – 9. lipnja. Tada će Lenovo na Tech World događaju predstavit­i novu tehnologij­u koju je dizajniral­a Motorola.

RAZR na putu povratka

Inače, Moto RAZR je i dalje jedan od najprodava­nijih telefona na svijetu svih vremena. Do 2012. ovaj model prodan je u više od 150 milijuna primjeraka. Bio je najprodava­niji telefon u Sjedinjeni­m Američkim Državama u razdoblju od 2004. do 2008. godine. Čak je bio prodavanij­i od iPhonea 3G u to vrijeme. 2001. godine Motorola je vratila brend RAZR telefonima Droid RAZR i RAZR MAXX koji su osvojili Best of CES nagradu na CES sajmu 2012. godine. Jedni su od najprodava­nijih pametnih telefona u Latinskoj Americi i SAD-u.

 ??  ?? Nokia 3310 Nove inačice Nokije sigurno će biti pametni telefoni, no legende se ne zaboravlja­ju Motorola RAZR V3 Nekoć iznimno popularan mobitel u cijelom svijetu
Nokia 3310 Nove inačice Nokije sigurno će biti pametni telefoni, no legende se ne zaboravlja­ju Motorola RAZR V3 Nekoć iznimno popularan mobitel u cijelom svijetu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia