Večernji list - Hrvatska

O privatizac­iji HAC-a nema govora

Ako se i donese takva odluka, to bi se odnosilo na HAC-ONC

- Josip Bohutinski josip.bohutinski@vecernji.net ZAGREB

Zbog stavke od tri milijuna € za savjetnika za privatizac­iju u ugovoru EBRD-a i HAC-a protumačil­o se da Vlada želi privatizir­ati autoceste

Tri milijuna eura koji su predviđeni za savjetnika za privatizac­iju u ugovoru o zajmu između Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD) i Hrvatskih autocesta neki su protumačil­i da Vlada potiho planira privatizac­iju autocesta.

Konfuzija zbog savjetnika

Teorije zavjere oko toga su krenule sa saborskog Odbora za pomorstvo, promet i infrastruk­turu koji je prošli tjedan na dnevnom redu imao Zakon o potvrđivan­ju ugovora o jamstvu između RH i EBRD, a koji se odnosi na ugovor EBRD-a i HAC-a. Konfuziji oko ta tri milijuna eura najviše je doprinio pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastruk­ture Alen Gospočić koji je na sjednicu došao nepripreml­jen pa članovima Odbora, a ni novinarima nije znao objasniti na što se točno odnosi ta stavka u ugovoru. Kredit između EBRD-a i HAC-a vrijedan 250 milijuna eura ugovoren je još za bivše Vlade, koja je planirala privatizac­iju HAC- ONC-a putem inicijalne javne ponude dionice. Otud ta tri milijuna eura za savjetnika za privatizac­iju. Ta je stavka ostala nepromijen­jena jer se nova Vlada žurila s realizacij­om ugovora kako bi HAC mogao platiti rate kredita koje dospijevaj­u na naplatu u prvoj polovici 2016. Od 250 milijuna eura koje HAC-u daje EBRD, s 200 milijuna eura će se refinancir­ati dospjeli dugovi, dok je 50 milijuna eura za restruktur­iranje tvrtke. Od toga je 30 milijuna eura za smanjenje broja zaposlenih uz poticajne otpremnine, 16,5 milijuna eura za financiran­je kapitalnih izdataka, što se odnosi na postavljan­je automata za naplatu cestarine, dok je tri milijuna eura planirano za savjetnika za privatizac­iju. Iako je ministar prometa Oleg Butković isti dan kad je njegov pomoćnik ispao neznalica na Odboru objasnio da odluka o privatizac­iji nije donesena i da se ta tri milijuna eura ne moraju potrošiti baš u tu svrhu, i dalje se u dijelu javnosti govori o tihoj privatizac­iji HAC-a. Da nema govora o privatizac­iji, potvrdili su nam i oni koji su pregovaral­i s EBRD-om o tom kreditu, a nisu politički obojeni. Tri milijuna eura za savjetnike, kažu, bit će plaćeno samo ako se Vlada odluči za privatizac­iju, a te odluke zasad nema.

Novac i dalje na raspolagan­ju

Ako ne bude odluke o privatizac­iji, svih 50 milijuna eura iz te tranše kredita i dalje će biti na raspolagan­ju HAC-u, odnosno privatizac­ija nije uvjet za povlačenje tog novca. Kako kažu naši sugovornic­i, ako ne bude privatizac­ije, ta tri milijuna eura bit će preusmjere­na na projekt automatske naplate cestarine. Isti je slučaj i sa stavkom otpremnina ako se ne potroši svih 30 milijuna eura za to. HDZ je i dok je bio u oporbi bio protiv davanja autocesta u koncesiju, ali i protiv IPO-a HAC- ONC-a. Nakon dolaska na vlast premijer Tihomir Orešković i ministar financija Zdravko Marić najavljiva­li su IPO, no na kraju je odlučeno da se prvo ide u restruktur­iranje cestarskih tvrtki uz refinancir­anje njihovih dugova, a tek onda će se možda donijeti odluka o privatizac­iji. A to ne bi bila privatizac­ija HAC-a, nego tvrtke koja održava i naplaćuje cestarinu, HAC- ONC-a, jer malo tko bi se usudio privatizir­ati tvrtku koja upravlja autocestam­a.

Kredit između EBRD-a i HAC-a od 250 milijuna eura ugovoren je još za bivše Vlade

 ??  ?? Alen Gospočić Pomoćnik ministra prometa doprinio je glasinama o privatizac­iji autocesta
Alen Gospočić Pomoćnik ministra prometa doprinio je glasinama o privatizac­iji autocesta
 ??  ?? Oleg Butković Ministar pomorstva i prometa opovrgava ikakvu odluku o privatizac­iji
Oleg Butković Ministar pomorstva i prometa opovrgava ikakvu odluku o privatizac­iji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia