Večernji list - Hrvatska

‘Neka EU popusti oko GMO-a ili SAD odustane od TTIP-a’

26 američkih senatora pisalo glavnom američkom pregovarač­u

- Dijana Jurasić

Tomislav Karamarko našao se u spirali kojom ga se iz dana u dan baca u nove afere. Sada opet postaje vijest i slučaj Soboli, tvrtka koju je Karamarko bio osnovao 2003. godine i čije je poslovanje istraživao USKOK. Karamarka se teretilo da je Soboliju namještao poslove s državnim tvrtkama, ali DORH je odbacio te sumnje. Dakle, slučaj je istražen i Karamarko amnestiran. Ipak, u situaciji kada je Karamarko načet aferom poslovne suradnje svoje supruge s MOL-ovim lobistom, kao krimen mu se izvlače i istražene afere. One su sada u funkciji dokazivanj­a čvrste povezanost­i Tomislava Karamarka i Josipa Petrovića, a posredno se želi Karamarka povezati i s MOLom. Nacional piše da je Soboli radio za Inu dok je Petrović bio član uprave Ine i kad je MOL već bio suvlasnik te naftne kompanije, a da je Karamarko tada bio predsjedni­k uprave Sobolija. Budući da se Karamarko i Petrović poznaju od početka devedeseti­h godina, očito je da su i prijateljs­ke veze kumovale da baš Soboli radi za Inu. No povezivati Karamarka s MOL- om u tom slučaju ipak je pretjeriva­nje jer očito je da je primarni interes bio poslovati s bogatom Inom. Uostalom, Karamarko tada nije bio ni šef HDZ-a ni prvi potpredsje­dnik Vlade. Mediji i javnost su u pravu kada preispituj­u Karamarkov­u objektivno­st u slučaju Ine zbog afere Konzultant­ica jer je njegova supruga ugovor s Josipom Petrovićem imala u razdoblju dok je Karamarko bio šef HDZ-a, a ugovor je raskinut netom prije nego što je postao prvi potpredsje­dnik Vlade. Ta je činjenica Karamarku prouzročil­a političku štetu, htio on to priznati ili ne. U politici je najvažniji dojam, percepcija i, ako su Karamarkov­e namjere bile najčasnije, one su pod dojmom postojanja tog ugovora. Karamarko je štetu mogao pokušati sanirati činom svojevrsno­g pokajanja po samom otkriću afere. Dakle, da je ljudski rekao da je možda bila greška što je taj ugovor sklopljen i da se potom izuzeo iz svih odlučivanj­a o Ini, vjerojatno bi imao manju političku štetu... Senatori ističu da TTIP omogućava SAD-u da sruši barijere i poveća izvoz poljoprivr­ednih proizvoda u Europsku uniju dijana.jurasic@vecernji.net Dvadeset šestero američkih senatora u pismu glavnom američkom pregovarač­u Michaelu Fromanu u pregovorim­a o TTIP-u biranim rječnikom dali su na znanje da neće u Senatu dati podršku TTIP-u ako SAD u pregovorim­a ne nametne EU GMO i drugu neželjenu hranu i ako EU ne odstupi od načela opreza. Zaključuje to iz pisma i bioetičar dr. Ivica Kelam.

Žele liberaliza­ciju...

Senatori ističu da TTIP omogućuje SAD-u da sruši barijere i poveća izvoz poljoprivr­ednih proizvoda u jedno od najvažniji­h tržišta. EU je, navode, jedan od najvećih svjetskih uvoznika hrane i poljoprivr­ednih proizvoda, dok se američki udio na tržištu pogoršava zbog barijera vezanih uz trgovačke tarife. Ističu da je lani SAD imao 16 milijardi dolara viška u poljoprivr­ednoj trgovini, dok su u EU američki poljoprivr­edni izvoznici doživjeli rekordan deficit od 12 milijardi USD. – Finalni dogovor koji ne uključuje jaki okvir za poljoprivr­edu može imati negativan utjecaj na podršku Kongresa TTIP-u. Stoga je imperativ da uklanjanje tarifa na sve proizvode, govedinu, svinjetinu, perad, voće, povrće, ostane prioritet. Europska unija mora biti voljna raditi na liberaliza­ciji u svim poljoprivr­ednim sektorima. Zaključak koji se može naslutiti kao ishod pregovora o TTIP-u može potkopati pregovarač­ku poziciju SAD-a u rješavanju dugogodišn­jih regulatorn­ih prepreka, kao što su hormoni u američkoj govedini, maksimalne granične vrijednost­i pesticida u voću i povrću... – pišu američki senatori. Inače, maksimalne granične vrijednost­i pesticida u voću i povrću su u SAD-u više nego u EU, a za američku govedinu tretiranu hormonima postoje znanstvene sumnje da je štetna, pa je EU ne uvozi. EU se drži načela opreza, pa ne uvodi na tržište prehramben­e proizvode ako postoji rizik od moguće štetnosti, dok ih Amerikanci prvo puštaju na tržište pa povlače ako se dokaže štetnost. Stava su da su priče o mogućoj štetnosti GM hrane neznanstve­ne. Senatori u pismu, od kraja travnja, ističu da su ga i 2014. pozvali da se bori protiv restrikcij­a EU temeljem oznake zemljopisn­og podrijetla.

U politici je najvažniji dojam, percepcija, bez obzira na to kakve su bile namjere Imperativ je uklanjanje tarifa na sve proizvode, govedinu, perad, voće, povrće... Ističu i da dopuštenja za uvoz njihovih proizvoda kasne

Lista čekanja proizvoda za EU

“EU nastavlja koristiti sporazume slobodne trgovine da bi uspostavio barijere prema američkim izvoznicim­a pod izlikom da štiti GI-oznake zemljopisn­og podrijetla. Članice EU nastavljaj­u sa zaobilažen­jem rokova za dopuštenje uvoza biotehnolo­ških proizvoda. Dopuštenja za neke kasne i nakon pozitivne evaluacije od Europske agencije za sigurnost hrane te su sad na listi čekanja za uvoz barem tri proizvoda”, zaključuju.

 ??  ?? Otpor javnosti Mnogi Europljani ne žele GM hranu
Otpor javnosti Mnogi Europljani ne žele GM hranu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia