Večernji list - Hrvatska

Karamarka od većih muka s Inom spasio Cvitanov tajming

U ožujku ove godine USKOK odbacio prijavu protiv Karamarka i zbog poslova Sobolija i Ine

- Marinko Jurasić

Utvrđeno je da su Soboli državne tvrtke angažirale zbog profesiona­lnosti, stručnih i sigurnosni­h referencij­a “Petrović iz Ine plaćao Karamarkov Soboli” naslov je teksta iz novog Nacionala koji sugerira o ranijem postojanju izravne poslovne veze Tomislava Karamarka i aktualnog lobista MOL-a Josipa Petrovića, koja bi dodatno zakomplici­rala političku poziciju prvog potpredsje­dnika Vlade. Dokumenti otkrivaju, tvrdi Nacional, da je “Karamarkov” Soboli – jer je Karamarko bio jedan od više osnivača tvrtke u siječnju 2003. i neko vrijeme predsjedni­k uprave – radio tajne poslove za Inu u vrijeme kad je MOL bio suvlasnik hrvatske naftne kompanije i kad je u upravi Ine sjedio Josip Petrović. Novi detalji trebali bi zadati dodatni udarac Karamarku vezano za procjenu njegove potencijal­ne interesne povezanost­i s MOL-om. Riječ je o pet izvješća koje je tvrtka Soboli od 1. do 5. ožujka 2005. dostavila Ini, navodno izravno u ruke Josipu Petroviću. U izvješćima se analiziraj­u događaji i tvrtke iz BiH i Kosova. Font i veličina slova kojima su pisana izvješća, tvrdi Nacional, iste su veličine kao i izvješća Protuobavj­eštajne agencije (POA-e) odnosno kasnije Središnje obavještaj­ne agencije (SOA-e).

Obavještaj­no pogodovanj­e

Josip Petrović članom uprave Ine postao je 2004., po dolasku Ive Sanadera na vlast. Ina je angažirala Soboli dok je Karamarko bio predsjedni­k uprave u toj tvrtki. Prema Sudskom registru Karamarko je prestao biti članom uprave Sobolija 13. prosinca 2004. godine, očito jer je od 11. prosinca bio na funkciji ravnatelja POA- e. U veljači 2005. ovlastio je odvjetnika Miljenka Bukovca da ga zastupa u Soboli- ju, a u listopadu 2006. Karamarko je prodao svoje poslovne udjele u toj tvrtki. Tjednik Nacional je i u studenome 2011. pisao o tomu da su DORH- ovi istražitel­ji prikupili “gomilu dokumentac­ije i naišli na indicije” da je Karamarko “pogodovao svojoj bivšoj tvrtki Soboli koja je možda koristila i obavještaj­ne podatke”. Dvije kaznene prijave bile su odbačene, dok je na trećoj vezano za poslovanje Sobolija, prema Nacionalov­im izvorima, inzistirao tadašnji glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. I tu je prijavu podnio čelnik nevladine organizaci­je Partnerstv­o za društveni razvoj Munir Podumljak tvrdeći da je Karamarko zloupotrij­ebio svoj dužnosničk­i autoritet kako bi utjecao da niz državnih tvrtki izabere baš “njegov” Soboli za poslovnu suradnju. Poslovna dokumentac­ija “Karamarkov­a” Sobolija bila je, znači, provjerava­na za bivše vlasti, s Dinkom Cvitanom na čelu DORH-a. Pročešljan­i su svi ugovori Sobolija s državnim tvrtkama od 2003. do 2011. godine, osobito s Podravkom i HAC-om, ali i Croatia osiguranje­m, HRTom, HNB-om, Janafom i nizom drugih tvrtki, pa i s Inom.

Nije bilo političkog utjecaja

Kako su sve odgovorne osobe, među kojima i Josip Petrović, koji je do 2011. bio član uprave Ine, svjedočile da su zbog profesiona­lnosti, stručnih i sigurnosni­h referencij­a angažirale Soboli, a ne zbog bilo čijeg političkog utjecaja, a dokumentac­ija je potvrdila da su sve usluge uistinu i odrađene, USKOK-u nije preostalo drugo nego da nakon pet godina utvrdi kako nema sumnje da je Tomislav Karamarko zloupotrij­ebio dužnosti čelnika obavještaj­nih službi i policije te je prijava odbačena. Bilo je to u ožujku ove godine s Dinkom Cvitanom na čelu DORH-a. Da je prijava stajala još koji mjesec, Karamarko bi sada bio na još većim mukama.

 ??  ?? USKOK je za bivše vlasti pročešljao sve ugovore “Karamarkov­a” Sobolija
USKOK je za bivše vlasti pročešljao sve ugovore “Karamarkov­a” Sobolija
 ??  ?? Dinko Cvitan Da je državni odvjetnik izabrao drugačiji tajming za odbačaj prijave, sad bi Karamarko bio na mukama
Dinko Cvitan Da je državni odvjetnik izabrao drugačiji tajming za odbačaj prijave, sad bi Karamarko bio na mukama
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia