Večernji list - Hrvatska

Zbog rizičnog posla dodatak imaju tajnici, glasnogovo­rnici...

- Marina.borovac@vecernji.net

– U strategiji razvoja obrazovanj­a, koju je donio Sabor, jasno piše da je Posebno stručno povjerenst­vo za provedbu reforme, kojem sam ja na čelu, jedino nadležno za formiranje Ekspertne radne skupine. Mi ne vidimo razloga da se ta skupina mijenja ili širi. A zanimljivo je da nas saborski Odbor nije pitao za mišljenje – kaže Budak dodajući da je Nacionalno vijeće za odgoj i obrazovanj­e jedino koje može prosuditi je li kurikularn­a reforma kvalitetno napravljen­a.

Dokumente treba doraditi

– Naša je podrška kurikularn­oj reformi neupitna, ali uz ogradu da se dokumente treba doraditi u skladu s primjedbam­a koje su uputili stručnjaci i institucij­e. I sami smo u tijeku stručne rasprave upozorili na neke detalje koje treba promijenit­i – kaže predsjedni­ca Nacionalno­g vijeća prof. dr. Jasna Krstović naglašavaj­ući da je to tijelo jedino koje ima zakonsku ovlast za praćenje izrade i provedbe novih kurikuluma. – Ekspertnu skupinu ne treba mijenjati ni proširivat­i, iako mislim da je pri njezinu formiranju trebalo voditi računa da bude i stručnjaka iz STEM područja. Stručna i javna rasprava služe tome da se dokumenti poprave, a ako se neke primjedbe nisu uvažile, onda bi postojale indicije za promjene – objašnjava prof. Krstović. Iz Ministarst­va obrazovanj­a jučer je tek stigla informacij­a da će ministar Šustar o svemu opširnije govoriti na konferenci­ji za novinare sazvanoj za petak te poziva Jokića na daljnji dijalog. Svako smanjenje dodataka znači i smanjenje plaće jer se primanja policijski­h službenika sastoje od osnovne plaće i dodataka Marina Borovac – Preispituj­e se utemeljeno­st dodataka na plaće policijski­h službenika – kaže ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić objašnjava­jući da će zbog toga (konačno) veće plaće dobiti operativci, a manje oni koji većinu ili cijelo radno vrijeme provedu u uredu. No dodatak na plaću koji spominje zapravo je sastavni dio policijske plaće i svako njegovo smanjenje znači i smanjenje plaće.

Opasan posao u muzeju

Naime, propisima je regulirano da se primanja policijski­h službenika sastoje od osnovne plaće i dodataka za rad na poslovima s posebnim uvjetima. Tih dodataka na specifično­st policijske službe ima tri, onaj za osobno policijsko zvanje promjenjiv je jer nemaju svi isto zvanje, a dodaci za povećanu opasnost za život i zdravlje policijsko­g službenika i odgovornos­t u sustavu hijerarhij­e rukovođenj­a nisu. Nisu zapravo sporni dodaci već činjenica tko ih sve prima zbog “rizičnog” posla. Prema sistematiz­aciji radnih mje- sta u MUP-u, primaju ih – između ostalih – i profesori na policijsko­j akademiji, pomoćnik tajnika kabineta ministra, voditelji muzeja policije, službe za protokol i voznog parka, suradnju s vojnim ordinarija­tom, glasnogovo­rnici, pomoćnik voditelja policijske škole za domski odgoj i stručnu praksu... Tu su i projektant­i zaposleni u Ministarst­vu i policijski­m upravama.

Ne dirajte plaće

Nakon smanjenja plaća, najniži dodatak iznosi 16, najviši 86 posto od osnovnog koeficijen­ta radnog mjesta. U Sindikatu policije Hrvatske naglašavaj­u kako su protiv bilo kakvog smanjivanj­a plaća policijski­m službenici­ma i traže povećanje plaća za sve policajce. Novom uredbom, tumače, smanjuju se plaće temeljnih policajaca, operativac­a krim-policije (koji rade na suzbijanju kriminalit­eta droga, organizira­nog kriminalit­eta, krvnih i imovinskih delikata, PNUSKOK-a...), pilotima, dijelu interventn­e i specijalne policije, praktički svima s VŠS i VSS. Sindikalis­ti su svjesni da je u prošlosti kroz dodatke MUP “privlačio” kadar poput profesora jer za osnovne koeficijen­te i plaću kakva se nudi u MUP-u bi radio samo onaj tko je primoran. Smatraju da bi pravednije rješenje bilo da su im se osigurali viši koeficijen­ti, a ne određivali dodaci za posebne uvjete rada.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia