Večernji list - Hrvatska

Najviše bismo šanse u Zagrebu imali sa Švaljek

- Petra Maretić Žonja

Iako je Bernardić postigao dogovor s Milanoviće­m da ga neće “dirati”, dio ljudi iz vodstva stranke ne miri se s takvom odlukom petra.maretic@vecernji.net Do lokalnih je izbora godinu dana, a SDP još nije i službeno istaknuo svoga kandidata za gradonačel­nika Zagreba. No zadnjih dana sve se češće čuje da će to biti Davor Bernardić, koji je, navodno, uvjeren da može pobijediti Milana Bandića. Iako je postigao dogovor sa šefom stranke Zoranom Milanoviće­m da ga neće “dirati”, dio nezadovolj­nih takvom odlukom i u gradskoj organizaci­ji i u stranačkom predsjedni­štvu ne miri se s takvom situacijom. Jer s Bernardiće­m, kažu, stranka nema nikakvu šansu maknuti Milana Bandića i osvojiti Zagreb. Neki i dalje drže da je raspuštanj­e cijele zagrebačke organizaci­je, što je učinjeno u Splitu, jedino rješenje. I da je još moguće.

Što gore, to bolje!

– To je bio jedini način da se stvari poslože. Ali ako će se ići s time, to se mora napraviti do srpnja. Ne napravi li se sada, raspuštanj­e zagrebačke organizaci­je ionako nas kad-tad čeka, vjerojatno odmah nakon izbora, jer Bernardić ne može pobijediti – drži jedan zagrebački SDP- ovac. S druge strane, oni koji podržavaju Bernardića poručuju da raspuštanj­e nije realna opcija i da je potenciraj­u oni koji funkcionir­aju po principu “što gore, to bolje”. I traženje nekog drugog kandida- ta unutar stranke, s obzirom na podijeljen­ost organizaci­je, nije realna opcija. Iako je bilo zainteresi­ranih. – To smo već jednom iskušali s Rajkom Ostojićem i nije dobro prošlo, tako da se u tu opciju po drugi put nitko više i ne želi upuštati – kaže naš sugovornik. Takvu je ponudu, uostalom, već odbio bivši ministar pravosuđa Orsat Miljenić. S Bernardiće­m kao kandidatom nisu zadovoljni ni neki iz predsjedni­štva stranke. Zagreb je, naglašavaj­u, prebitan i stranci treba netko tko doista može pobijediti. Iako je Milanović nedavno opovrgnuo tvrdnje da njegova stranka vrbuje Sandru Švaljek, neki u stranci drže da bi SDP upravo s njom imao najveće šanse da osvoji Zagreb. U takvoj kombinacij­i Švaljek bi bila gradonačel­nica, a SDP bi se morao zadovoljit­i mjestom zamjenika, ali bi mogao tražiti i šefa Holdinga. No šanse za takav scenarij, drži naš sugovornik, nisu velike. Jedan od problema je i što SDP još nije postigao dogovor s HNS-om koji je svoju kandidatki­nju Anku Mrak-Taritaš odavno istaknuo i koja je već debelo u kampanji. Kada bi SDP ponudio kvalitetno­g kandidata i kada bi se izradile ankete koje bi pokazale da je SDPov kandidat bolji, u HNS-u bi bili spremni na kompromis.

Maknuti Bandića

– No takvog kandidata SDP trenutačno nema. A u SDP-u misle da moraju imati svog kandidata, umjesto da se svi fokusiramo na ujedinjenj­e snaga da konačno maknemo Bandića – kaže naš sugovornik iz HNS-a.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia