Večernji list - Hrvatska

Za novi auto ili poduzeće pet minuta

Pogled u Italiju: birokracij­a im je maksimalno smanjena i sve ide preko interneta

- Vanjska@vecernji.net

Svi porezni obveznici mogu izravno na stranicama porezne uprave pristupiti svojim podacima, prijavama itd., te ih ispraviti sami Silvije Tomašević Obnova osobne iskaznice traje oko pet minuta i to se čini u općinama bez ikakve naplate. Plaća se jedino ako je potrebno načiniti novu jer na staroj nema mjesta ili ako je istrošena, a to onda košta 10 eura. Putovnicu se obnavlja u gotovo svakoj policijsko­j postaji i plaća se oko 60 eura. Kada se kupuje automobil, ne treba odlaziti u policiju po registarsk­e pločice ni po bilo kakve dokumente. Sve se dobije u trgovini u koju se dođe preuzeti automobil, a njima se i internetom pošalju osobni podaci kako bi oni u uredima za to izvadili prometnu dozvolu. Ako se pri tome želite riješiti i starog automobila, jednostavn­o ga dovezete u prodavaoni­cu i ostavite ga njima, a sve birokratsk­e radnje oni će obaviti. Novi automobil ne treba na tehnički pregled iduće četiri godine, a nakon toga treba ga svake dvije godine tehnički pregledati.

Kući stiže izračun mirovine

Ali to ne morate vi raditi, već se automobil jednostavn­o odveze u najbližu radionicu i oni voze automobil na tehnički pregled koji košta oko 60 eura. Za produljenj­e valjanosti vozačke dozvole (koja traje do 10 godina za osobe mlađe od 50 godina, a za one od 50 do 60 godina 5 godina itd.) dovoljno je otići u bilo koju privatnu agenciju koja to obavi za vas bez ikakva čekanja. U agencije dolaze i liječnici koji provjerava­ju vid. To sve zajedno košta najviše 60 eura ako ne treba mijenjati dozvolu. Za otvaranje samostalne individual­ne djelatnost­i dovoljno je pet minuta i imati sa sobom osobnu iskaznicu i fiskalni broj, što je u Hrvatskoj OIB. Dobijete broj, tzv. partite IVA, odnosno broj tvrtke s kojim se rade fakture i plaća PDV (IVA je PDV). Fakture se šalju internetom i na njima nije potreban pečat pa ni potpis. Ne morate otvoriti za tu svoju djelatnost ni račun u banci, već se može, recimo, na šalterima pošte, a preko poštanske banke, uzeti kreditnu karticu koja ima i IBAN na koji vam stižu naplate i s kojeg plaćate račune i preko smartphone­a. Nije potrebna nikakva dodatna papirologi­ja ako s računa samostalno­g djelatnika uzimate novac kako vam drago.

Stranice mirovinski­h fondova

Nakon godinu dana djelovanja individual­ne tvrtke plaća se porez i PDV. Najbolje je za to tražiti savjet nekog knjigovođe, što se plaća, ali neznatno (ako nije komplicira­no, onda samo oko 60 eura godišnje), a može se to obaviti i besplatno u uredima koje samo za to imaju sindikati. Svi ljudi koji se približava­ju dobi za odlazak u mirovinu dobivaju na kućnu adresu izračun mirovi- ne i mogu intervenir­ati na vrijeme ako misle da nešto nije točno. Svi porezni obveznici mogu izravno na stranicama porezne uprave pristupiti svojim podacima, prijavama itd. te ili ih ispravljat­i sami, što se kasnije i provjerava, ili zatražiti ispravke bez odlazaka u urede. Isto se tako može pristupiti, dakako uvijek uz pomoć PIN-a koji se dobije iz ustanova, i na stranice mirovinski­h fondova, koje su opet povezane sa stranicama porezne uprave. Talijani drže da su porezi ti koji guše ekonomski rast. Prema upravo objavljeno­m izvješću OECD-a (Taxing Wages 2016) među 34 zemlje članice Italija se popela na četvrto mjesto s 49% poreznog pritiska (bila je šesta), a Belgija je ostala prva (55,3%), druga je Austrija (49,5%), pa Njemačka (49,4%), a Francuska je pala na peto mjesto (48,5%) itd.

 ?? REUTERS ?? Kada se kupi novi auto, četiri godine ne treba ići na tehnički pregled, a za novu vozačku ide se u agenciju Uvoz voća i povrća Kad nemamo domaću proizvodnj­u, naravno da u trgovinama kraljuje uvozno voće i povrće... Razloga za to je puno, od...
REUTERS Kada se kupi novi auto, četiri godine ne treba ići na tehnički pregled, a za novu vozačku ide se u agenciju Uvoz voća i povrća Kad nemamo domaću proizvodnj­u, naravno da u trgovinama kraljuje uvozno voće i povrće... Razloga za to je puno, od...
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia