Večernji list - Hrvatska

Iz prevrtljiv­e Kupe Željko Grčić spasio je desetke ljudi

Prva spašena osoba bila je djevojka koja se kupala i “propala” u dublje vode

- Danijel.prerad@vecernji.net

Zadnjih 16 godina ovaj čuvar petrinjsko­g kupališta dežura uz rijeku, od sedam navečer do sedam ujutro doslovce i spava na kupalištu Danijel Prerad Petrinjac Željko Grčić Beli (67) iz rijeke Kupe spasio je do sada na desetke života. Prvi put kao dvadesetog­odišnjak, a zadnji put krajem travnja kada je iz hladne rijeke izvukao mladu djevojku. Ovaj čuvar petrinjsko­g kupališta zadnjih 16 godina dežura uz rijeku, od sedam navečer do sedam ujutro doslovce i spava na kupalištu. A ljubav prema Kupi, rijeci i kupalištu, počela je ribičijom.

Kad ne pomaže, peca

– Od malena sam ribič i svaki slobodan trenutak proveo sam na Kupi. Kako je u Petrinji prije rata bilo puno vojske iz svih krajeva bivše države, često su se vojnici davili, ne poznaju rijeku. Otkad sam službeno čuvar, spasio sam šestero ljudi, ali prije toga, kao ribič, na desetke – kazuje nam Beli. Prva spašena osoba bila je 16-godišnja djevojka koja se kupala i propala u dublje vode. Kako je u čamcu pecao, našao se blizu i spasio je. Od tada je spasio brojne kupače, ali i one koji su pokušali u rijeci svojevoljn­o skončati svoj život. Tako je bilo i s posljednjo­m djevojkom. – Krenuo sam u trgovinu i zaboravio novčanik u objektu. Taman sam se htio vratiti kad me prijatelj pitao kamo je otišla ona djevojka koja je silazila niz nasip. Pogledao sam prema rijeci i vidio uzburkanu vodu. Sišao sam, skinuo bundu, hladno je bilo, i vidio mjehuriće. Djevojka je izronila, ali skroz mirna, i opet potonula, i tako još jednom. Skočio sam, uhvatio je za kosu, izvukao na obalu. Povratila je puno vode i pozvao sam hitnu pomoć – prepričava taj hladni travanjski dan Željko.

Ima i simpatični­h situacija

Ističe i spašavanje trojice dječaka koje su neodgovorn­i roditelji pustili sami na Kupu. – Jedan se počeo utapati, dvojica su krenula prema njemu, ali nisu imala snage pa su svi zapali u probleme. Sve sam ih izvukao iz vode u čamac. Kupa je opasna, ima dosta brzaca, dosta rupa u koritu, pa vam se čini da je plitko i odjednom propadnete u dublju vodu – dodaje Željko koji se, kad ne spašava, brine o stanju gradskog kupališta. Kod njega nema razbijanja, nema bacanja smeća i svi to poštuju. A katkad se dogodi i simpatični­jih događaja. – Jedna se Petrinjka srednje dobi kupala prema mostu u Brestu. Pecao sam i čuo da netko viče upomoć. Pogledao sam i vidio da žena paničari u riječnom plićaku. Otišao sam tamo, uveo je u čamac, kad ona skroz gola. Ispalo je da se došla malo okupati, a bila je neplivač. Zakoračila je u malo dublju, ali i dalje plitku vodu, pa je uhvatila panika. Nije mi bilo svejedno da me netko vidi s golom ženom u čamcu kad smo išli po njezinu odjeću – prepričao nam je Željko Grčić.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia