Večernji list - Hrvatska

Radikali uzimaju danak

Na sve veći jaz između bogatih i siromašnih došao je izbjegličk­i val i dao krila ksenofobim­a, ‘pravim’ Fincima, Grcima, Francuzima, Austrijanc­ima...

- Silvana.perica@vecernji.net

Od 1987. do 2013. prosječan je dohodak po stanovniku rastao 1,4 posto godišnje, a nekoliko stotina najbogatij­ih godišnje je bogatije 6,4 posto Silvana Perica Možda Austrija ima pravo izabrati umivenog fašista za predsjedni­ka, ali naše je pravo da tu zemlju onda suspendira­mo iz Europske unije, pisao je nekoliko tjedana uoči drugog kruga austrijski­h izbora britanski novinar Paul Mason. Austrija je za dlaku izbjegla izbor radikalnog Norberta Hofera, ali EU već dugo ima problem s rastom radikalne desnice, koja je u nekim zemljama na vlasti, kao u Mađarskoj i Poljskoj, a EU nema efikasnog sredstva za zaštitu demokratsk­ih temelja.

I ljevičari protiv useljenika

Zbog čega raste podrška radikalnoj desnici? Mnogi će reći da je riječ o posljedica­ma golemog useljeničk­og vala, koji je prestrašio mnoge Europljane, pa čak i Slavoj Žižek, koji se deklarira kao ljevičar, kaže kako je stav o imigrantim­a kao dobrim ljudima naivan (kao da treba pomoći samo dokazano dobrim ljudima), pa se zalaže za uspostavu, uz pomoć vojske, centara za prijam u zemljama koje graniče sa Sirijom. I Austrija se podijelila oko pitanja imigranata i u drugi krug izbora izabrala dva potpuno oprečna kandidata, jednog koji zbog imigranata nosi pištolj i drugog koji je i sam izbjegličk­o dijete. Socijaldem­okratski kancelar Werner Faymann pao je pod pritiskom izbjeglica, prvo je otvorio granice, pustio 90 tisuća ljudi koji su zatražili azil, a onda postavio bodljikavu žicu na granicu, što mu u stranci jako zamjeraju. Valja reći i da su radikali rasli i prije velikog useljeničk­og vala koji je počeo lani u kolovozu. Prije toga radikalna stranka Švedski demokrati postala je jako važ- na u političkom životu Švedske, kao i u Nizozemsko­j gdje radikali bilježe uspjeh još 2010. Nizozemci su na neobvezuju­ćem, ali značajnom referendum­u odbili i mogućnost ulaska Ukrajine u EU pa je i tu vidljiv rast ksenofobij­e, želje za zatvaranje­m u povlašteno dvorište bogate zapadne Europe kao da je to danas još moguće i kao da imigranti zapravo nisu izgradili veći dio gospodarsk­og uspjeha mnogih zemalja. Međutim, vjerojatno ipak nisu samo pitanja useljenika i straha od istoka ono što diže popularnos­t likovima koje do jučer nitko ne bi uzeo ozbiljno. Jer, neoliberal­na ekonomija uzima svoj danak i u bogatim zemljama, gdje ne sudjeluju svi jednako u ekonomskim uspjesima, mnogi ostaju na margini, bez posla ili sa sve manjim komadićem u podjeli.

Vlade kao pravi Superhik

Na to je ukazivao Thomas Piketty, pokazavši kako su, kao u Alanu Fordu, bogati sve bogatiji, a vlade se ponašaju kao Superhik, uzimajući siromasima da bi bogati imali više. Pa je od 1987. do 2013. prosječan dohodak po stanovniku u svijetu rastao 1,4 posto godišnje, a nekoliko stotina najbogatij­ih svake godine bilo je bogatije 6,4 posto. Stoga se onda ne trebaju čuditi kad osiromašen­i povjeruju liderima s krajnje desnice kojima sad nisu krivi Židovi, ali jesu muslimani.

 ??  ?? ‘Ako Austrija ima pravo izabrati umivenog fašista, EU ima pravo suspendira­ti njezino članstvo’, pisao je Paul Mason
‘Ako Austrija ima pravo izabrati umivenog fašista, EU ima pravo suspendira­ti njezino članstvo’, pisao je Paul Mason
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia