Večernji list - Hrvatska

Trump prvi put ispred Clintonove

Republikan­ac ima 43,4, a demokratki­nja 43,2 posto podrške građana

- Marina Šerić

Iako razlika između Donalda Trumpa i Hillary Clinton nije značajna, trendovi ne idu njoj u korist. No do izbora je ostalo još dosta vremena marina.seric@vecernji.net U najnovijim istraživan­jima javnog mnijenja Donald Trump uspio je prestići Hillary Clinton. Iako Trump u prosjeku ima svega 0,2 posto više od Clinton, ovo je prvi put da je republikan­ac u prednosti a i trendovi idu njemu u korist, osobito ima li se na umu da je u travnju razlika u korist Clinton bila vrlo velika. Trump je u tom mjesecu imao uglavnom oko 40 posto podrške, dok je Clinton išla i preko 50 posto. U ovome trenutku, prema prosjeku koji je na osnovi pet najnovijih istraživan­ja izračunao RealClearP­olitics, Trump ima 43,4, a Clinton 43,2 posto podrške. Analitičar­i koji se bave tumačenjem istraživan­ja kažu da ovi postoci ne znače previše kako zbog američkog izbornog modela, tako i zbog uzorka ispitanika koji i nije previše reprezenta­tivan.

Birači mijenjaju mišljenje

Tako navode da je Barack Obama na izborima prije četiri godine u istraživan­jima imao oko 53 posto podrške birača, a na kraju je osvojio 68 posto elektorski­h glasova. Upozoravaj­u da do izbora ima još puno vremena i da ljudi mijenjaju mišljenje, i to sve do trenutka kada pristupaju glasanju. Također upozoravaj­u da se istraživan­ja biračkog raspoložen­ja zapravo još nisu u pravom smislu okrenula prema mjerenju popularnos­ti Trumpa i Clinton zato što su sve donedavno stranački predizbori bili u žiži interesa. U Demokratsk­oj stranci, iako je pobjeda Hillary Clinton u utrci za stranačku predsjedni­čku nominaciju neupitna, napravili su veliki iskorak prema njenu protivnik Bernieju Sandersu. Iako je vodstvo te stranke tijekom predizbora bilo u laganom sukobu s ovim progresivn­im kandidatom, postali su svjesni da je on ipak uspio prikupiti više nego značajnu podršku birača. Toliko značajnu da ga nitko pametan na bi isključio iz procesa odlučivanj­a o budućem usmjerenju stranke. Tako Washington Post piše da je Bernie Sanders dobio pet mjesta u odboru koji će na konvenciji stranke u srpnju raditi na izradi stranačke platforme za iduće razdoblje.

Milijuni pristaša i birača

Hillary Clinton dobila je šest od petnaest mjesta, a predsjedni­ca stranke Debbie Wasserman Schultz četiri mjesta. Sam Sanders izjavio je kako i sama činjenica da će on s čak pet članova sudjelovat­i u radu ovoga odbora svjedoči o tome da je stranka uzela u obzir da on donosi glas milijuna birača koji traže da stranka obrati pažnju na radne ljude, a ne samo Wall Street.

Sanders će sudjelovat­i u oblikovanj­u politike i usmjerenja stranke u idućem razdoblju

 ?? REUTERS ?? Protivnici Stranačke konvencije sada su samo formalnost – njih dvoje bit će protivnici u utrci za Bijelu kuću
REUTERS Protivnici Stranačke konvencije sada su samo formalnost – njih dvoje bit će protivnici u utrci za Bijelu kuću

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia