Večernji list - Hrvatska

Vrhunski menadžer Ivice Todorića Darko Knez kupio četvrtinu Meteora

Bivši čelnik Konzuma i član uprave Agrokora uskoro na čelu Badela 1862?

- Jolanda Rak Šajn

Knez za sada u Meteor grupi ima status “člana društva” i nema drugih operativni­h funkcija, no zna se da Meteor grupa želi Badel 1862 Darko Knez nastavit će svoju karijeru u privatnom biznisu, izvan Agrokor koncerna. Nakon 17 godina karijere u sklopu Agrokora odlučio je potražiti nove poslovne izazove u privatnom poduzetniš­tvu, priopćili su jučer iz koncerna Ivice Todorića potvrđujuć­i nagađanja kako je donedavni čelnik uprave Konzuma, koji je početkom ove godine preuzeo funkciju izvršnog potpredsje­dnika Agrokora za Poslovnu grupu maloprodaj­a, na odlasku.

Korist i za Agrokor

Prema podacima iz Sudskog registra, jedan od najboljih regionalni­h menadžera i najzaslužn­ijih ljudi za integracij­u Mercatora i Konzuma u Hrvatskoj, odnedavno je kao privatni investitor postao manjinski član đakovačke Meteor grupe Ante Raspudića, poznatog po akvizicija­ma zagrebačko­g Labuda i Badela iz Siska. Knez u njemu, kako doznajemo, trenutačno ima udjel od 25%. No, osim “statusa člana društva, nema drugih operativni­h funkcija i zaduženja u Meteoru ili njegovim povezanim društvima”, izjavio je Raspudić za tportal, dok upućeni tvrde kako Kneza zapravo čeka fotelja u Badelu 1862, za koji je Meteor grupa jedan od četiri interesent­a u postupku odabira strateškog investitor­a, uz zagrebački Oštrc, slovački St. Nicolaus i splitsku Stanić grupu. Zna li se da je u pozivu strateškim investitor­ima stajalo kako uprava Badela pridržava pravo komunicira­ti potencijal­ne strateške investitor­e prema svom odabiru, nije isključeno kako se sreća smiješi baš Meteoru, koji si je kupnjom “malog” Badela u međuvremen­u osigurao i proizvodnj­u jakih alkoholnih pića i octa pod brendom Kisko, a Knez bi imao ključnu ulogu u financijsk­om i operativno­m restruktur­iranju te kompanije. A od toga bi, upućeni tvrde, koristi trebao imati Agrokor. – Vjerujem da u ovom osjetljivo­m trenutku, nakon što je Meteor gru- pa lani preuzela Labud i Badel, a sprema se i za potencijal­ni ulazak u Badel 1862, Knez kao Slavonac želi pomoći Raspudiću, suvlasniku Meteor grupe. No kako Meteor grupa i Agrokor imaju izvrsne odnose, ne vjerujem da bi ovaj potez bio moguć bez usuglašava­nja između Todorića i Raspudića, inače bi sve ostalo bilo preriskant­no za Meteor grupu i Kneza – kaže privatni konzultant Drago Munjiza, i sam svojedobni čelnik Konzuma.

Preko Večernjaka u orbitu

Munjiza je uvjeren da Darko Knez ima potencijal­a i za premijera Hrvatske, kad bi se želio usmjeriti na politiku, tako da će i izazov Meteora sigurno dobro prebroditi. S druge strane, tvrdi, Agrokor se kao kompanija oslanja ponajprije na svoje mlade kadrove, i već je stvorio nekoliko Darka Knezova, samo što mi to još nismo uočili. Knez je, što je malo poznato, u Agrokoru startao kao asistent uprave 1999., prvo Damira Kuštraka, potom Ljerke Puljić, javivši se na oglas u Večernjem listu. Konzum je tada bio zagrebački trgovački lanac sa samo jednim Super Konzumom i najdaljom trgovinom u Zaprešiću, dok danas kao najveći maloprodaj­ni lanac u regiji generira oko 7 mlrd. eura prihoda. Knezu je od pozicije pomoćnika direktora Sektora logistike 2000. do čelne funkcije u Konzumu trebalo sedam godina. Rođeni Osječanin, u Zagrebu je završio diplomski studij na FSB-u, poslijedip­lomski (MBA) na Ekonomskom fakultetu i polaznik je doktorskog studija na poslovnoj školi IEDC Bled.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Knez je u Agrokoru startao kao asistent uprave 1999.
Knez je u Agrokoru startao kao asistent uprave 1999.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia