Večernji list - Hrvatska

Ivan Jurić šokirao: Davno sam odlučio otići iz Crotonea

- (kl)

U uzvratnoj utakmici doigravanj­a za Bundesligu Eintracht predvođen našim Nikom Kovačem pobijedio je Nürnberg s 1:0 (prva utakmica završila 1:1) i tako sačuvao prvoligašk­i status. Njemački mediji u svojim izvještaji­ma pišu kako je Frankfurt u obje utakmice bio bolja momčad te je zasluženo ostao u prvoj ligi, ali i ističu da najviše zasluga za to ide hrvatskom treneru Niki Kovaču.

Hübner: Vrhunski je trener

“Frankfurt ima novog narodnog heroja. Niko je s bratom Robertom spasio Eintracht. Kovač je stigao u posljednji trenutak i spasio je klub od ispadanja u drugu ligu”, piše Kicker. Kada je 8. ožujka Niko Kovač preuzeo Eintracht, mnogi su se skeptici pitali može li Hrvat spasiti nekadašnje­g njemačkog velikana od ispadanja iz Bundeslige. Bunili su se i neki čelnici kluba, ali sportski direktor Bruno Hübner bio je uporan. – Priznajem, i ja sam pružao otpor dolasku Nike Kovača, no zahvaljuje­m sportskom direktoru što je toliko inzistirao, u ova dva i pol mjeseca shvatio sam da je Niko sjajan trener – izjavio je izvršni Ivan Jurić, hrvatski trener koji je s Crotoneom pokorio drugu talijansku ligu i ušao u Seriju A, odlučio je napustiti klub. Jurić je izjavom na Sportitali­ji šokirao navijače svog dosadašnje­g kluba. – Davno sam odlučio napustiti Crotone, predsjedni­k kluba je znao sve o čemu sam razmišljao. Odlučio sam otići neovisno o klubu. Tražili su da uzmem još vremena i razmislim malo. Imali smo dobar odnos i razumjeli smo se, ali odlučio sam otići – rekao je Jurić koji je Crotone uveo u Seriju A prvi put u povijesti kluba. Na pitanje je li Genoa njegovo sljedeće odredište odgovorio je: – Nije vrijeme da sada o tome razgovaram­o. S njima nisam imao lijep rastanak. Kao mogući novi Jurićev klub spominje se i Lazio. Bilo bi zaista veliko priznanje da Hrvat preuzme tako veliki klub... predsjedni­k Eintrachta Heribert Bruchhagen. Sportski direktor Hübner sada je došao na svoje: – Niko ima sve referencij­e da postane vrhunski trener. Pobjedom protiv Nürnberga Niko je sebi i svom bratu osigurao i produljenj­e ugovora s Eintrachto­m jer klauzula u ugovoru bila je da će se ugovor prekinuti bez odštete ako Eintracht ispadne u 2. ligu. – Sretan sam što smo uspjeli, i to, kada se sve zbroji, zasluženo. Bilo bi tragično za klub da smo ispali iz Bundeslige. Ovim smo golom prebrisali cijelu lošu sezonu – rekao je Kovač. – Trener Kovač puno je toga do- brog napravio otkad je stigao. Evo, vjerovao je i meni iako sam prethodni gol zabio još u studenom. Sretan sam što ćemo surađivati i iduće sezone – rekao je Haris Seferović, strijelac pogotka koji je Eintracht ostavio u Bundesligi.

Tri naša trenera u “petici”

Koliko su sjajan posao u Eintrachtu napravila braća Kovač, potvrđuje činjenica da su u 11 utakmica imali po pet pobjeda i poraza te jedan remi, uz prosjek osvojenih bodova od čak 1,45. Nikin prethodnik Armin Veh je pak u 27 utakmica ove sezone ostvario samo jednu pobjedu više od Kovača, uz prosjek od točno jed- nog boda po utakmici. Njemačke medije prekjučer je oduševila i Nikina gesta kada je na kraju utakmice grlio i tješio uplakane nogometaše Nürnberga. Možda se pritom prisjetio i svog plača 2008. godine, kada je bio kapetan Hrvatske nakon šokantnog ispadanja od Turske u četvrtfina­lu Europskog prvenstva u Austriji. A Kovačevim ostankom u Bundesligi Hrvatska će sljedeće sezone imati tri trenera u ligama petice – Slavena Bilića u Premiershi­pu, Ivana Jurića u Seriji A te Niku u Bundesligi. Veliki uspjeh kada se zna da također po trojicu trenutačno imaju Englezi, Argentinci i Nizozemci, a po dvojicu Austrija, Portugal i Wales.

 ??  ?? vodio je Eintracht ove sezone Niko Kovač i upisao po pet pobjeda i poraza te jedan neodlučen rezultat Bolji od Veha Kovač je s Eintrachto­m prosječno osvojio 1,45 bodova po utakmici, a njegov prethodnik Veh točno 1,00
vodio je Eintracht ove sezone Niko Kovač i upisao po pet pobjeda i poraza te jedan neodlučen rezultat Bolji od Veha Kovač je s Eintrachto­m prosječno osvojio 1,45 bodova po utakmici, a njegov prethodnik Veh točno 1,00

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia