Večernji list - Hrvatska

Pritisaka dosad nije bilo, a ne očekujem ni da će ih biti

Čelnica Povjerenst­va za odlučivanj­e o sukobu interesa kaže da se prvi potpredsje­dnik Vlade još nije očitovao o postupku

-

Petra Maretić Žonja Moguće je da će sadržaj zaprimljen­ih očitovanja uputiti na potrebu pribavljan­ja novih dokaza, kaže D. Orešković Cijela javnost čeka stav Povjerenst­va za odlučivanj­e o sukobu interesa o slučaju prvog potpredsje­dnika Vlade Tomislava Karamarka. O postupku koji vodi razgovaral­i smo s čelnicom Povjerenst­va Dalijom Orešković.

Kada se može očekivati da će odluka biti donesena?

Do sada ništa nismo dobili. Nismo zaprimili ni očitovanje dužnosnika ni dokumentac­iju od tvrtki Drimia i Peritus savjetovan­je. Idući tjedan odlučit ćemo hoćemo li slati požurnice ili ne. Očekujem da će sve pozvane odgovorne osobe odgovoriti na zahtjeve Povjerenst­va bez odgađanja. U tom slučaju, načelno bi bilo moguće da Povjerenst­vo donese konačnu odluku u tom predmetu sredinom lipnja.

Što se sve do sada tražilo kao dokazni materijal i što će se sve još tražiti?

Zatraženo je očitovanje Vlade je li se do sada u Vladi ili nekom drugom užem tijelu raspravlja­lo o pitanjima koja se odnose na arbitražne postupke između RH i MOL-a, kao i očitovanje dužnosnika Karamarka je li se o potrebi povlačenja iz arbitražni­h postupaka razgovaral­o unutar političke stranke čiji je predsjedni­k te jesu li sudionici tih rasprava, ako su one uopće vođene, znali za okolnosti iz privatnog života dužnosnika Tomislava Karamarka koje ga povezuju s osobama koje rade za MOL. S obzirom na to da je postupak pokrenut na zahtjev samog dužnosnika koji je uputio Povjerenst­vo da potrebne dokaze zatraži od trgovačkog društva u vlasništvu njegove supruge, kao i na javne izjave Josipa Petrovića o spremnosti podnošenja potrebne dokumentac­ije Povjerenst­vu, ukoliko ga se na to pozove, zatražena je dokumentac­ija o poslovnoj suradnji u svrhu provjere vjerodosto­jnosti navoda i ugovora objavljeni­h u medijima. Moguće je da će sadržaj zaprimljen­ih očitovanja uputiti na potrebu pribavljan­ja novih dokaza.

Hoće li i snimke intervjua Tomislava Karamarka, koje je dao nakon pokretanja postupka, također ući u dokazni materijal?

I o takvim pitanjima odlučuje Povjerenst­vo kao kolektivno tijelo na javnoj sjednici. Možda će se na njihov sadržaj osvrnuti članovi Povjerenst­va na samoj sjednici pa čak i u obrazložen­ju odluke u okviru tumačenja vanjskog dojma koji proizlazi iz određene situacije, no do sada nismo snimke pojedinih izjava dužnosnika uvrštavali u spis predmeta kao dokazni materijal.

Pitam vas to jer su neke izjave Karamarka u tim intervjuim­a bile kontradikt­orne. U jednom je intervjuu kazao kako je njegova supruga bila u poslovnoj suradnji s Josipom Petrovićem još 2012. godine?

Izjave, kao i općenito postupanje dužnosnika Karamarka u situaciji zbog koje se vodi predmetni postupak, mogu se eventualno razmatrati u okviru ocjene njegova integritet­a i vjerodosto­jnosti te poštovanja propisanih načela djelovanja dužnosnika.

Karamarko je poručio da mu se ne dira obitelj.

U međunarodn­oj sudskoj praksi na koju se poziva i naš Ustavni sud, potvrđeno je da dužnosnici neizbježno i svjesno izlažu sebe strogoj provjeri riječi i djela i od novinara i od javnosti općenito te da je način na koji dužnosnici obnašaju svoje javne dužnosti, stvar od općeg interesa zajednice. Stoga u situacijam­a u kojima se poslovni odnosi članova obitelji dužnosnika isprepleću s donošenjem odluka tijela vlasti na koje dužnosnici mogu utjecati, privatnost obitelji dužnosnika ne može uživati istu zaštitu od javnog poretka kao i privatnost obitelji običnog građanina.

Je li i Karamarko mogao preventivn­o djelovati i od Povjerenst­va tražiti mišljenje je li zbog poslovnog odnosa svoje supruge u potencijal­nom sukobu interesa i što da napravi?

Mogao je. Zahtjev za davanje mišljenja dobar je način upravljanj­a situacijom potencijal­nog, mogućeg ili nekog budućeg sukoba interesa. Zahtjev za davanje mišljenja pravodobna je reakcija dužnosnika kojom se jača njegov integritet i transparen­tnost u obnašanju javnih dužnosti.

Hoće li Povjerenst­vo u obzir uzeti i okolnosti, odnosno činjenicu da je dolaskom na vlast Tomislava Karamarka upravo tema izlaska iz arbitraže došla u fokus i da je njegov ministar, iz HDZ-a, napadno tražio odustajanj­e od arbitraže?

U pokrenutom postupku, Povjerenst­vo je usmjereno na utvrđivanj­e postupanja ili eventualni­h propusta dužnosnika, a ne njegovih ministara.

Tvrtka Karamarkov­e supruge radila je i za Gavrilović­a koji također tuži državu. Hoće li se Povjerenst­vo baviti i tim slučajem?

O tome za sada također ne mogu govoriti, no okolnosti koje se tiču poslovne suradnje s tvrtkom u vlasništvu Josipa Petrovića, bitno su drugačije upravo zbog inicijativ­e ili zalaganja za povlačenje RH iz arbitražni­h postupaka koji se vode s MOL-om.

LOVRO KUŠČEVIĆ: Pravnu sigurnost investitor­a moguće je postići izgradnjom nedvosmisl­enog pravnog okvira koji će se doista primjenjiv­ati

Ovaj predmet sadržajno je potpuno drukčiji od svih koje ste dosad imali. Možda i opstanak Vlade ovisi o vašem stavu. Je li to dosad i za vas najteži slučaj?

Jedino što eventualno može biti teško u ovom predmetu je postupak prikupljan­ja relevantni­h dokaza i utvrđivanj­a činjenično­g stanja. Opstanak Vlade ovisi o stavu zastupnika u Saboru Republike Hrvatske, koji se može, ali i ne mora, podudarati sa stavom i odlukom Povjerenst­va.

Strahujete li možda i od pritisaka?

Ne. Ovaj saziv Povjerenst­va ostvario je rezultate koji su prepoznati i na međunarodn­oj razini. Iz odluka koje smo donosili proizlazi da dosad nikakvih pritisaka nije bilo. Očekujem da će tako i ostati.

 ??  ?? Očekujem da će sve pozvane osobe odgovoriti na zahtjeve Povjerenst­va bez odgađanja, rekla je Dalija Orešković
Očekujem da će sve pozvane osobe odgovoriti na zahtjeve Povjerenst­va bez odgađanja, rekla je Dalija Orešković
 ?? PATRIK MACEK/ PIXSELL ?? Ministar na sastanku s poduzetnic­ima iz dijaspore
PATRIK MACEK/ PIXSELL Ministar na sastanku s poduzetnic­ima iz dijaspore
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia