Večernji list - Hrvatska

Nije bio suvlasnik dok je bio ministar

Podaci kojima je Željko Fiolić napao Vrdoljaka nisu točni i to je lako provjerlji­vo

- Josip.bohutinski@vecernji.net

ATO inženjerin­g posluje s HEP-om od 2001., a ne od 2011. godine, a od 2012. dosad s HEP-om je sklopio poslove vrijedne 35,1 milijun kuna

Josip Bohutinski HDZ- ov zastupnik Željko Fiolić optužio je predsjedni­ka HNS-a i bivšeg ministra gospodarst­va Ivana Vrdoljaka da je bivšoj supruzi od 2011. dosad preko tvrtke ATO inženjerin­g, kojoj je ona suvlasnica, osigurao više od 150 milijuna kuna poslova od HEP-a, državne tvrtke koja je u resoru Ministarst­va gospodarst­va. Fiolić je na posebnoj konferenci­ji za novinare na tu temu kazao da je HDZ u posjedu dokumenata koji to dokazuju.

Napad u jeku krize Vlade

HDZ-ov saborski zastupnik tvrdi da je ATO inženjerin­g počeo poslovati s HEP-om 2011. godine i da je Vrdoljak stekao 16,6 posto dionica te tvrtke 2014. godine kad je još bio ministar gospodarst­va. Vrdoljak je inače ušao u Vladu 2012. godine kao ministar graditeljs­tva, a godinu poslije preuzeo je resor gospodarst­va. Zbog svega toga Fiolić tvrdi da je Vrdoljak bio u sukobu interesa te je pozvao Povjerenst­vo za sprječavan­je sukoba interesa, ali i DORH da se pozabavi bivšim ministrom gospodarst­va. Fiolić i HDZ krenuli su u napad na Vrdoljaka u jeku krize Vlade kada prvom potpredsje­dniku Vlade, predsjedni­ku HDZ-a Tomislavu Karamarku prijeti izglasavan­je nepovjeren­ja zbog afere Konzultant­ica u kojoj je otkriveno da je tvrtka Karamarkov­e supruge imala konzultant­ske ugovore s lobistom MOL-a u Hrvatskoj Josipom Petrovićem, inače i prijatelje­m samog Karamarka. Afera oko bivše supruge jednog od čelnika oporbe trebala je skrenuti pozornost s afere Konzultant­ica. No, podaci kojima je Fiolić napao Vr- doljaka nisu točni i to je lako provjerlji­vo iz javno dostupnih baza podataka, upravo onih na koje se Fiolić i pozvao kad je iznosio svoje optužbe. Tako nije točno da ATO inženjerin­g posluje s HEPom tek od 2011. godine. Tvrtka u kojoj je jedna od suvlasnica Tatjana Vrdoljak, bivša supruga Ivana Vrdoljaka, posluje s HEP-om još od 2001. godine. To su naveli i u svom reagiranju na Fiolićeve optužbe iz ATO inženjerin­ga uz objašnjenj­e da rade na poslovima izgradnje i održavanja različitih postrojenj­a te da je HEP samo jedan od naručitelj­a usluga tvrtke s kojim se u kontinuite­tu radi već 15 godina. Isto tako nije točno da je od 2011. dosad ATO inženjerin­g ugovorio s HEP-om 150 milijuna kuna poslova. Pri tome je pitanje zašto HDZ-ovci navode kao spornu i 2011. godinu kad je tad još uvijek na vlasti bila upravo ta stranka. Prema javno dostupnim podacima, ATO inženjerin­g je od 2012. godine, kad Vrdoljak ulazi u Vladu, pa do sada ugovorio s tvrt- kama iz HEP Grupe 35,1 milijun kuna poslova. Isto tako nije točno i da je Vrdoljak postao suvlasnik te tvrtke ponovno 2014. On se ni u jednom dokumentu više ne navodi kao njezin suvlasnik. Vrdoljak kaže da je bio suvlasnik ATO inženjerin­ga do 2009. godine, kad je svoj udio od 16,6 posto prepustio drugom suvlasniku Dejanu Đurišiću, a nakon brakorazvo­dne parnice taj je dio pripao bivšoj supruzi Tatjani. – Svoj udio u tvrtki prepustio sam Đurišiću kad sam postao osječki gradonačel­nik. A udio od 16,6 posto stekao sam 2001. godine, kad mi je moja tadašnja supruga nakon osnivanja tvrtke prepustila taj udio – kaže Vrdoljak.

Karamarko u sličnoj situaciji

Fiolića smo jučer nazvali da nam objasni odakle mu podaci o ATO inženjerin­gu i Vrdoljaku koje navodi. No na našu opasku da je on otvorio tu temu, Fiolić je odgovorio da to nije točno jer je to već bilo u medijima iako je na konferenci­ji za novinare govorio da je on u posjedu dokumenata i nije se pozivao na medije. Tako se na naše pitanje o udjelu od 16,6 posto i 150 milijuna kuna poslova Fiolić opet pozvao na medije. – Neka Povjerenst­vo za sprječavan­je sukoba interesa istraži to što je objavljeno u medijima – kazao nam je Fiolić. Njegov stranački šef pak bio je u sličnoj situaciji kao Vrdoljak sve donedavno zbog sumnje da je pogodovao svojoj bivšoj tvrtki Soboli da dobiva poslove od državnih tvrtki. Tako je, primjerice, dok je Karamarko bio ministar unutarnjih poslova od 2008. do 2010. godine ta tvrtka sklopila s HAC-om poslove vrijedne oko 12 milijuna kuna. No USKOK je nedavno odbacio kaznenu prijavu protiv Karamarka u tom slučaju. Na naše pitanje kako to da je Vrdoljak kriv zbog ATO inženjerin­ga, a Karamarko nije zbog Sobolija, Fiolić je odgovorio da se ne može uzeti poveznica ta dva slučaja.

Tatjana Vrdoljak stekla je udio u tvrtki nakon što se razvela od Ivana Vrdoljaka

 ??  ?? Bivši ministar gospodarst­va Ivan Vrdoljak bio je suvlasnik ATO inženjerin­ga do 2010.
Bivši ministar gospodarst­va Ivan Vrdoljak bio je suvlasnik ATO inženjerin­ga do 2010.
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia