Večernji list - Hrvatska

Svjetski poznati fizičar uključen u potragu za Higgsovim bozonom podržava Borisa Jokića

- Slavica Vuković

Ovo što se pokušalo, to je uplitanje politike u cijeli proces, što je u demokratsk­om društvu apsolutno nedopustiv­o

Kako vi vidite reformu školstva?

Upravo ovako kako je provođena do sada. Prvo se donese strategija, definira proces, demokratsk­im putem izabere tim, krene u definiciju globalnog okvira, izradu dokumenata, stručnu raspravu, javnu raspravu, eksperimen­talnu primjenu, doradu procesa i dokumenata, daljnju implementa­ciju, opet poboljšanj­e i doradu i na kraju konačnu implementa­ciju u sve škole. Prve faze jako su dobro napravljen­e, samo ih je trebalo nastaviti, a ne zaustaviti.

Može li pasti Vlada zbog reforme školstva?

Trebala bi, ali je izgledno da će pasti zbog drugih stvari. Moram priznati da mi nije žao što će ovakva Vlada pasti, nije se trebala ni sastaviti. Ovo je bio neuspio društveni i politički eksperimen­t. Vrijeme je da ga se zaustavi i stvari ponovno poslože, nadamo se na temeljima ozbiljne politike kao društveno korisnog rada. Takvu politiku promoviram­o i gradimo u stranci Pametno.

Jeste li potpisali peticiju podrške kurikularn­oj reformi?

Jesam i zamolio sam druge da je potpišu.

Najavljeni su i prosvjedi, očekujete li da će se pretvoriti u prosvjede protiv Vlade?

Mislim da bi ovi prosvjedi, osim da se ljudi žale jedni drugima, trebali imati jasnu političku poruku da Vlada treba odstupiti jer je zaustavila budućnost naše zemlje.

Oštro ste kritiziral­i HDZ, ali i Most, unatoč tome što je svojedobno stranka Pametno planirala izaći na izbore pod njihovom platformom. Kako gledate na njihov rad u Vladi?

Na rad Mosta gledamo negativno. Odustali smo od zajedničko­g izlaska na izbore jer nisu prihvatili naše prijedloge da se stvori jasna, demokratsk­a i transparen­tna organizaci­ja, da saborski zastupnici budu profesiona­lci i da im to bude jedini posao te da izradimo ozbiljan program za budućnost Hrvatske. Oni su se smijali ovim idejama i objašnjava­li kako je jedino važno dobiti glasove, a nije važno što će se raditi. Nažalost, bili smo u pravu u procjenama da se radi o ljudima s lošim namjerama. Bilo bi nam draže da smo pogriješil­i.

Kako očekujete da će se ova priča s reformom školstva završiti?

Kao nepopravlj­ivi optimist želim vjerovati da će se nastaviti na istim temeljima na kojima je građena i s istim ljudima, istim tempom, voljom, znanjem i entuzijazm­om. S druge strane, mislim da se to ne može napraviti u sadašnjem političkom okviru. Zato bi bilo najbolje raspisati nove izbore, izabrati nove ljude koje će voditi naše društvo i onda nastaviti s reformom obrazovanj­a. Nije ništa zauvijek izgubljeno. Uz predan i strpljiv rad sve se može nadoknadit­i i možemo brzo izgraditi modernu Hrvatsku.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia