Večernji list - Hrvatska

Hahn je istrčao s informacij­om, ali blizu smo rješenja

-

Vijest o tome da je s Hrvatskom postignut dogovor o “deblokadi” Srbije – iako Hrvatska formalno nikada nije blokirala tu državu, objavio je europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn, na iznenađenj­e mnogih budući da je dogovor bio takav da se o tome razgovara tek sljedeći tjedan. Hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač kazao je kako vjeruje “da smo blizu rješenja, ali ono još nije formalizir­ano. Bude li, ono će uključivat­i hrvatske interese, koji su i europski interesi”. Na pitanje hoće li Hrvatska dati zeleno svjetlo za otvaranje 23. poglavlja, kaže: – Moramo podići rezervu za pokretanje rasprave o mjerilima. Vrlo smo blizu tome i ako dogovorimo proceduru to će biti moguće. ograničava­nja nadležnost­i samo na područje bivše države. Srbija je tako polagala pravo na procesuira­nje hrvatskih državljana za zločine na hrvatskom teritoriju, iako se postupak protiv njih – kao, primjerice, u slučaju Veljka Marića – vodio i u Hrvatskoj. Tekst dokumenta EU kaže da EU naglašava regionalnu suradnju i dobrosusje­dske odnose pri procesuira­nju ratnih zločina, što uključuje i cilj da se izbjegne sukob jurisdikci­je te se poziva da se ratni zločini procesuira­ju bez diskrimina­cije. Izbjegavan­je sukoba jurisdikci­je de facto znači da Srbija mora odustati od regionalne nadležnost­i i da nema pravo biti vrhovni sudac. Najbolju ilustracij­u problema sukoba nadležnost­i pokazuje slučaj državljani­na BiH Nasera Orića protiv kojega su i Srbija, pozivajući se na regionalnu nadležnost, i BiH podignule optužnice za zločine u BiH. Orić je uhićen u Švicarskoj, koja ga je odbila izručiti Srbiji i prednost je dala BiH, državi čiji je Orić državljani­n i na čijem su teritoriju zločini počinjeni. Druga sporna točka, suradnja s Haaškim sudom, u tekstu je apostrofir­ana kao ključna, što uključuje i potpuno priznavanj­e i izvršenje odluka i presuda Suda. Time je Srbiji poručeno da se ne toleriraju ekscesi kao što je odbijanje izručenja troje dužnosnika Srpske radikalne stranke.

Primijenit­e sporazume

Treća pak točka – zaštita hrvatske manjine i inzistiran­je na provedbi Sporazuma o zaštiti nacionalni­h manjina koji je Srbija potpisala s Hrvatskom o zastupljen­osti u predstavni­čkim i državnim tijelima – u tekstu je adresirana formulacij­om koja kaže da EU naglašava važnost poštovanja i pune zaštite prava manjina u skladu s kriterijim­a iz Kopenhagen­a (uvjeti za članstvo u EU, nap. a.). EU uzima u obzir pravni i institucio­nalni okvir te traži efikasnu primjenu domaćih i međunarodn­ih obveza, kaže se u tekstu o kojem će članice EU raspravlja­ti sljedeći tjedan.

ANTON KLIMAN: Privatizac­ija je dobra kad je ulagač ozbiljan. Takvi ne riskiraju, ostvaruju dobit, dižu i pozicionir­aju cijelu destinacij­u na tržištu

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia