Večernji list - Hrvatska

A-bombe nam ne trebaju!

Povijesni posjet Hirošimi američki predsjedni­k Barack Obama iskoristio kako bi svijet pozvao da učini sve kako bi nestala nuklearna prijetnja

- Marina.seric@vecernji.net

Za vrijeme posjeta gradu koji je iskusio nuklearnu katastrofu Obama je sugerirao da odgovornos­t za to nije samo na SAD-u

Marina Šerić Gotovo 71 godina trebalo je proći da američki predsjedni­k posjeti japanski grad Hirošimu, prvi na koji su Sjedinjene Države bacile atomsku bombu. To je učinio Barack Obama koji je svijet pozvao da učini sve kako s bi lica Zemlje nestalo nuklearnog oružja. – Prije gotovo 71 godinu, u vedro i sunčano jutro smrt je pala s neba i u tom trenutku cijeli se svijet promijenio. Bljesak svjetla i zid vatre uništili su grad i pokazali da čovječanst­vo raspolaže oružjem kojim može samo sebe uništiti – kazao je Obama govoreći u memorijaln­om parku u Hirošimi.

Isprike nije bilo

Naglasio je i kako je na to mjesto došao kako bismo promislili o tom strašnim silama koje su bile oslobođene u ne tako davnoj prošlosti. – Došli smo ovamo kako bismo oplakivali mrtve... Njihove duše govore nam da pogledamo u svoju nutrinu kako bismo spoznali tko smo sada i što bismo mogli postati – naglasio je američki predsjedni­k. Tijekom njegova dvadesetom­inutnog govora vladala je potpuna tišina, a mogao se čuti samo cvrkut ptica i brujanje helikopter­a koji je nadlijetao to mjesto. No isprike za ono što su Sjedinjene Države učinile bacivši atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki, koju su mnogi od Obame očekivali, nije bilo. Umjesto toga on je kazao kako “postoji zajednička odgovornos­t da se pogleda u povijest”.

Znanost i moralni napredak

– Moramo se upitati što možemo napraviti kako bismo spriječili da još netko upotrijebi nuklearno oružje. Paralelno s velikim znanstveni­m otkrićima svijet mora raditi na tome da postigne i moralni napredak. Upravo zbog toga došao sam na ovo mjesto – zaključio je Obama koji je pozvao na okončanje besmisleni­h ratova. Nakon govora susreo se s onima koji su preživjeli bombardira­nje, a jedan od njih, Sunao Tsuboi, kazao je kako nije ni pomišljao da će za njegova života američki predsjedni­k posjetiti ovo mjesto. – Dovoljan nam je ovaj čin, nikakve nam isprike ne trebaju – naglasio je.

Predsjedni­k se susreo i s preživjeli­ma, jedan od njih kazao je da im isprike i ne trebaju

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Počast Hirošimi Obami se u Hirošimi pridružio i japanski premijer Shinzo Abe (gore). Tada 8-godišnji učenik Shigeaki Mori preživio je Hirošimu - zaplakao je Obami u naručju(dolje)
Počast Hirošimi Obami se u Hirošimi pridružio i japanski premijer Shinzo Abe (gore). Tada 8-godišnji učenik Shigeaki Mori preživio je Hirošimu - zaplakao je Obami u naručju(dolje)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia