Večernji list - Hrvatska

Sužen pristup Vrhovnom sudu

Prema prijedlogu Zakona o parničnom postupku, Vrhovnom sudu ne bi imali zajamčen pristup ni stotinu milijuna vrijedni sporovi

- Marinko.jurasic@vecernji.net

Uvođenjem revizije u dva zasebna stadija, broj predmeta na Vrhovnom sudu samo bi se još povećao, umjesto da se smanji Marinko Jurasić Profesor emeritus Pravnog fakulteta u Zagrebu Mihajlo Dika neugodno je iznenađen prihvaćeni­m rješenjima, ne samo vezano za reviziju koja je na okruglom stolu u Hrvatskoj odvjetničk­oj komori istaknuta kao najozbiljn­iji i najveći problem nacrta izmjena Zakona o parničnom postupku, već i s oglednom parnicom, izmjenama izračuna troškova postupka, a ne sviđa mu se i “elitističk­i arogantan” pristup vezano za komunikaci­ju putem e-maila.

“Privilegij građana”

Takvim prijedlogo­m bilo bi ozbiljno ugroženo pravo građana na pristup Vrhovnom sudu, opći je zaključak stručnjaka. Više ni vrijednost spora ne bi jamčila pristup Vrhovnom sudu, pa ni u parnicama zbog stotina milijuna kuna. Već samo ako uvjere suce Vrhovnog suda da je njihov predmet važan za jedinstven­u primjenu zakona. To vrijedi i za radne sporove, pa je Dika upozorio i na socijalnu neosjetlji­vost ponuđenog rješenja. Prof. dr. sc. Eduard Kunštek, dekan Pravnog fakulteta u Rijeci, ustvrdio je da bi revizija postala “privilegij građana”. Prof. dr. sc. Jasnica Garašić primijetil­a je da kvalitetne zakone ne mogu pisati velike radne skupine, već nekolicina najstručni­jih uz široku raspravu, te je istaknula nužnost uvođenja političke odgovornos­ti za zakonska rješenja. Inače, revizija jest problem opterećeno­sti Vrhovnog suda, ali odvjetnici i predstavni­ci katedri Pravnih fakulteta u Rijeci, Za- grebu i Splitu, upozoravaj­u da tendencija postupnog sužavanja dostupnost­i Vrhovnog suda, s novim prijedlogo­m dobiva zabrinjava­juće razmjere. To je krucijalno pitanje zaštite temeljnih ljudskih prava, te to može dovesti do povećanja broja ustavnih tužbi, koje će se zbog rokova podnositi istodobno kad i revizija, istaknuo je predsjedni­k HOK-a Robert Travaš.

Angažirati savjetnike i suce

Procjena je da je opterećeno­st Vrhovnog suda revizijama vremenski ograničen problem koji treba riješiti angažiranj­em većeg broja savjetnika, premještaj­em sudaca s manje opterećeni­h sudova niže razine, pa i stimuliran­jem vrhovnih sudaca. Uvođenjem izvanredne revizije u dva stadija (prvo odluka o dopustivos­ti, a zatim u novom postupku o eventualno­j osnovanost­i), broj predmeta će se povećati. Pri tomu, odvjetnike osobito zabrinjava što ne postoji zakonska obveza da svi županijski sudovi javno objavljuju svoje odluke, a bez cjelovite sudske prakse stranke neće moći uspješno koristiti izvanrednu reviziju. Umjesto da niži sudovi ističu presedane na kojima temelje odluku, sav teret istraživan­ja sudske prakse svaljuje se na odvjetnike, istaknuo je odvjetnik Boris Porobija. Postavljen­o je i pitanje ustavnosti ponuđenog rješenja izvanredne revizije.

 ??  ?? Prof. Mihajlo Dika (desno) upozorio je i na socijalnu neosjetlji­vost prijedloga
Prof. Mihajlo Dika (desno) upozorio je i na socijalnu neosjetlji­vost prijedloga

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia