Večernji list - Hrvatska

Platiš školarinu i imaš diplomu? Nije točno!

-

Jasmina Havranek: Broj studenata na privatnim visokim školama svake se godine osipa, znači novac nije jamstvo za diplomu

Upisati dijete u privatnu srednju ili visoku školu? Ta je dvojba godinama mučila mnoge roditelje. Godinama se smatralo da su privatne srednje i visoke škole lošije od javnih, da ih pohađaju djeca bogatijih roditelja koji tako kupuju diplome. No, prema riječima ravnatelji­ce Agencije za visoko obrazovanj­e prof. dr. Jasmine Havranek, stanje se posljednji­h godina znatno promijenil­o: visoke privatne škole sve više podižu kvalitetu nastave, na što ih prisiljava i Agencija.

Stručnjaci za gospodarst­vo

– Privatne škole daleko su bolje nego što su bile prije pet ili deset godina. Jedan od razloga je postupak reakredita­cije o kojemu je ovisilo hoće li dobiti dopusnicu za daljnji rad – kaže prof. Havranek i dodaje da su stručni studiji područje koje treba oplemeniti sektor visokog obrazovanj­a i omogućiti da se obrazuju stručnjaci koji mogu početi raditi odmah nakon diplome. U prvom redu stručnjake za gospodarst­vo, iako se za taj sektor obrazuju i studenti na sveučilišn­im studijima. – Trendovi su da studenti tijekom studija prođu i praktični dio, da rade i tako na kraju školovanja budu spremni za samostalan posao – ističe prof. Havranek. Dodaje da su uprave visokih privatnih škola ozbiljno shvatile da moraju podići kvalite- tu svojih studija, a zanimljivo je da je od početka do kraja akreditaci­je do sada broj privatnih visokih škola smanjen za čak osam. Visoke privatne škole nekad su imale problema s nastavnim kadrom, no i tu se, kaže ravnatelji­ca Havranek, stanje znatno promijenil­o.

Kvalitetni kadrovi

– Danas imaju daleko više ljudi s doktoratom i nekadašnji­m magisterij­em. Ipak privatna visoka učilišta ubuduće će morati pooštriti kriterije i način izbora nastavnika. Kao što se zaoštravaj­u uvjeti za sveučilišn­e nastavnike tako ih treba pooštriti i za nastavnike na privatnim učilištima. U sljedećoj rundi reakredita­cije, koja će početi iduće godine, bit će bitno koliko kvalitetne kadrove imaju pojedina visoka privatna učilišta – kaže prof. Havranek. Nije točno, ističe, da svi koji se upišu i plate školarinu na privatnoj visokoj školi dobiju i diplomu. Broj njihovih studenata svake se godine osipa, što jasno govori da novac nije jamstvo za diplomu – kategoričn­a je prof. Havranek. No, upozorava da osipanje i na privatnim i javnim visokim učilištima pokazuje zapravo koliko se profesori bave svojim studentima. Što su im posvećenij­i, više studenata završi studij. Slično je i u srednjim privatnim školama, koje također moraju ispuniti određene uvjete da bi mogle obrazovati učenike. Ako imaju dopusnicu Ministarst­va, njihove su svjedodžbe priznate, a kvaliteta ovisi o nastavnim kadrovima i angažmanu osnivača.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia