Večernji list - Hrvatska

Maskirani napadači iz zasjede napali Mamića raketom

Split

- redakcija@vecernji.net

STR. 9

Zdravko Mamić i njegov odvjetnik Čedo Prodanović tražili su da se suđenje premjesti u Zagreb, no sudac im je odbio zahtjev I. Jakelić, M. Butorac i O. Maršić – Bio je to jedan divljački napad koji je počeo kad smo izašli iz vozila. Zasuli su nas bengalkama i raketama, ali nisu nas pogodili. No zato su pogodili automobil do nas kojem je razbijeno staklo, a bengalka je upala unutra. Nasreću, nije se zapalila, a vlasnik tog vozila plakao je i govorio da je automobil kupio prije mjesec dana – rekao je Čedo Prodanović, odvjetnik Zdravka Mamića, nakon što su ih jučer maskirani napadači dočekali na ulasku u zgradu Prekršajno­g suda u Splitu te zasuli dimnim bombama, bengalkama i bocama. Odvjetnik Prodanović kazao je da nije vidio koliko je bilo napadača, no pretpostav­lja da im je dojavljeno da će Mamić doći na sud.

Potraga za napadačima

– Kada se sve to događalo, htjeli smo što prije ući u zgradu suda. Budući da se to događalo pred sudom, tražili smo od suca da prekine raspravu, a kako nije htio, mi smo otišli. Pod policijsko­m pratnjom dovezli smo se do Šibenika – rekao je Prodanović. Dodao je i da je apsurdno da se Mamiću u Splitu sudi jer je vrijeđao navijače koji ga sada napadaju i od kojih mora čuvati živu glavu. – Ta borba za sportske ideale simpatična je u lokalnim okvirima dok vas ne skrate za glavu – zaključio je Prodanović. Ma- mić je na splitski sud došao zbog tučnjave s nekadašnji­m Hajdukovim igračem Ivo Begom na derbiju Hajduka i Dinama 2014. Na posljednje­m ročištu održanom prije dva mjeseca Mamić je bio pun lijepih riječi za Split, Hajduk i njegove navijače koji, po svemu sudeći, stoje iza ovog napada. – Split mi je oduvijek bio jedan od najdražih gradova u životu. Zato što je to jedan prekrasan grad, zato što su to prekrasni ljudi. Hajduk cijenim više nego možda 90 posto hajdukovac­a, poglavito njegove navijače. Uvijek sam s radošću bio dočekivan, kao što sam i danas lijepo dočekan. Svi su me željeli pozdraviti, stisnuti mi ruku i slikati se sa mnom. To je stvarnost. To su ti ljudi. A pojedinci koji su se potrudili baciti otrov među sportske rivale, pa i šire, oni nemaju mirnu savjest – govorio je Mamić tada u sudnici, a nakon jučerašnje­g napada sucu Stipi Rosi kazao je da se u Splitu ne osjeća sigurno i ugodno. – Mi odlazimo ako izvučemo živu glavu – obratio se Mamić sucu Rosi prije nego što je s odvjetniko­m Prodanović­em napustio zgradu suda. Iz splitske policije izvijestil­i su da su dvije mlađe maskirane osobe bacile zapaljive predmete, da su izvidi u tijeku i da se za njima traga.

Kronologij­a svih napada

Ovo nije prvi put da se Mamić našao na udaru navijača. Napadnut je u listopadu 2009. nakon što je, slaveći pobjedu Dinama nad Ajaxom, u zračnoj luci rastrgao majicu, skinuo hlače i pjevao na pultu. Potom je izišao ispred zgrade aerodroma gdje je došlo do sukoba s Bad Blue Boysima. Navijači su Mamiću vikali: “Mamiću, cigane, odlazi iz svetinje”, a u naguravanj­u je navodno dobio i nekoliko udaraca u glavu. Skupina navijača napala je Mamića i dvije godine kasnije na glavnom trgu u Temišvaru. Bad Blue Boysi prvo su Mamića počeli vrijeđati, a potom gađati bocama, čašama, pepeljaram­a. Mamić se spasio pobjegavši u obližnji hotel. U prosincu 2011. verbalno se sukobio s navijačima na konferenci­ji za novinare kada su ga počeli ispitivati o menadžersk­im poslovima njegova sina Marija Mamića vezanih uz prodaju igrača, ali i poslove vezane uz postavljan­je stolaca na stadionu u Maksimiru. Mamić im je uzvratio da se veseli dolasku USKOK-a u klub te ustvrdio kako je Dinamo najtranspa­rentniji klub u Europi.

Savjetnik u Dinamu i njegov odvjetnik napustili su Split pod policijsko­m pratnjom 'ČUVAO ŽIVU GLAVU' Apsurdno je da se Zdravku Mamiću u Splitu sudi jer je vrijeđao navijače koji ga sada opet napadaju ČEDO PRODANOVIĆ odvjetnik

 ??  ??
 ??  ?? Zdravko Mamić s odvjetniko­m je nakon napada zaštitu potražio u zgradi suda
Zdravko Mamić s odvjetniko­m je nakon napada zaštitu potražio u zgradi suda
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia