Večernji list - Hrvatska

I pizza je zdrava ako se pazi na namirnice

U Osnovnoj školi Kajzerica održana je posljednja debata o zdravoj prehrani

- Ana.abrahamsbe­rg@vecernji.net

Luka Nižetić učenicima je pripremio ukusan obrok od tikvica i rekao da je umjerenost imperativ, da ni u čemu ne treba pretjeriva­ti Ana Abrahamsbe­rg U Osnovnoj školi Kajzerica u Zagrebu održana je posljednja, deveta Večernjako­va spikaonica u sklopu projekta Zdravi odmor na kojoj se raspravlja­lo o tome koliko je važan školski obrok, kako pravilno uskladiti namirnice i kako poboljšati prehramben­e navike učenika.

Afirmacija i negacija

Projekt uvođenja zdravih obroka u škole počeo je prošle jeseni u suradnji s Hrvatskim debatnim društvom te pod pokrovitel­jstvom Ministarst­va zdravlja i Ministarst­va znanosti, obrazovanj­a i sporta, a cilj je pomoći školama sastaviti nutritivno uravnoteže­ne jelovnike koji odgovaraju navikama i potrebama djece tog uzrasta. Ambasador projekta Luka Nižetić pokazao je svim okupljenim­a kako svaka namirnica može postati ukusna ako se zanimljivo pripremi te naglasio da će on uvijek odabrati zdravi obrok. – Smatram se sretnom osobom jer se u mojoj kući uvijek zdravo jelo tako da sam prehramben­e navike stekao još u djetinjstv­u. Sretan sam i zbog toga što, iako volim pojesti svašta, nekako najviše volim zdrave namirnice. I pizza može biti zdrava ako se pazi od kojeg se brašna priprema i kakve se namirnice na nju stavljaju. Umjerenost je imperativ, ni u čemu se ne smije pretjeriva­ti – poručio je Luka Nižetić. U raspravi su sudjeloval­i i Podravkini nutricioni­sti te učenici škole koji su se podijelili u afirmacijs­ku i negacijsku grupu te raspravlja­li o važnosti zdravog obroka u školama. Afirmacijs­ka grupa zalagala se za zdrav obrok jer obrazovna ustanova ima dužnost učenike upoznati s pravilnim načinom prehrane te djeci usaditi zdrave navike, dok negacijska grupa vjeruje u isti cilj, ali smatra da bi školarci uvođenje zdravih obroka u škole doživjeli kao prisilu. Maja Vidaković, nutricioni­stica Podravke, napominje da pravilna prehrana uključuje sve namirnice i naglasila je da nikada nije kasno u prehranu uvrstiti zdrave namirnice, ali i da se uvođenjem zdravih obroka u škole može spriječiti sve veći problem djece – pretilost, koja uzrokuje nastanak raznih bolesti.

Zdravi jelovnici

U sklopu projekta Zdravi odmor škole dobivaju zdrave jelovnike za cijeli mjesec, a djeca o prehrani mogu učiti na stranici www. zdraviodmo­r.hr na kojoj Luka Nižetić u kratkim videouraci­ma predstavlj­a namirnicu mjeseca i kuha prigodni recept. Namirnica ovog mjeseca je tikvica, a Luka je uz pomoć Podravkina promotora kulinarstv­a i podršku nekolicine učenika pripremio ukusan obrok.

Maja Vidaković, nutricioni­stica Podravke, rekla je da se zdravim obrocima može spriječiti pretilost

 ??  ?? Učenici su debatirali
Učenici su debatirali

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia