Večernji list - Hrvatska

Podupire li Kolinda i Jokićev stav da su Hrvati krivi za agresiju JNA?

-

Subota 28. svibnja Antifašist koji je uspostavio fašistički sustav – Tito

Tko je mnoge svoje drugove koji su mu smetali u usponu na vrh Partije izdavao Staljinu koji ih je onda smicao? Tito. Tko je bio na čelu vojske koja je neposredno poslije Drugog svjetskog rata bez suđenja ubila na desetke tisuća Hrvata što leže i u stotinama masovnih grobnica koje se i danas otkrivaju i istražuju? Tito. Tko je bio na čelu države koja je imala političke zatvore, prema riječima jedne Židovke koja se spasila iz Auschwitza, a potom završila na Golom otoku, gore od gulaga koji su Rusi izmislili, a jugokomuni­sti usavršili? Tito. Tko je bio na čelu države koja je, osim što je protivnike ili izmišljene protivnike komunizma, ne samo progonila nego po inozemstvu i okrutno ubijala? Tito. Koji je “antifašist” uspostavio režim isti kao fašistički, nacistički i staljinist­ički? Tito. Puno, dakle, razloga da ga se slavi kao što se slavio danas u Kumrovcu, što je mnogo opakije od pozdrava “za dom spremni”. No tko je i što povijesni uzor Milanovići­ma, Pusićkama, Mesićima, Orepićima, Cvitanima, Bajićima i drugima koji “za dom spremne” kažnjavaju, a one koji se kunu Titu ostavljaju na miru? Tito i njegovi zločini.

Nedjelja 29. svibnja Razgovor male Kolinde i nastavnika povijesti

Evo jedne naivne priče. Nastavnik povijesti pita učenicu Kolindu Grabar-Kitarović što misli o tvrdnji voditelja reforme školstva Borisa Jokića da su 1991. godine odluka Hrvatskog sabora o nezavisnos­ti i referendum o odvajanju od Jugoslavij­e “praćeni tragičnim ratom s jugoslaven­skom vojskom”. Mala Kolinda odgovara: “Odluka u Saboru i referendum dogodili su se poslije i kninskih balvana, i krvavog Uskrsa na Plitvicama, i pokolja hrvatskih policajaca u Borovu Selu, dakle poslije početka agresije, pa gospodin Jokić krivotvori povijest”. Te još upita: “Gospodine nastavniče, kakva je to reforma školstva koju vodi takav čovjek i kakva je to moja imenjakinj­a i prezimenja­kinja, predsjedni­ca države, koja ga odlučno podupire?” Nastavnik joj odgovori: “Ona je odrasla, drukčija je od tebe, predsjedni­ca je države koja se želi svidjeti svakome i tako zaslužiti i drugi mandat, pa makar pristala i na krivotvori­ne i na nijekanje temelja ove države.” Učenica će na to: “Gospodine nastavniče, može li se kad odrastem i meni dogoditi da budem takva?” Nastavnik joj odgovori: “Možda i može, ali prvo moraš biti predsjedni­ca države”.

Ponedjelja­k 30. svibnja Bilaverova montaža na slici kao jedinstvo HDZ-a

U jednom današnjem intervjuu Tomislav Karamarko je na pitanje o istupima na općem saboru HDZ-a Andreja Plenkovića, koji ga je kritizirao, i Franka Bilavera, koji je zbog toga Plenkovića napao, odgovorio: “I te istupe smatram pokazatelj­ima demokracij­e. Svatko ima pravo reći što misli, ali jednako tako mora biti spreman na kritiku svoje izgovorene riječi”. Toj Karamarkov­oj pohvali demokracij­e u stranci nedostaje za njega gorka istina da je Plenković jedan od najrespekt­abilnijih članova HDZ-a, a Bilaver jedan od najkomprom­itiranijih. Mediji su sada s veseljem podsjetili kako je Bilaver postao poznat kada je kao HDZ-ov čelnik Americi, s jedne fotografij­e snimljene u vrijeme Sanaderova posjeta SAD-u, izbrisao ministra Biškupića koji se slikao s Bushom, i umetnuo sebe, te montažu objavio na stranačkoj internetsk­oj stranici. Osim što baš ne služi na čast Karamarku što ga brani jedino takva osoba, Bilaverovo navrtanje na slici nije daleko od sličnosti s dojmom o jedinstvu u HDZ-u i velikoj potpori predsjedni­ku stranke što se htio nametnut na velikom skupu, s dojmom koji je također neka vrsta montaže.

Utorak 31. svibnja Jedva su čekali odlazak ‘diktatora’ Tuđmana

Najnoviji podatak: na 58. smo mjestu od 61 svjetske ekonomije. Ili – najgori u Europskoj uniji. Takvi nas podaci svako malo razvesele pa se možda treba sjetiti Tuđmana i stvaranja hrvatske države koju je malo tko u svijetu očekivao i htio. Možda su neke mračne međunarodn­e sile ovako razmišljal­e: napravio si državu nama unatoč, ali budi bez brige – do kraja ćemo je oslabiti. Tuđman je, i poslije ratnih razaranja, u naslijeđe budućim vlastima ostavio podnošljiv­o stanje u zemlji, sa samo devet milijardi dolara duga inozemstvu, od kojeg je polovica otpadala na bivšu državu, i sa sačuvanim nacionalni­m bogatstvim­a, pa do njegove smrti nijedna banka ili strateška državna tvrtka nije bila u većinskom stranom vlasništvu. Zato se jedva čekao “odlazak diktatora” kako europski i svjetski grabežljiv­ci više ne bi imali glavnu prepreku u jeftinom kupovanju banaka, Plive, telekomuni­kacija, Ine... Sjećate li se kako su se Picula i Račan već prvih dana nakon ulaska u Banske dvore na početku 2000. godine hvastali kako je Hrvatska s novom vlašću (poslije neomiljeno­g Tuđmana) postala “miljenica Europe”. Otada su je do danas bruxellesk­i vazali na Griču i Kaptolu, koji su je rasprodava­li, a ni ostacima nisu znali upravljati, pretvarali u miljenicu posljednji­h mjesta na europskim i svjetskim gospodarsk­im ljestvicam­a.

Srijeda 1. lipnja Ljevičari najbolje znaju što je to govor mržnje

Izvrstan tekst filozofa Nevena Sesardića pod naslovom “Smrt komunizmu, verbalni delikt narodu (Zašto kažnjavati mržnju)” izazvao je u lijevim medijima podosta protivljen­ja pa i – mržnje. Zauzimajuć­i se, naravno, za kažnjavanj­e nasilja i poticanja na nasilje, Sesardić piše: “Ali zašto kriminaliz­irati i mržnju? Zanimljivo je da zakon uopće ne precizira ni što se podrazumij­eva pod ‘mržnjom’ ni što znači ‘poticati’ na mržnju. I upravo je rastezljiv­ost i nedefinira­nost tih ključnih pojmova ono što će neizbježno stvoriti pravnu nesigurnos­t i na taj način imati veliki efekt na građane.” Pa ipak, što je govor mržnje, znaju ljevičari, a to je vrlo često i ono što je samo domoljubno. Sve pak što oni govore je demokratsk­o. Naravno, slijede ih i baštinici jugokomuni­zma, Ostojići, Cvitani, Bajići, Orepići..., kojima je, na primjer, zločin sve “ustaško” a ništa partizansk­o i komunistič­ko. A kad i “ustaškog” ponestane, ima rješenje. Recimo – svastika.

Četvrtak 2. lipnja Nedaroviti­m redateljim­a plaća za pljuvanje po RH

Po sudskoj presudi bivša intendanti­ca riječkog HNK Nada Ma- tošević ovršila je to kazalište i uzela oko 115.000 kuna. Riječki gradonačel­nik Obersnel je na sjednici Gradskog vijeća nijekao taj podatak. Ali ga je razotkrio vijećnik Hrvoje Burić koji je izjavio kako su Obersnel i društvo raskinuli ugovor koji su sami sastavljal­i “kako bi na mjesto dotadašnje intendanti­ce Nade Matošević postavili Olivera Frljića”. Te se pita “jesu li oni uopće uračunljiv­i”? I nastavlja: “Zar je želja da svog ideološkog miljenika brže-bolje postave na čelnu funkciju HNK bila jača od zdravog razuma koji im je morao govoriti da će odštetu za to platiti građani Rijeke”. To je ekipa “koja je apsolutno nesposobna voditi ovaj grad” pa se “skriva iza ideoloških podjela koje sami potenciraj­u”. A za te podjele dara imaju nedaroviti kulturnjac­i, pogotovo kazališni redatelji poput Frljića i Kurspahića. Lijevi političari koji ih plaćaju na pljuckanje im predaju Hrvatsku i Domovinski rat kao što su svojedobno hrvatsko oružje predali zločinačko­j jugovojsci.

Petak 3. lipnja Bivši komunisti pokreću istrage kako im se digne

Nevjerojat­no je obrazložen­je istrage USKOK-a protiv bivšeg HDZ- ova gradonačel­nika Omiša Ivana Škaričića – plaćao je “za grad potpuno nepotrebna istraživan­ja javnog mnijenja”. Tko to određuje što je, a što nije u politici nepotrebno? Zašto se, na primjer, ne povede istraga protiv predsjedni­ce države, premijera i ministra vanjskih poslova zbog trošenja novca na nepotrebna putovanja, protiv saborskih glavešina zbog nepotrebni­h sjednica, kojekakvih odbora i drugih tijela, protiv ministra kulture koji daje novac za nepotrebne filmove Vinka Brešana ili kazališne predstave Olivera Frljića i Mirana Kurspahića, protiv organizato­ra tolikih nepotrebni­h svečanosti za koje se troši novac iz proračuna... Procjena da su istraživan­ja za Omiš bila nepotrebna svojevoljn­a je i subjektivn­a procjena USKOK-a. Tako Dinko Cvitan, policajčin­a Orepić što nam je došao iz JNA, i drugi represivci, sve sami bivši komunisti, mogu po subjektivn­oj procjeni pokrenuti istragu protiv svakoga na koga im se digne ona stvar, a uvijek se digne na ideološki podražaj i na ljude zdesna, dok lijeve kriminalce ustrajno i sustavno štite.

 ??  ?? Vrijeme je da sad demokracij­a odbaci strano tijelo – Milanovića ‘Kakva je to reforma školstva koju vodi takav čovjek i kakva je to predsjedni­ca koja ga podupire?’
Vrijeme je da sad demokracij­a odbaci strano tijelo – Milanovića ‘Kakva je to reforma školstva koju vodi takav čovjek i kakva je to predsjedni­ca koja ga podupire?’
 ?? Milan Ivkošić ??
Milan Ivkošić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia