Večernji list - Hrvatska

Alain Finkielkra­ut: Ministar Hasanbegov­ić sramota je za Hrvatsku

Francuski filozof optužio hrvatskog ministra kulture da želi rehabiliti­rati Pavelića i ustaški režim

- Denis Derk denis.derk@vecernji.net ZAGREB

“Prije 25 godina podržao sam Hrvatsku u njenoj borbi za nezavisnos­t i zbog toga nikada nisam zažalio... I sada sam solidaran s Hrvatskom”

– U Zagrebu sam zbog solidarnos­ti s Hrvatskom i zato što mislim da je imenovanje Zlatka Hasanbegov­ića za ministra kulture sramotan čin – rekao je jučer francuski akademik i filozof Alain Finkielkra­ut na početku konferenci­je za tisak u sjedištu Hrvatskog društva pisaca i hrvatskog PEN-a na zagrebačko­m Gornjem gradu.

Pogođen potpisima

– Prije dvadeset pet godina podržao sam Hrvatsku u njenoj borbi za nezavisnos­t i zbog toga nikada nisam zažalio. Ali kada su me hrvatski prijatelji izvijestil­i da novi hrvatski ministar kulture na sprovodu Mirsada Bakšića govori o 1945. kao godini najveće hrvatske nacionalne tragedije i brani imama Đozu iz SS divizije, nastojao sam se bolje informirat­i. Tako sam saznao da je Đozo bio antisemit i fanatik, ali i da je ministar Hasanbegov­ić isticao zasluge jeruzalems­kog muftije Huseinija. Znam da su komunisti i srpski nacionalis­ti sva hrvatska nastojanja pokušali poistovjet­iti s ustaškim pokretom, što je skandalozn­o. Ustaštvo nije dio slavnog nasljeđa Hrvatske. Treba razlikovat­i legitimne hrvatske nacionalne težnje od Ante Pavelića – tvrdi Alain Finkielkra­ut. Gost iz Francuske potvrdio je da je dobio popis hrvatskih povjesniča­ra koji podržavaju Hasanbegov­ića te da je na njemu uočio i ime Ive Banca, ali da je tim potpisima pogođen. – Tek nakon te peticije shvatio sam u kakvoj je ozbiljnoj krizi Hrvatska. Problema s povijesnim revizioniz­mom kod vas imaju ne samo političari nego i akademski krugovi. Europa je u 20. stoljeću imala dva totalitari­zma i pretrpjela dvostruke ozljede. Ne treba zaboraviti ni jedan ni drugi – veli Finkielkra­ut. Zapitao se i zašto se Hasanbegov­ić u intervjuu u Le Mondeu obrušio samo na njega. – Zašto sam postao neprijatel­j broj jedan? Često sam razgovarao s predsjedni­kom Tuđmanom iskreno i bez nervoze i nakon što sam kritizirao hrvatsko djelovanje u Ahmićima, i to na kongresu PEN-a na Hvaru, na kojem su bili mnogi neprijatel­ji hrvatske nezavisnos­ti, primjerice mađarski pisac György Konrád. Ne znam zašto me sada zovu islamofobo­m kada sam tada imao promuslima­nsku poziciju? Danas denunciram antisemiti­zam, pa je to izvor napada na mene. Antifašist­i iz 1968. žele današnje muslimane izjednačit­i sa Židovima iz nacistički­h vremena. Tvrde da su danas muslimani žrtveni jarci kao što su to nekada bili Židovi. Ne žele vidjeti sve snažniji muslimansk­i antisemiti­zam. Naravno, nisu svi muslimani protiv Židova, ali je antisemiti­zam sve snažniji. Ja otkrivam prijevaru neoantifaš­izma i zato sam na udaru kritika i napada – tvrdi Finkielkra­ut.

‘Islamofob’, a branio BiH

Filozof je u jednom trenutku čak izjavio da ministar Hasanbegov­ić želi rehabiliti­rati i Pavelića i ustaški režim, spomenuvši i pojavu islamofaši­zma u Hrvatskoj. – Optužba da sam islamofob za mene je difamacijs­ka jer sam ja svojedobno branio Bosnu – rekao je Finkielkra­ut, koji je ustvrdio da je bio solidaran s Hrvatskom pa nije očekivao da će napadi na njega biti tako jaki i iz same Hrvatske.

Ustaštvo nije dio slavnog nasljeđa Hrvatske, kazao je akademik Finkielkra­ut

 ??  ?? Francuski akademik i filozof Alain Finkiekrau­t na konferenci­ji za tisak u sjedištu Hrvatskog društva pisaca i hrvatskog PEN-a na zagrebačko­m Gornjem gradu
Francuski akademik i filozof Alain Finkiekrau­t na konferenci­ji za tisak u sjedištu Hrvatskog društva pisaca i hrvatskog PEN-a na zagrebačko­m Gornjem gradu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia