Večernji list - Hrvatska

Vinogradom mi je Bog poslao poruku da se primim motike

Prije dvije godine Miroslav Škoro kupio je vinograd i već prvom berbom dobio nagradu za najbolju mladu graševinu

- Piše: SUZANA LEPAN ŠTEFANČIĆ Snimio: DAVOR JAVOROVIĆ/ PIXSELL

Mogao je kupiti apartman na moru pa se iz Zagreba “otisnuti” bezbrižno na odmor, ali nije. Kupio je vinograd u svojoj rodnoj Slavoniji i upustio se u pustolovin­u koja bi popularnom hrvatskom zabavljaču, ali i uspješnom biznismenu mogla donijeti – gubitak na bankovnom računu. Vinarstvo je, svjestan je Miroslav Škoro, rizik. No, prvi koraci u vinskom svijetu iznenadili su i njega samoga. Škorina je mlada graševina proglašena šampionsko­m na nedavnom Festivalu graševine u Kutjevu. I nije to bio “samo” jedan u nizu tamošnjih festivala, već možda i najjači jer od 78 suhih vina, čak ih je 46 “okrunjeno” zlatnom medaljom. Lanjska je berba, ocjenjuju iskusni, bila najkvalite­tnija nakon dugo, dugo godina. – Da kupim vinograd, nagovorili su me oni koji su htjeli da izgubim novac – rezimira on u šali, u kojoj ima i istine jer vinograd iziskuje ulaganja koja se samo prodajom grožđa ne mogu pokriti. Pogled puca na 6500 čokota vinove loze u Mitrovcu podno kutjevački­h brežuljaka. Čist zrak i prekrasna priroda, sa snježnobij­elim oblacima, k’o nacrtanima, pravi su melem za oči. Na 1,6 hektara prostire se vinograd, kako uspoređuje Škoro, “malo mlađi od njega”. Zasađen je prije 30-ak godina, a kupio ga je od obitelji Mikinac pretprošle godine. Da doživljaj bude autentični­ji, uz njega je i mala drvena baraka za alat.

Vinograd je sidro

– Moja bi pokojna majka bila najsretnij­a da sam se zaposlio u željeznica­ma, nosio odoru i primao plaću svaki mjesec. Ali, eto, ja sam nemiran duh, kao većina Škora, nomadskoga tipa, i tek sam se sada, prvi put u životu, vezao uz nešto što me ne čini nomadom. Vinograd ne dopušta čovjeku da bude nomad – kaže. Otkako mu je umrla mama, iskreno će, nije više bilo razloga da češće svraća u rodni kraj, osim roditeljim­a na grob. – Kao što mi je majka bila sidro, sad je to vinograd, i moram se brinuti o njemu – emotivno će naš sugovornik. Prihvatio se, tako, i posla u vinogradu za lanjske berbe. Okupio je spretne mještane i u samo petšest sati “opustošili” su vinograd. – Brao sam grožđe, i te kako! I pojeli smo kasnije dva praseta – prisjeća se. Zbog njegovih obveza, kasnili su s berbom čak dvatri tjedna iza drugih kutjevački­h vinogradar­a. No, možda je baš i taj slučajni “detalj” doprinio kvaliteti njegove graševine. Izvagali su 14 tona grožđa, a iz njega je poteklo približno 10.000 litara šampionsko­g vina, pod palicom poznatog kutjevačko­g vinara Vlade Krauthaker­a. Nedovoljno je to za agresivnij­e osvajanje tržišta, ali dovoljno za

prijatelje, našalit će se Škoro, još će malo i “usfaliti”. Vino još nije u buteljama, no kada uskoro stigne na tržište, pit će ga se samo u nekoliko lokala u Zagrebu. Zanimljiv je i idejni nacrt etikete, a potpisuje ga Mirjam Milas, studentica dizajna i kći Škorina prijatelja. Termoosjet­ljiva naljepnica reći će kušaču kada je vino točno ohlađeno. – Pratila je podrijetlo mojih djedova koji su došli iz Imotske krajine u Slavoniju, moju ljubav prema Slavoniji i ukorijenje­nost, pa je osmislila etiketu kojom, na crnoj podlozi, dominira korijen loze nalik na krvotok. Kada se vino rashladi, korijen se raširi po cijeloj etiketi – opisuje. A poljoprivr­eda i jest, stava je on, krvotok kojim je protkana naša zemlja, ili barem njegov arterijski dio. Svjestan je da će u prvim vinskim godinama možda zbrajati i gubitke, no u cijenu svoga vina uopće ne želi kalkulirat­i vrijednost vinograda jer on za njega više nema cijenu.

Ne voli gubiti

– Ako ga netko bude prodavao, to će biti moja djeca, ja sigurno ne. Jedini način da se izvučemo iz teške i krizne situacije jest da počnemo raditi. Nema više zaduživanj­a bezveze, što su mnogi u mojoj generaciji i oni ranije činili, a sve će iskihati naša djeca. Nije onda ni čudo što se mladi iseljavaju, ne vide perspektiv­u, a nisu nizašto krivi – ističe. Najlakše je, nadovezuje se, kukati i pljuvati, na jednom dnevniku može se potrošiti pljuvačka za deset godina. – Ne gledam dnevnike, ja samo, kako bi rekao gradonačel­nik Milan Bandić, delam. I to radim puno, pokušavaju­ći pri tome ostati korektan prema svakome, iako nisu baš svi korektni prema meni. Nema veze, život je dugoročna pojava – govori. Miroslav Škoro završio je dva fakulteta, a na doktoratu je iz ekonomije. Svestranos­t popularnom glazbeniku, ponovno, nitko ne može osporiti. Sve se, poručuje, stigne, ako se na vrijeme ustane i počne raditi. – Nikada nisam trčao uokolo i hvalio se diplomama. O vinarstvu znam dovoljno da nisam “alfa beta”, no nemam se vremena sam time baviti, uvijek funkcionir­am tako da angažiram kompetentn­e ljude i formiram hranidbeni lanac. A baš ne volim kad me netko u hranidbeno­m lancu pokušava zeznuti i uzeti sve sebi – govori. Iako je šaljivac, kaže on, ipak je s dozom ozbiljnost­i u poslu, a sustav ga jednostavn­o tjera naprijed. Odustati i zabetonira­ti vinograd ne može jer bi tako prekršio obećanje obitelji Mikinac da će nastaviti tradiciju njihove bake i brinuti se o vinogradu. No, to nije lako. – Oni koji diktiraju cijenu grožđa, ucjenjuju vinogradar­e, a državne su subvencije nedovoljne. Ako se proda grožđe, izgubi se 2000 eura na površini mog vinograda. Kada podrumar, vinar nudi tri kune za kilogram grožđa, koji daleko više stoji, to je bezobrazno – navodi. On si može, nastavlja, dopustiti luksuz da bude u minusu, no ne može si dopustiti da to traje jako dugo. – Nisam čovjek koji voli gubiti i, bez obzira kako je definiran sustav i da oni u sustavu misle da smiju raditi kako hoće, moj je zadatak da zaštitim malog čovjeka i malog vinogradar­a i omogućim mu, a ja ću biti prvi, da ipak od toga živi – odlučan je. Da misli ozbiljno, potvrđuje i to što je već naručio nacrte za kuriju koju planira graditi. Spojio bi tako posao koji dugo radi, a to je zabava, s onim što uz nju izvrsno ide – vinom. Kako bi se odužio Kutjevčani­ma, zapjevat će im i zasvirati u petak na besplatnom koncertu za pomoć mjesnom NK Kutjevo. – Siguran sam da mi je s vinogradom Bog poslao signal da trebam češće dolaziti u Slavoniju i prihvatiti se motike – zaključuje Škoro.

IMA MISIJU Bez obzira kako je definiran sustav i da oni u sustavu misle da smiju raditi kako hoće, moj je zadatak da zaštitim malog čovjeka i malog vinogradar­a MIROSLAV ŠKORO odlučio je pomoći vinogradar­ima

 ??  ??
 ??  ?? Uz Krauthaker­a Škori savjetima pomaže i slavni vinar Antun Adžić
Uz Krauthaker­a Škori savjetima pomaže i slavni vinar Antun Adžić
 ??  ?? Napravio je 10 tisuća litara vina, dovoljno za prijatelje, šali se
Napravio je 10 tisuća litara vina, dovoljno za prijatelje, šali se

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia